petak, 19. srpnja 2013.

"FILOZOFI SVIJET TUMACE---NJEGA TREBA PROMJENITII"

SUKOB NA LJEVICI

ŽESTOKI OKRŠAJ SVJETSKIH ZVIJEZDA FILOZOFIJE Chomsky proglasio Žižeka pozerom, a Žižek mu predbacio da je branio Crvene Kmere

Objavljeno: prije 11 h i 26 min
 
 
 
Nakon što se slavni američki teoretičar optužio 'lakanovce' da trivijalne ideje ogrću opskurnim i napuhanim frazama kako bi zvučile duboko, Slavoj Žižek se prisjetio da je Chomsky često bio u krivu
Dvojica najutjecajnijih živućih ljevičarskih intelektualaca Zapada u žestokoj su polemici koju je pokrenuo američki teoretičar Noam Chomski kada je krajem prošle godine u jednom radijskom interviewu proglasio "praznim pozerima" pokojne francuske filozofe Jacquesa Lacana i Jacquesa Derridu, kao i međunarodno poznatog slovenskog filozofa Slavoja Žižeka. Chomsky je svoje ugledne europske kolege optužio da trivijalne ideje ogrću opskurnim i napuhanim frazama kako bi zvučile duboko, te ih zajedno sa njihovim sljedbenicima prozvao "kultom", kako prenosi portal OpenCulture.
To je izazvalo javnu raspravu u koju se krajem prošlog tjedna uključio Slavoj Žižek tokom jedne akademske panel diskusije na Birckbeck Collegeu u Londonu. "S dubokim poštovanjem kojeg imam prema Chomskom, moja poanta je da on, koji uvijek naglašava kako treba biti empiričan i točan, nasuprot nekakvim ludim lakanovskim špekulacijama, bio često empirijski u krivu. Primjerice, sjećam se kada je stao u obranu prosvjeda Cvenih Kmera. Napisao je pritom nekoliko tekstova u kojima tvrdi da je to zapadnjačka propaganda i da Crveni Kmeri nisu toliko strašni. Kada je kasnije bio prisiljen priznati da Crveni Kmeri nisu baš najbolji dečki u svemiru, njegova je obrana bila šokantna. Chomsky je naime tvrdio da je bio u pravu obzirom na informacije koje je imao u tom trenutku. Ja potpuno odbacujem takav način razmišljanja", oglasio se Žižek, prema transkriptu dijela njegovog izlaganja koje je zapisao i na svojem webu objavio Sam Burgum, doktorant sa Sveučilišta u Yorku."Nema nikakve 'teorije' u tome, barem ne u smislu teorije kakve je poznata svima koji imaju veze sa znanošću ili nekim drugim ozbiljnim područjem", rekao je Chomsky i dodao kako ga ne zanima takva vrsta pozerstva, za kakvo Žižeka smatra ekstremnim primjerom.



  • Slavoj Žižek se tom prilikom osvrnuo i na popularnost svojih teorija, što je nazvao zabludom: "Malo me ljuti ta ideja da mi s našim dubokim sofizmima imamo hegemoniju u društvenim znanostima. Jesu li ljudi ludi?"
                                                    *******
Svaka tektonska kriza drustva sobom donosi svoje propovjedacke Nazarecanine. U krizama se radjaju, u njima ishlapljuju.
Vjecni su stvaralacki tokovi na svome evolutivnom kriznom putu k Covjeku.
Žižek je ustvrdio da je njegovo učenje marginalizirano, te da postoje različite strategije njegovog ograničavanja tako što ga se proglašava zabavnim klaunom kojeg ne treba doživljavati ozbiljno. O svojem statusu mega-zvijezde u SAD-u Žižek je rekao da je prije nekoliko dana dobio pismo od prijatelja iz SAD-a koji nije dobio posao upravo zbog pisma preporuke koje mu je Žižek napisao. Naime, navodno je gotovo dobio posao sve dok netko u odboru nije rekao: "Oh, ukoliko ga je Žižek preporučio to znači da s njim nešto strašno nije u redu".

Nema komentara:

Objavi komentar