četvrtak, 18. srpnja 2013.

TRANSCENDENCIJA HRVATSKE NACIONALNE EKONOMIJE U EU


 Ni tjedan dana nakon  anektiranja Hrvatske u Europsku Uniju, njenih trinaest clanica posve se ogradjuje od bilo kakvog nadiranja  kroz njihove teritorjalne nacionalne granice  hrvatske  marljive radne snage, barem u iducem troghodisnjem periodu.
S druge strane, ta se radna snaga jedva krisom, stidljivo, takoreci  ispod stola, sada  upoznaje sa cijenom njenog pristupa  velikoj Europskoj familji radne snage, s kojom ce sada zajednicki dijeliti mrvice od  otudjenog  vlastitog proizvoda  i k tome  snositi danak od nekih cetiri milijarde Eura. Sto vise da se uopce ne naznacuje dali u obliku jednokratnog danka , godisnjeg ili nekog trece vremenskog razmaka. Jer,  nece se valjda cjepidlaciti o svemu.
 Da cujemo pri tome zubor Engelsovog duha, poput Hamletovog oca, koji vjecno kruzi nad njegovim nepopravljivim Starim kontinentom.
 „Nacionalna ekonomija  nastala je kao prirodna posljedica prosirenja trgovine, i s njom je, na mjesto jednostavnog, ne naucog trgaovanja  stupio izgradjen sistem dozvoljene prevare, kompletna nauka o bogacenju.
  Ova nacionalna ekonomija , ili nauka o bogacenju, koja je nastala iz medjusobne zavisti i lakomosti trgovaca , nosi na celu pecat najodvratnije sebicnosti,….
…..Na toj se osnovi izgradio  merkantilni sistem . Pohlepni karakter trgovine bio je vec nesto skriven ; nacije su se nesto priblizile, sklopile su trgovinske ugovore i ugovore o prijateljstvu. Medjusobno su trgovale, i radi veceg dobitka ukazivale jedna drugoj  svu mogucu ljubav i dobrotu. Ali u osnovi je to bila stara lakomost i sebicnost za novcem , i ta je  s vremena na vrijema  izbijala u ratovima koji su se u onom periodu osnivali na trgovackoj zavisti. U tim ratovima  se takodjer pokazalo da se trgovina , kao i pljacka osnivaju na pravu jacega ; bez ikakve griznje savjesti iznudjivani su pomocu lukavstva ili nasilja  takvi ugovori kakvi su smatrani najpogodnijima …..

Strana . 106-7,  Rani radovi Marxa i Engelsa, izvadjeni pred bagerskim naletom na njihovom zatrpavanju  javnog smetljista.
Kao da tu ispod sada lezi i truplo njenih povjesnih stecevina 

Nema komentara:

Objavi komentar