subota, 22. studenoga 2014.

VRUĆA TEMA SUVREMENOG DRUŠTVA

ŠTO KAŽE STRUKA?

VRUĆA TEMA PREDSJEDNIČKIH IZBORA Je li rješenje za pedofile kemijska kastracija?

  • HDZ-ova kandidatkinja u kampanji zaziva medicinsko škopljenje pedofila
    Goran Mehkek/CROPIX
Objavljeno: prije 1 h i 2 min
Sutkinja Petö-Kujundžić: Riječ je o metodi smanjenja seksualnog nagona koje se postiže redovitim uzimanjem tableta; prestankom uzimanja tableta vraća se i nagon
Drago mi je što protukandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović cijeni dijelove mojeg političkog programa do te mjere da ih predstavlja kao svoje, poput prijedloga da se kemijski kastriraju osuđivani pedofili. Tu ideju i sam podupirem - komentirao je Anto Đapić najavu HDZ-ove kandidatkinje kako će, kao predsjednica, inicirati široku raspravu kao uvod u zakonske izmjene kojima bi se pooštrile kazne za pedofile, sve do kemijske kastracije.

Nedovoljne promjene

Upravo je takvu raspravu još 2008. pokrenuo Đapić, tada predsjednik HSP-a, a na to ga je ponukao primjer Poljske, jedine države EU koja je za pedofile koji ponavljaju djelo propisala kemijsku kastraciju kao moguću kaznu.
- Riječ je o medicinskom zahvatu. Ako struka predloži njegovu implementaciju u propise, mi ćemo razmotriti takav prijedlog - poručuju u Ministarstvu pravosuđa. Struka je 2008. odbacila ideju kemijske kastracije kao ekstremnu i ne posve učinkovitu.
- Smatramo da ponajprije treba čuti što o efikasnosti takvog oblika kažnjavanja i sprečavanja ponavljanja djela na štetu djece misle stručnjaci i znanstvenici, odnosno koliko bi se uvođenjem kemijske kastracije podigla razina zaštićenosti djece. Sve dok nemamo jasne odgovore na ta pitanja, apeliramo da se poboljša provedba postojećih propisa - poručuje Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu.
Hrvatska je posljednjih godina napravila mnogo na zaštiti djece, no, slažu se naši sugovornici, nikako dovoljno.
Kazne za djela na štetu spolne slobode djece povećane su, rokovi zastare počinju teći tek od žrtvine punoljetnosti, a osnovan je i tzv. registar pedofila kao dio ukupne kaznene evidencije u kojem se evidentiraju svi osuđenici za spolne delikte na štetu djece. Svaka institucija koja zapošljava osobe za rad s djecom može dobiti od Ministarstva pravosuđa potvrdu je li kandidat uvršten u taj registar, kako bi se spriječilo zapošljavanje, a i rokovi rehabilitacije tih počinitelja dvostruko su duži nego za ostale počinitelje.

Bolja preventiva

Međutim, nije dovoljno: nema aktivnog nadzora počinitelja nakon izlaska iz zatvora ni mogućnosti da osoba u registru ostane doživotno.
- Kemijska kastracija sasvim sigurno nije rješenje - kaže sutkinja Lana Petö-Kujundžić, predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež. Riječ je o metodi smanjenja seksualnog nagona koje se postiže redovitim uzimanjem tableta: prestankom uzimanja vraća se i nagon. Uz to, pokazalo se da je ova metoda potpuno neefikasna kod osobito agresivnih osoba. Jedan dio zemalja, poput Njemačke, Britanije i Češke, osuđivanim pedofilima nudi mogućnost da dobrovoljno pristanu na kemijsku kastraciju u zamjenu za smanjenje kazne.
- Ne treba nam kemijska kastracija, već dobra preventiva i trajni nadzor nad počiniteljima. Prvo im treba ozbiljni psihosocijalni tretman, a nakon zatvora obavezan nadzor socijalne službe i policije te daljnji tretman - smatra L. Petö-Kujundžić. Istraživanja pokazuju da psihosocijalni tretman maksimalno smanjuje vjerojatnost da će pedofil ponoviti djelo. Pravobraniteljica I. Milas Klarić predlagala je da nadzor traje i dulje od dvije godine te da uključuje obvezu prijave svake promjene mjesta zaposlenja, adrese stanovanja, putovanja itd. 
                  ******************************************************************

Povijesni Čovjek, koji se napokon popeo na sam vrh svojim teorijskim dostignućem ekonomskog  izobilja za sav ljudski rod, kao da je time samo upao u vlastitu proturječnu klopku jednim svojim pukim ne htijenjem ili nesposobnošću da taj svoj veličanstveni čim provede u praksu.
Naprotiv, drugo već stoljeće čovjek se zatiče u svojoj izrazito regresivnoj putanji, koja ga vodi, ne samo prema ponovnoj ekonomskoj nestašici, već prema njenoj krajnosti, iz koje se rađa današnja ljudska tragedija neviđene materijalne bijede u suodnosu sa njenim tehnološkim dostignućima.
Nakon što se pojavilo materijalističko tumačenje historije Marx- Engelsovih teorema i konzekventni slijed podjele društva u dvije izrazite suprotstavljene društvene klase-posjednika i ne posjednika, na Američkom se tlu dodatno proširuje De Leonovim kvantitativnim prilogom arhitektonskog rješenja za njegovo praktično ostvarenja putem SIU, te iz kojeg se, na marginama dvaju stoljeća, naglo rađa jedan ne posjednički pokret tamošnje razvijene radničke klase, u masovnu političku partiju SLP-a, i u kojoj još dan danas postoje njeni najuporniji akteri i čuvari De Leonovog 'krika' :
„Dosta nam je vaših 'reformi'! Moralnih mediokritetsko i djetinjih aspiracija malograđanskih pokreta, u vremenima kolosalnih društvenih problema, koji kucaju na vrata svakom čovjeku sa zahtjevom da budu riješeni.“

Dok se naš Stari Kontinent svesrdno angažira, putem svoje prethodnice političke životinje   najnižeg ranga, na očuvanju status quo-a klasnih podjela, i u čijim  sve žešćim suprotstavljanjima kliju sva društvena zla suvremenog čovjeka. Masovni „višak“svjetske radne snage, koji sobom donosi proporcionalni kriminalitet posljedičnih krikova : „Ubi, sijeci glave, kastriraj i goni na doživotne robije“, onog istog nesretnog bića, koje se, svojim rođenjem, bez izbora zatiče u društvenom sustavu, koji još jedino opstaje putovima kreacije svih tih postojećih društvenih anomalija.

www.severinomajkus.com           

Nema komentara:

Objavi komentar