srijeda, 26. veljače 2020.

"REKLA - KAZALA" U NAJ KORUPTIVNIJOJ ANARHIJI HRVATSKE














OKUPLJANJE VJEROVNIKA

Plan za opstanak brodogradnje u Puli postoji, ali još uvijek samo kao mrtvo slovo na papiru. Danas konačna odluka o sudbini ULJANIK BRODOGRADILIŠTU U STEČAJU?

 | Autor: Milan PAVLOVIĆ

(Dejan ŠTIFANIĆ)

 Pazinski Spomen dom pozornica je na kojem bi se danas trebao odigrati zadnji čin drame za još jedno od društava nekad velike Uljanik grupe. I to ne bilo koje. Vjerovničko vijeće stavit će točku na i na postojanje Uljanik Brodogradilišta, tvrtke koja je u nekim boljim vremenima zapošljavala najveći broj pulskih brodograditelja i koja je, laičkim očima gledano, bila ona koja je u Puli gradila brodove.

TEKST SE N



Sudbina Brodogradilišta odavno je zapečaćena i tvrtka zbog nagomilanih dugova nije imala nikakve šanse preživjeti stečajni postupak, ali postojao je plan da brodograđevna djelatnost, usprkos svemu, preživi i ponovno se pokrene kroz novu tvrtku Uljanik Brodogradnja 1856. Plan i dalje postoji, ali je, baš kao i kada je prvi put iznesen, a prošlo je od toga nekoliko mjeseci, još uvijek mrtvo slovo na papiru. I ništa više od toga.
U međuvremenu, proces odumiranja dijelova nekadašnje kompanije ide svojim tijekom. Najprije su krajem siječnja vjerovnici donijeli odluku o likvidaciji nekadašnje glave pulske brodogradnje Uljanika d.d., a danas se ista odluka očekuje i na Skupštini vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju. Donošenje odluke o obustavi poslovanja, odnosno likvidaciji predložio je stečajni upravitelj Loris Rak. Uz likvidaciju, Rak predlaže vjerovnicima da mu daju suglasnost za odricanje od potkoncesije i raskid ugovora o podkoncesiji koji, kao i ostale tvrtke koje posluju na području škvera, Uljanik Brodogradilište ima sklopljen s Uljanikom d.d.
Pred vjerovnicima će se naći i donošenje odluke o načinu unovčenja imovine stečajnog dužnika. Prema njegovom izvješću, koje zahvaća razdoblje od 16. svibnja do konca prošle godine, primitci od upravljanja stečajnom masom iznosili su 30,7 milijuna kuna, a najveći dio tog iznosa odnosi se upravo na unovčenje stečajne mase. Današnjom odlukom taj će se proces nastaviti, a jedino pitanje koje još ostaje otvoreno je hoće li iz te prodaje ostati izuzeta sredstva koja bi bila neophodna za ponovno pokretanje brodograđevne djelatnosti u Puli ili je i to još jedna završena priča.
*******************************************************************************************
Komentar ovog bloga

 U zemlji gdje nema nikakvih naznaka da je na djelu neka udružena snaga, osim individualih vapajnih očajnika.
 Gdje nema traga nekom ujedinjenom ljudskom stremljenju sposobnom da se suoči sa temeljnim uzrocima tog sveljudsko pada u svoj najveći ponor     
I to,kao na inat jednoj konačnoj društvenoj eri prvih generacija iz cjelokupne povjesti, u kojoj su kao nadvečinske stvarlačke snage, napokon dokazale, svoju tehnološku sposobnost da je , i u naravi moguće opće izobilje      Ono materijalno i duhovno izobolje , što je uslovljavalo upravo  ono društveno surađujuće i civilno uređenje opće opstojnosti svih bioloških vrsta Planete
Taj Jadan Čovjek , kojem  dosada, nije pomoglo ni  Marksovo uvjrerenje, da je upravo On kao stvaralac svih dobara društva, jedini sposoban da se pravovremeno uzdigne paralelno sa svojim unaprijeđenim načinom proizvodnje.
Ili pak De Leonom koji je pravovremeno naslučivao sličnu bojaznot da.  ako iz bilo kojih razloga zakaže socijalna revolucija, neminovno  bi usljedio društveni regres k nekom industrijskog feudalizmu.
Imamo ih oba dvoje  u punom zamahu !
 WE ARE IN GIGHT  NOW !

Nema komentara:

Objavi komentar