utorak, 29. studenoga 2016.

JUŽNA KOREJA VRIJE- SJEVERNA SE DAVI U VLASTITOJ KRVI


SKANDAL STOLJEĆA TRESE MOĆNU DRŽAVU O KOJOJ OVISI STABILNOST AZIJE Nevjerojatna priča o predsjednici i njezinoj misterioznoj prijateljici

    AUTOR: 
    • Jutarnji.hr
  •  OBJAVLJENO: 
  • 29.11.2016. u 21:33
Kim Hong Yi / Kim Kyong Hoon / Jeon Heon-Kyun / Reuters

S lijeva na desno: 'savjetnica' Choi Soon-sil, masovni prosvjedi u Seulu i predsjednica Park Geun-hye

Mjesec dana medijskog rešetanja, pet masovnih prosvjeda južnokorejskih građana, od kojih je na zadnjem na ulice izašlo dva milijuna građana i neminovna prijetnja postupkom opoziva napokon su natjerali predsjednicu Južne Koreje Park Geun-hye da ponudi svoju ostavku koja to zapravo nije. Ona se toliko ne da s vlasti da i nakon tako silovitog pritiska javnosti nudi svoje odstupanje tek nakon što parlament odluči o njezinoj sudbini.
Prva žena u povijesti na čelu Južne Koreje (koja ima predsjednički sustav vlasti) snašla se u središtu velikog skandala nakon otkrića da je svojoj prijateljici i neformalnoj savjetnici Choi Soon-sil dopustila da se miješa u državne poslove i od toga financijski profitira, piše Justin McCurry za Guardian.
Park Geun-hye je u utorak tijekom obraćanja javnosti parlamentu ponudila da organizira njezin odlazak s vlasti:
- Prepuštam parlamentu sve u vezi moje budućnosti, uključujući skraćivanje mandata. Kad zakonodavci donesu mjere kojima će vlast prenijeti na način da se vakuum i kaos u upravljanju minimizira, ja ću odstupiti - rekla je Park, čiji je petogodišnji mandat trebao završiti tek početkom 2018. godine.
No, njezinu su ponudu zastupnici glatko odbili, opisujući je kao očajnički pokušaj da se izbjegne poniženje tijekom postupka opoziva koji je više-manje dogovoren. Naime, tri najveće opozicijske stranke u državi tvrde da imaju potporu dovoljnog broja zastupnika iz vladajuće stranke Saenuri (kojoj pripada i predsjednica) da već u petak službeno pokrenu postupak opoziva koji bi na vidjelo izbacio sve detalje sramotne korupcijske afere.
- Ona traži od parlamenta da izabere datum za njezinu ostavku umjesto da sama odmah odstupi. Predsjednica je ovim htjela započeti raspravu o datumu novih izbora koja bi potom odgodila cijeli proces njezina silaska s vlasti - rekao je zastupnik opozicijske Demokratske stranke Park Kwang-on.
Jeon Heon-Kyun/Pool / REUTERS

Park Geun-hye

 
Otkrivanje afere
Kako je došlo do ovakve dramatične situacije koja je uzdrmala vlast u državi koja je nakon desetljeća autoritarnih vladara uvela demokraciju 1987. godine?
Sve je počelo krajem listopada kad su mediji počeli pisati o velikom utjecaju koji na predsjednicu Park (64) ima njezina dugogodišnja prijateljica Choi Soon-sil (60). Nije se radilo samo o tome da je Choi savjetovala predsjednicu o stvarima koje se nje ne tiču, nego je svoj utjecaj koristila kako bi ucjenjivala velike državne tvrtke, poput svjetski poznatog Samsunga, da doniraju velike iznose nevladinim organizacijama koje je osnovala s ciljem da iz njih izvlači novac za svoj džep. Pretpostavlja se da je Choi na ovaj način za sebe nezakonito priskrbila i do 70 milijuna dolara, piše Guardian.
Prvi prosvjed građana zbog otkrića afere dogodio se 29. listopada kad je na ulice izašlo između 20 i 30 tisuća ljudi koji su zahtijevali ostavku predsjednice i uhićenje Choi, što se (uhićenje) dogodilo dva dana kasnije. U tim je danima i osam pomoćnika u Uredu predsjednice Park dalo ostavku, a policija je započela s istragom poslova u koje je Choi bila umiješana, kao i provjeravanje optužbi da je imala uvid u državne tajne te prepravljala govore predsjednice, iako nije imala nikakvu službenu poziciju u kabinetu.
Prije uhićenja, Choi je za južnokorejski list Segye Ilbo priznala da je imala pristup prvim nacrtima govora predsjednice nakon njezine pobjede na izborima, ali je zanijekala da je imala pristup tajnim državnim dokumentima, utjecala na državne poslove ili izvlačila financijsku korist na temelju svojeg poznanstva s Park. No, ipak je kroz suze uputila dramatičnu ispriku građanima prilikom uhićenja:
- Počinila sam zločin zbog kojeg zaslužujem umrijeti. Molim vas da mi oprostite - rekla je tada, što je njezin odvjetnik odmah otklonio kao potencijalno priznanje krivnje, pisao je tada Reuters

Nema komentara:

Objavi komentar