subota, 21. veljače 2015.

EPOHNO URUŠAVANJE KLASNE NEMANI---ŠTO SLIJEDI NAKON TOGA !?

NOVA VLAST

TRPAJU U ZATVOR PO ČETVERO DNEVNO Padaju bivši ministri, suci, tužitelji, na meti i obitelj premijera

  • Screenshot
Autor:  Hina
Objavljeno: prije 2 h i 38 min
 
 
 
Glavna tužiteljica Laura Kovesi optužuje za korupciju u prosjeku četiri osobe na dan. Uzrok tomu jest što su u samo tri godine obje velike stranke, Narančasti (liberali) i Crveni (socijaldemokrati) izgubile izbore pa se stalo na kraj 'međustranačkoj mafiji' koja je vodila zemlju, izbjegavala plaćanje poreza, namještala natječaje i potkupljivala suce i tužitelje
BUKUREŠT - Televizijske ekipe kampiraju ispred rumunjskog Nacionalnog ravnateljstva za borbu protiv korupcije (DNA) u Bukreštu čekajući tko će biti sljedeći, piše BBC opisujući zamah kakav je borba protiv kriminala dobila u toj zemlji.
Poznata lica koja izlaze iz zgrade podsjećaju na dugu procesiju nekad visokopozicioniranih moćnika. Bivši ministri, medijski magnati, suci, tužitelji, čak i ljubimica bivšeg predsjednika Traiana Basescua, Elena Udrea,zvana "predsjednikovom plavušom", pod istragom su.
Udrea je bivša ministrica turizma i aktualna parlamentarna zastupnica. Uhićena je prošli tjedan.
Novije mete DNA-a uključuju majku, sestru i zeta sadašnjeg premijera Victora Ponte.
Osam godina pošto se pridružila EU-u i 13 godina od osnutka DNA, Rumunjska se konačno ozbiljno uhvatila u koštac s organiziranim kriminalom. I za to napokon dobiva pohvale Europske komisije.
"Rumunjska je na prvom putu i treba ga se držati", rekao je prošli mjesec prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, komentirajući novo izvješće EU-a o rumunjskoj borbi protiv korupcije. "To joj je najveći izazov i prioritet", naglasio je.
Po ulasku Rumunjske i Bugarske u EU uspostavljen je verifikacijski mehanizam kojim Unija nadgleda reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije u tim zemljama. Konačna pozitivna ocjena ključna je za njihov ulazak u šengenski režim.
DNA je samo prošle godine procesuirala 1138 vodećih rumunjskih javnih figura. Nevjerojatan je podatak da glavna tužiteljica Laura Kovesi optužuje za korupciju u prosjeku četiri osobe na dan.
Pa što se u Rumunjskoj tako promijenilo? "U samo tri godine obje velike stranke, Narančasti (liberali) i Crveni (socijaldemokrati) izgubile su izbore", kaže analitičarkaAlina Mungiu-Pippidi.
Rezultat toga je da se stalo na kraj onome što ona zove "međustranačkom mafijom" koja je vodila zemlju, izbjegavala plaćanje poreza, namještala natječaje i potkupljivala suce i tužitelje.
Jednako važan je i karakter novog predsjednika države Klausa Iohannisa, kaže Mungiu-Pippidi. On je na vlast došao kao politički autsajder i nije potpisnik nikakvih tajnih sporazuma između glavnih stranaka, pošasti rumunjske politike u zadnjih 25 godina.
Tipična osuđenica DNA je Monica Ridzi (37), bivša ministrica mladeži i sporta. Nedavno je osuđena na pet godina zatvora zbog zlouporabe položaja i pronevjere 800.000 dolara javnog novca na pogodovanje tvrtkama s kojima je bila u sprezi.
DNA se oslanja na rad tajne službe. "Dosad je tajna služba bila jako selektivna oko toga koga će pratiti, prisluškivati i istraživati. Ali više ne", naglašava Mungiu-Pippidi
       *****************************************************************************************
Komentar ovog bloga
Najveći povijesni upitnik nameće se pred suvremenim Čovjekom.
Jeli uopće spreman za vlastitu emancipaciju uspostavom novog poretka, kojim će zdravo razumno napokon krenuti utemeljenim pravcem znanstvenog revolucionarnog socijalizma Marksa-Engelsa- De Leona ? 

Nema komentara:

Objavi komentar