četvrtak, 27. studenoga 2014.

PLODOVI EKONOMSKE TIRANIJE





VAL PROSVJEDA

FOTO: AMERIKA GORI Davor Butković: Ferguson je strašan dokaz nejednakosti i rasizma u SAD-u

  • Kaos na ulicama Fergusona
    JEWEL SAMADAutor: Davor ButkovićObjavljeno: prije 1 h i 17 min

Problem rasizma samo će rasti i zbog sve većeg broja Hispanoamerikanaca koji predstavljaju socijalnu bombu
Sudska odluka da se ne progoni bijelog policajca Darrena Wilsona, koji je ispalio dvanaest metaka u Micheala Browna, minornog crnog prijestupnika, ovih se dana pretvara u najvažniju političku raspravu u Sjedinjenim Državama, koja se velikim dijelom odvija na ulicama glavnih američkih gradova, od New Yorka, Bostona i Wa-shingtona, do Los Angelesa i Oaklanda. Zajednički nazivnik svih prosvjeda jesu nepravda i rasizam. S tom se ocjenom slaže i većina liberalnih medija, što ne znači da brojni bijeli Amerikanci nemaju savim drukčije mišljenje.
Primjerice, na vrlo uglednom portal Politico.com objavljen je, kao jedan od stavova o ubojstvu u Fergusonu, komentar urednika izrazito konzervativnog National Reviewa, u kojem se, očekivano, tvrdi da jeMike Brown sam kriv za tragediju, i u kojem se žestoko osuđuju prosvjednici i liberalni mediji, koji navodno zloupotrebljavaju kolovošku pucnjavu u Fergusonu.
Ovdje fascinira činjenica da se taj konzervativni komentar plasirao na prvo mjesto najčitanijih tekstova na relativno liberalnom Politicu.
Teško je pronaći snažniji dokaz o rasnoj podijeljenosti današnje Amerike. Lakše je, naprotiv, pretpostaviti da su tekst na Politicovoj stranici podržali isključivo bijelci nezavisno od svoje političke orientacije, mnogi od njih i zato da bi zavarali grižnju savjesti.
Činjenice, međutim, govore suprotno.
Ubojstvo u Fergusonu gotovo da se moralo dogoditi jer, kako upozorava New York Times, američka policija dvadeset puta češće zaustavlja i pregledava crne tinejdžere nego bijele tinejdžere!
Dvadeset puta češće!
Nadalje, oko 40 posto ukupne zatvorske populacije u SAD-u čine crnci, premda je njihov udio u američkom stanovništvu tek nešto veći od 13 posto.
               *****************************************************************************









Nema komentara:

Objavi komentar