subota, 27. srpnja 2013.

STRAJK KAO JEDINI DOSTOJANSTVENI CIN PONIZENOG RADA

POBUNA ZBOG RUŠENJA KOLEKTIVNOG UGOVORA

'NEMA UZMAKA. IDEMO U ŠTRAJK USRED SEZONE!' Medicinari na nogama zbog smanjenja plaće i stečenih prava

  • CROPIX
Objavljeno: prije 6 h i 52 min
Na industrijske akcije potaknulo ih je to što je proglašen ništetnim njihov dosadašnji Kolektivni ugovor te je samo s jednim sindikatom potpisan novi koji im znatno umanjuje prava.

                              ******
Strajk je jos jedini nacin da se izkaze dostojastvo ponizenog rada
Da je Giuseppina Martinuzzi danas medju nama vjerojatno bi ohrabrila vasu borbu da sacuvate svoja osnovna prava na egzistenciju,i porucila bi vam:

„Moj opstanak u svojstvu radnika mora poceti tamo gdje mora zavrsiti tvoje postojanje u svojstvu izrabljivaca. Upravo u tome je antagonizam dviju klasa koje se danas sukobljavaju u cijelom kapitalistickom svijetu. Stoga se tu ne radi o dokazivanju, uvjeravanju, nego o borbi koja treba donijeti pobjedu. Ne radi se o klasnoj suradnji , ponavljam jos jednom, nego o klasnoj borbi.
Mi socijalisti pod pravom rada podrazumjevamo mogucnost da radimo bez klanjanja pred gazdom;  da radimo u granicama svojih snaga, i da sav plod naseg rada pripada nama. Pod pravom rada mi razumjemo da proizvodni kapital bude podrustvovljen i da njim e upravlja drustvena  drzava ( koju ne smijemo brkati s politickom drzavom), tako da bude nemoguca nezaposlenost, tako da se proizvodnja ravna prema javnim potrebama.. Pod pravom rada mi podrazumjevamo da budemo zainteresirane snage koje sudjeljuju u raspodjeli viska , odnosno suradnici, a ne robovi, zivotinje  unajmljene za toliko i toliko na sat, strojevi koji se odbacuju na smetljiste kad se istrose. Danas smo duznosnici rada podlozni; zelimo da se duznost pretvori u pravo …. Tek kada se sadasnja diuznost pretvori u pravo, tek tada ce biti omogucena slobodna sloboda.“Giuseppina Martinuzzi,  socijalizam i domovina, str 178-9

Nema komentara:

Objavi komentar