ponedjeljak, 17. veljače 2020.

DRŽAVNA, PRIVATNA, I DRUŠTVENA IMOVINA





INTERVJU

MARIO BANOŽIĆ, MINISTAR DRŽAVNE IMOVINE O MUZILU, HIDROBAZI, SACCORGIANI: Država nije kriva što projekti u Puli stoje. Pozivam istarskog župana i saborske zastupnike iz Istre da razgovaramo o daljnjoj sudbini projekta Brijuni rivijera

 | Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ


Projekti Muzil, Hidrobaza i Saccorgiana još su na čekanju, a u ovom je trenutku nepoznato hoće li ove godine Ministarstvo državne imovine uopće raspisati natječaje na koje bi se mogli javiti zainteresirani ulagači. Nedavno su se upravo oko Hidrobaze žestoko preko medija sukobili pulski gradonačelnik Boris Miletić i ministar državne imovine Mario Banožić. Kao što je poznato, Grad Pula ne želi pristati da se javna plaža da u koncesiju, dok nadležno ministarstvo smatra da plaža na Hidrobazi treba biti dio novog natječaja kako bi se privukli ulagači. O ključnim projektima za Pulu, ali i turistički razvoj Hrvatske, koji su rezultirali, poprilično napetim odnosima na relaciji pulske vlasti - Ministarstvo, razgovarali smo s ministrom Mariom Banožićem.
- Frcaju iskre između Vas i pulskog gradonačelnika Borisa Miletića koji je za projekte koji stoje već duže vrijeme, okrivio državu, a vas nazvao neupućenim. Kako gledate na prozivke iz Pule?
- Došao sam u ministarstvo nakon rekonstrukcije Vlade sredinom srpnja prošle godine i prioritetno sam se upoznao sa svim predmetima. Ljudi koji su radili na projektima Hidrobaza, Muzil i Saccorgiana ostali su isti. Mogu samo zaključiti da je gradonačelnik Pule Boris Miletić s nekom namjerom nametnuo u javnosti tezu da je država kriva zato jer projekti stoje. To je učinio kako bi prikrio jedan nerad, nezainteresiranost i apsolutnu nesuradnju Grada Pule, koja se ponajviše odrazila na projekt Hidrobaza, za koju je bio objavljen međunarodni natječaj. U Ministarstvu imamo sve zapisnike radne skupine iz kojih se jasno vidi na koji način i što je komunicirano.
- Jeste li se čuli s gradonačelnikom vezano uz probleme oko lokacije na Hidrobazi?
- Gradonačelnik Miletić nikad nije sudjelovao na sastancima radne skupine, niti smo ikad razgovarali na ovu temu. Doslovno sam tri mjeseca u raznim medijima čitao Miletićeve prozivke kako je država troma, inertna i kriva što važni razvojni projekti još nisu u funkciji. Nisam želio reagirati, sve do trenutka dok nije krenuo na osobnu razinu. Ne znam iz kojih razloga gradonačelnik ima takav pristup. O projektima komuniciramo isključivo s predstavnikom Grada Pule koji sudjeluje u radu radne skupine i koji je sudjelovao i u radu i pripremi teksta natječaja za Hidrobazu.
- Može li Ministarstvo državne imovine u budući natječaj uvrstiti i plažu na Hidrobazi ako se tome protivi Grad Pula?
- S obzirom na Sporazum koji imamo s Gradom Pulom, ta mogućnost je trenutno isključena, tako da je pitanje kada će i hoće li biti objavljen novi natječaj. Lani je natječaj proveden i nije zaprimljena niti jedna ponuda, ali je iskazan interes dviju velikih turističkih tvrtki: Valamara i francuskog Bouyguesa, koje su ozbiljne turističke tvrtke i koje iza sebe imaju velike reference. Održan je sastanak s francuskim investitorom koji je iskazao interes te je svoje stajalište iznio u pisanom obliku i dostavio Gradu Puli i Ministarstvu. U stajalištu je, između ostalog, naveo da je koncesija na plaži uz zemljište ključni pokretač projekta te da bi pravo građenja trebalo biti na rok od 99, a ne 50 godina.
- Znači li to da je koncesija na plažu uvjet za realizaciju investicije?
- To je jedan od uvjeta, i o tome je obaviješten Grad Pula.
Da bi se išlo u novi natječaj, planirano je produljenje roka na 99 godina i koncesija na plažu. Ne znam zašto gradonačelnik izlazi s hrpom neistina i sve svodi na neku osobnu razinu. Dovodi me u situaciju da zadnjih osam dana dajem pojašnjena i izjave o Hidrobazi, Muzilu i Saccorgiani. Gradonačelnik plasira neistine da će plaža biti ograđena. Grad Pula se protivi koncesiji plaže na Hidrobazi i jasno im je artikulirano da će to biti problem, jer investicija koja se tamo očekuje, bez samog izlaska na more, neće biti toliko interesantna. Prema informacijama koje mi dolaze iz Pule, očito je da postoje neki dublji i puno važniji lokalni razlozi zbog kojih Grad Pula koči ovu investiciju vrijednu 30 milijuna eura i ne želi da se investitoru omogući koncesija na pomorskom dobru. Vjerojatno je u pozadini neka priča i interesi oko beach barova.
- Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Pula?
- Blago rečeno, nikako. Ne znam zašto se kategorički odbija suradnja. Izneseno je dosta neistina, kako po pitanju mene, rada, kolega u ministarstvu, tako i drugih resora koji su davali svoja mišljenja na projekt Hidrobaza.
- Gradonačelnik očito želi zaštiti interes građana i ne želi da javna plaža ide u tako dugotrajnu koncesiju. To treba razumjeti i podržati. Zašto bi to bilo loše?
- Ne vidim razlog zašto ta plaža i dalje ne bi bila dostupa svim građanima Pule? Gradonačelnik govori da će plaža biti ograđena i tu je tezu sam, iz ne znam kojih razloga, nametnuo u javnosti. Niti jednog trenutka se nije spominjalo ograđivanje i zabrana pristupa plaži, niti to da će Ministarstvo takvo što omogućiti investitoru. Ni investitor to nije tražio. Iznenađuje me količina napada od strane pulskog gradonačelnika koji traju već jedno duže vrijeme.
- Može li Ministarstvo ignorirati Grad i raspisati natječaj u koji će biti uvrštena i plaža?
- Ne, bez izmjene Sporazuma između Grada Pule i Republike Hrvatske, a Grad ne želi ići u te izmjene. S druge strane, treba reći da je cijeli projekt realan, no u ovom trenutku cijela investicija ovisi o volji Grada Pule. Natječaj neće biti objavljen i ako se stvari ne promjene, cijela će investicija pasti u vodu. Za to neće biti kriva država, već isključivo Grad Pula. Investitori imaju sredstva, zainteresirani su, a Grad treba odlučiti hoće li taj projekt ili neće?! Bilo kakvo traženje izgovora je neodgovorno ponašanje prema građanima Pule. Ministarstvo državne imovine želi novi natječaj, investiciju i razvitak Grada Pule.
- Nije li uvrštavanjem plaže u koncesiju pogodovanje investitorima. Zašto bi Grad na to trebao pristati?
- Ne bih rekao da je to pogodovanje. Mi moramo biti odgovorni i upitati se: treba li nam taj projekt i jesmo li za to da se imovina aktivira? Također, treba znati da za aktivaciju imovine morate nešto i ponuditi. U ovom slučaju, ja ne nudim ono što Miletić pokušava nametnuti u javnosti. Dakle, nekakvu okupaciju plaže, njeno ograđivanje, nego baš suprotno - atraktivnost destinacije koju će u ovom trenutku činiti plaža, odnosno javno dobro. Naglašavam, javno dobro, jer ne može netko napraviti privatnu plažu, pogotovo ne kad je to definirano ovakvim natječajem.
- Hoćete li doći u Pulu i razgovarati s gradonačelnikom Miletićem o ovim prijeporima?
- Ne znam zbog čega bih ja dolazio u Pulu gdje netko ne želi dobronamjerno gledati na projekte i pomoć Republike Hrvatske. Ovim putem, pozivam gradonačelnika Borisa Miletića da dođe u Zagreb te da se prestane ponašati ovako kako se ponaša. Neka se odazove barem jednom sastanku radne skupine i jasno kaže je li za projekt ili nije. Ako nije, neka to objasni javnosti, a ne da mu izgovor za ne činjenje bude država, ja i moji kolege. Ministarstvo državne imovine u svom portfelju ima brojne nekretnine, a među njima su i ove o kojima govorimo. Mislim da bi bilo korektno da gradonačelnik pokaže da je zrela osoba, koja je u stanju riješiti investiciju.
- Što je s Muzilom? Bi li taj projekt već odavno bio u funkciji da područjem upravlja Grad Pula?
- Što se Muzila tiče, manjak volje za suradnjom Grada Pule i Ministarstva očituje se u činjenici da je u nedavno završenom postupku obnove zemljišnih knjiga, Grad Pula stavio prigovor na uknjižbu vlasništva Republike Hrvatske na svaku česticu koja je u obuhvatu projekta Muzil! To znači da nam osporava upis. Republika Hrvatska je vlasnik tog zemljišta, ali Grad Pula misli da bi to oni trebali biti. To naravno usporava i cijeli projekt na Muzilu, jer ovime nas Grad uvlači u dugotrajne pravne sporove i ponovno pokazuje želju za ne suradnjom.
- Sporna je i lokacija Saccorgiana. Hoće li barem ta lokacija ići na natječaj?
- U siječnju ste postavili upit vezano za Saccorgianu i odgovorili smo vam da čekamo očitovanje Grada Pule na Procjembeni elaborat koji smo im uputili u srpnju prošle godine. Potom je 17. siječnja za vaš list gradonačelnik Pule izjavio da nikada nije čuo za Procjembeni elaborat. Nakon toga me prozvao kako nisam upućen, kako postoje problemi u komunikaciji unutar ministarstva, kako ne baratam osnovnim podacima.
Nedugo zatim, gradonačelnik Miletić izjavljuje kako je Procjembeni elaborat upućen u redovnu proceduru. Dakle, očito je ipak čuo o tom elaboratu i toliko o tome tko dobro barata podacima i informacijama, tko surađuje s kolegama, tko je upućen. Imam osjećaj da se cijelo vrijeme trebam opravdavati za nekakve postupke, dok netko izmišlja. Meni se više čini da Miletić ne surađuje sa svojim službama.
- Kakav je status tvrtke Brijuni rivijera? Koja je uopće funkcija te tvrtke, kakvi su planovi države s projektom Brijuni rivijera?
- To je tvrtka kojoj su suosnivači Istarska županija i Republika Hrvatska i tvrtka je osnovana s ciljem da se pita lokalnu politiku što se planira na tom području. Republika Hrvatska ne može realizirati nit jedan projekt bez suglasnosti Istarske županije. U okviru te tvrtke govorilo se da će upravo ona biti nositelj istoimenog projekta na lokacijama Muzil, Hidrobaza, Saccorgiana.
Tu je još i kamp Pineta u Općini Fažana kojim upravlja tvrtka Brijuni rivijera kao i projekti Sv. Katarina i Monumenti za koje je još 2011. godine odabran koncesionar, a natječaj je objavilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Pozivam istarskog župana i saborske zastupnike iz Istre da zajedno razgovaramo o daljnjoj sudbini projekta i tvrtke Brijuni rivijera jer ovakvo stanje nije dobro.
*******************************************************************************************************
Komentar ovog bloga 
Jedna je od najdrskih reformi koju je uvela republia Hrvatska Tudmanovim nacionalističkim  prevratom.
Proigrano je pulsko brodogradilište.
A Sada ,kad je još preostalo to "restruktuirano" i poništeno dotadanje "Društveno vlasnisništvo", bez bilo kakvog pristanka demokratskog učešća njegovog stanonovništna, -kamo li jedne socijalne revolucije, postalo je bog i batina jedne od najveće društvene pljačke ikada do tada.
Taj je ozakonjeni drumski razbojnik skoro do temelja opljačkao tu jadnu Zemlju. Privatizatiskim dodjelama međusobnim "kumovima", "domoljubima", "povratnim vjernicima", Staljinovih "komunista" i drugih vandala, koji su objeručke grabili sve ono što je proglašeno "ničijim".
Grad Pula, sa svojom snažnom radničkom klasom Uljanika , kao da je najdulje preostao "tvrdi orah" koji se nije dao smesti toj velokoj invaziji jJakovčićeve kukavne poligrafije za našu Pulsku razorenu CARTAGENU.
Sada, kad je još preostala Hidrobaza, Muzili i Saccogiana , ti posljednji prirodni dragulji grada Pule, potrebno je kreirati tužbe i protutužbe između najmanje nadležnima-gradonačelnika Miletića i ministra državne imovine Bonazića- tih posljednjih društvenih i parazitskih štetočinja.  

Nema komentara:

Objavi komentar