petak, 19. srpnja 2013.

POSTKRSCANSKA PRIJETECA NAVJESTENJA

ULTIMATUM CRKVENOG VRHA

'NE VRATITE LI ODMAH RELIGIJSKI PROGRAM, KRŠITE UGOVOR S VATIKANOM!' Kaptol prozvao HTV

  • Bruno Konjević/CROPIX
Objavljeno: prije 4 h i 50 min
Šef HBK Želimir Puljić i biskupi odlučili su maksimalno zaoštriti odnos prema HRT-u
U vodstvu Katoličke crkve vlada duboko nezadovoljstvo uređivačkom, ali još više kadrovskom politikom koja se vodi na Hrvatskoj televiziji. Zato su biskupi uputili neformalnu poruku Goranu Radmanu koja se svodi na sljedeće:
Crkvene strukture“Ako HRT vrlo brzo ne obnovi rad redakcije Religijskog programa, Katolička crkva će smatrati da se u pitanje dovodi važan segment međudržavnog Ugovora između Republike Hrvatske i Svete Stolice.”
Uostalom, prije nekoliko su dana biskupi okupljeni u Stalnom vijeću Hrvatske biskupske konferencije izrazili zabrinutost “zbog dokidanja autonomije Religijskog programa na HTV-u koja je zajamčena Sporazumom koji su potpisali HRT i HBK”.

Jedna od prvih Radmanovih odluka kada je postao ravnatelj HRT-a bio je preustroj programa, koji je uključio ukidanje religijske redakcije i formiranje Produkcijskog odjela Kultura, umjetnost, religija, na čijem je čelu Vlatka Kolarović. Dosadašnji urednikMario Raguž pokušao se suprotstaviti Radmanu, ali nije prihvaćen njegov stav da HRT krši sporazum s Biskupskom konferencijom.Radi se o sporazumu iz srpnja 2000., koji predstavlja operacionalizaciju tzv. Vatikanskih ugovora, kojima je, u vrijeme dok je na vlasti bio Franjo Tuđman, Hrvatska osigurala brojne privilegije za Katoličku crkvu: uz ostalo, i pravo da crkvene strukture utječu na religijski program koji se emitira na javnoj televiziji.
I tako su hrvatski biskupi ušli u još jedan sukob, ovaj put s najutjecajnijim medijem u državi. Sredinom ljeta2013. predsjednik Hrvatske biskupske konferencijeŽelimir Puljić i biskupi odlučili su maksimalno zaoštriti odnos prema HRT-u, a prema informacijama iz crkvenih krugova, ako Radman ne opozove svoju odluku, HBK će službeno istupiti sa stajalištem da je prekršen Sporazum HRT - HBK, a u širem smislu i ugovor Hrvatske i Svete Stolice.
                                                              ************
"Takozvana krscanska drzava koja  (jos) priznaje krscanstvo svojom osnovom , drzavnom religijom, i koja stoga iskljucuje druge religioje , ona nije dovrsena krscanska drzava, nego je to naprotiv ateisticka drzava, demokratska drzava, drzava koja religiju stavlja medju ostale elemente gradanskog drustava. Drzava koje je jos teolog , koja jos sluzbeno ispovjeda krscanstvo, koja se jos osudjuje da se proglasi drzavom, takvoj drzavi jos nije uspjelo da u svjetovnom, ljudskom obliku, ciji je pretjerani izraz krscanstvo.  Takozvana krscanska drzava naprosto je je samo ne drzava , jer se samo ljudska pozadina krscanske religije moze izvesti u zbiljskim ljudskim tvorevinama , a ne krscanstvo kao religija.
Takozvana krscanska drzava jest krscansko poricanje drzave, a nikako drzavno ostvarenje krscanstva. Drzava koja jos priznaje krscanstvo u obliku religije , ne priznaje ga jos u obliku drzave , jer se prema religiji jos odnosi religijozno, tj. ona nije zbiljsko izvodjenje ljudske osnove religije , jer se jos pozivlje na nestvarnost , na imaginaran oblik ove covjekove srzi.. Takozvana krscanska drzava je nesavrsena drzava , a krscanska religija je njena dopuna i posvecenje njene nesavrsenosti. Stoga joj religija nuzno postaje sredstvom , a ona je drzava LICEMJERJA“ .   K: Marx ,  

Nema komentara:

Objavi komentar