četvrtak, 26. ožujka 2020.

VELIKI KORALJNI GREBEN NA UDARU


U POZADINI KORONAKRIZE ODVIJA SE EKOLOŠKA KATASTROFA PLANETARNIH PROPORCIJA Stručnjaci upozoravaju: 'Šteta je svake godine sve veća'

    AUTOR: 
    • Tea Trubić Macan
  •  OBJAVLJENO: 
  • 26.03.2020. u 19:20


Landscape of the Great Barrier Reef in the Coral Sea off the coast of Queensland, Australia, 2018.
A three-year marine heat wave extended from June 2014 to May 2017, with warm ocean waters wreaking havoc on some of the world's most valuable ecosystems: the coral reefs. For the Great Barrier Reef, located off the coast of Australia, the marine heat wave resulted in severe bleaching events in 2016 and 2017. It was the first time consecutive events have been observed at the Great Barrier Reef. More than two-thirds of the reef was reported to be damaged. A study published online on Nature, the International Journal of Science, on Thursday, April 19, shows that corals on the northern Great Barrier Reef experienced a catastrophic die-off following the 2016 marine heat wave.
Imaginechina via AFP

Veliki koraljni greben




Australski Veliki koraljni greben, najveći greben takve vrste na svijetu, zbog povišene temperature tijekom ljetnih mjeseci treći se put u posljednjih pet godina susreo s blijeđenjem koralja, piše BBC.
Greben koji se prostire na 2.300 četvornih kilometara te koji je zbog svoje važnosti proglašen svjetskom baštinom, bio je na sličan način oštećen već 2016. i 2017. godine, a posljednjih se mjeseci tek počeo oporavljati od tog kobnog utjecaja.
Znanstvenici upozoravaju da je taj proces zbog globalnog zatopljenja postao toliko raširen da je uzrokovao ozbiljnu i dugoročnu štetu bioraznolikosti.
„Klimatske promjene takve ekstremne slučajeve čini puno snažnijima i češćima, čime je šteta svakoga puta sve veća“ upozorio je David Wachenfeld, jedan od vodećih stručnjaka u tom području, za BBC.
Podsjetimo, globalna temperatura se posljednjih godina povisila za 1 stupanj Celzijusa u odnosu na predindustrijske godine, a UN je upozorio da ako se temperatura povisi za još 1,5 stupnja Celzijusa čak 90 posto svih koralja na svijetu bit će u potpunosti uništeno.
*********************************************************
Ovaj Blog
I  kad pomislimo da se sve to odvija kako bi nekolocina svjetskih uzurpatora svih ekonomskih sredstava i i prirodnih dobara prisojili za vlastiti probavni sustav. I to sve na račun stenjučih globalnih masa.  Teško je više vjerovati u bilo kakvu humanu misiju te naše civilizacije. Koja se tek preselila iz svoje pogane špilje u nebodere.

Nema komentara:

Objavi komentar