subota, 1. veljače 2020.

STOKRAKA AŽDAJA HRVATSKE TUĐMANOVSKE KORUPCIJE



POVJERENSTVO ZA ODLUČIVANJE O SUKOBU INTERESA

NATAŠA NOVAKOVIĆ: PREMIJER I MINISTRI NE POŠTUJU ZAKON Za slučajeve Agrokor, Martinu Dalić i Plenkovićeva kuma čekaju se odluke Upravnog suda

 | Autor: Dubravko GRAKALIĆ
CROPIX

U Zakonu o sprječavanju sukoba interesa je jasno propisana zakonska odredba prema kojoj su državna tijela dužna na zahtjev Povjerenstva dostaviti zatražene obavijesti i dokaze, i to bez odgode. Nedvojbeno je da u predmetu Helsinki premijer i dio ministara nisu poštovali navedenu zakonsku odredbu


Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković posljednjih se dana bavi imovinskim karticama političara – osobito aktualnih ministara – više nego što bi se moglo očekivati pri kraju mandata Vlade i Hrvatskog sabora. Svakodnevno se otkrivaju novi podaci o tajnoj ili barem neprijavljenoj imovini visokih dužnosnika, dok su nerazjašnjenima ostali i neki slučajevi za koje javnost već dugo traži objašnjenje. S Natašom Novaković razgovarali smo o radu povjerenstva i jednostavnoj temi – poštuju li političari zakone države u kojoj su dobili mandat za obnašanje vlasti.
- U najnovijem intervjuu za Novi list jasno ste rekli kako "premijer i ministri ne poštuju zakon". Ako je tako, živimo li u državi bezakonja ili se ipak radi "samo" o tome da dio izabranih dužnosnika ne poštuje zakone, dok ih dio političara i građani moraju poštovati? Tu izjavu ste dali, inače, referirajući se na slučaj "Helsinki". Javnost je zaboravna i više se ne sjeća u čemu je sve bio problem - u korištenju državnog aviona za stranačke svrhe, o duplim dnevnicama, o nezakonitim troškovima ili o tome da je premijer čvrsto odlučio zaratiti s vašim povjerenstvom?
- Povjerenstvo je sve navedeno pokušalo provjeriti u slučaju Helsinki, prvenstveno jesu li proračunska sredstva trošena za stranačke potrebe. A to je li premijer odlučio zaratiti s povjerenstvom je pitanje na koje premijer sam mora dati odgovor.
- O tom slučaju nikada nije donesena odluka na povjerenstvu jer nije dostavljena dokumentacija. Otišlo je, reklo bi se na sudu, u zastaru. Pa zašto da drugi šalju dokumente ako im ne idu u prilog?
- Povjerenstvo je donijelo odluku da premijer i pojedini ministri nisu postupali odgovorno, savjesno i transparentno s obzirom da nisu osigurali dostavu dokumentacije koju je Povjerenstvo tražilo od Vlade i ministarstava na čijem su čelu. Međutim, zbog samog puta u Helsinki državnim zrakoplovom i načina njegovog pokrivanja troškova, Povjerenstvo nije pokrenulo postupak s obzirom da nije moglo utvrditi relevantne činjenice. Kad bi svi tako postupali, Povjerenstvo bi doista bilo blokirano u svom radu.
 - Smatrate li odnos premijera i djela Vlade prema povjerenstvu u slučaju "Helsinki" i nekim drugim slučajevima čistom prisilom na vašu neovisnost?
- Smatram da je nekorektno, a i nedopustivo takvo ponašanje prema neovisnom tijelu, i to ne samo zbog pritiska, već i zbog poruke koja se šalje s vrha.
- Pomalo smo zaboravili Agrokor i grupu Borg. Nakon odlaska Martine Dalić sve je zaboravljeno, pa i pritisci kojima ste bili podvrgnuti?
- Ništa nije zaboravljeno, već se čeka odluka o mojem izuzeću. Naime, kako je premijer tražio moje izuzeće iz predmeta, a postoji pravna praznina te nije jasno tko bi o tome trebao odlučivati, mi sad čekamo, evo već šest mjeseci, da Visoki upravni sud donese odluku jesu li oni nadležni ili ne. Ukoliko nisu, Povjerenstvo se mora obratiti Ustavnom sudu koji će onda riješiti nastali sukob nadležnosti, odnosno dati odgovor na pitanje koje je tijelo nadležno za odlučivanje o zahtjevu za mojom izuzećem.
Što se pak tiče predmeta protiv bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić, on također čeka rješavanje pitanja moga izuzeća. Protiv dužnosnika Zdravka Marića postupak je ponovo pokrenut nakon odluke Upravnog suda koji nam je predmet vratio na ponovno postupanje, a još je otvoren i predmet Bože Petrova.
- Slučaj "Pokaz" - imenovanje premijerova kuma - doveo je do usijanja odnose Banskih dvora i povjerenstva. Ni tu se ništa nije dogodilo?
- Ne znam na što mislite kada kažete da se ništa nije dogodilo. Povjerenstvo je donijelo odluku kojom je utvrđeno da je premijer povrijedio načela obnašanja dužnosti, odnosno da nije postupio savjesno i transparentno jer je propustio deklarirati kumsku povezanost s gospodinom Igorom Pokazom, kojeg je predlagao za izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika RH u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske, i to kako tijelima koja su sudjelovala u postupku imenovanja tako i građanima. Dakle, Povjerenstvo je donijelo odluku, dužnosnik je na nju uložio pravni lijek i predmet će biti rješavan na Upravnom sudu.
OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Nema komentara:

Objavi komentar