nedjelja, 1. veljače 2015.

REFORMSKA SYRIZA ILI REVOLUCIONARNA RADNIČKA KLASA

Hrvatska Syriza u veljači osniva ogranak u Istri

Objavljeno: 01.02.2015 | 12:00Zadnja izmjena: 01.02.2015 | 12:004 komentara
Na hrvatskoj javnoj sceni pojavila se nova stranka, Radnička fronta, koja se zalaže za demokratski socijalizam 21. stoljeća i radikalne društvene promjene. Prvi potezi nove stranke, koju politički analitičari po vrijednostima za koje se zalažu uspoređuju sa Syrizom, nedavnom pobjednicom grčkih parlamentarnih izbora, uključuju i ulične prosvjede, te slanje radikalnih poruka biračima.
Nedavno su prosvjedovali na zagrebačkim ulicama u znak podrške radnicima Imunološkog zavoda, te su zatražili zamrzavanje plaće saborskih zastupnika na 3.700 kuna.
Osnivači nove političke inicijative, koja trenutačno djeluje u Zagrebu, Splitu, Karlovcu, Rijeci, Osijeku i Sisku, planiraju širenje na cijelu zemlju. Lokalna organizacija u Puli utemeljit će se početkom veljače. Najavljuju izlazak na sljedeće parlamentarne izbore i ne kriju uzore poput grčke Syrize, španjolskog Podemosa ili slovenske Združene levice.
Iako pokretači nove političke inicijative u javnosti istupaju uglavnom kolektivno, razvidno je da među njima ima nekoliko poznatih imena iz javnog života. Tu su dr. Mate Kapović, izvanredni profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, novinar i književnik Rade Dragojević, lingvistica Dijana Ćurković iz Instituta za hrvatski jezik, Dimitrije Birač, vanjski suradnik na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, te Denis Geto, predsjednik HEP-ovog strukovnog sindikata TEHNOS.
"Glavni cilj Radničke fronte je ukidanje kapitalističkog načina proizvodnje i sistema koji se na taj način reproducira. U tom smo smislu mi smo politička inicijativa transformativnog karaktera koja uskoro i u formalnom smislu namjerava prerasti u političku partiju", kaže jedan od osnivača Radničke fronte Rade Dragojević. (D.GRAKALIĆ)

    *****************************************************************************************
Komentar ovog bloga, ili još jedan Proglas

Ana Nic,
„Revizija privatizacije i povrat državi one imovine….“ Jedna je od glavnih misaonih kontradikcija, kojom opstaje već drugo stoljeće kapitalističko društvo, zahvaljujući reformskim tricama lijevih i desnih spekulanata, pomoću kojih opstaje već drugo stoljeće jedno od razornijih klasnih društava, najveći dosad neprijatelj čovječanstva uopće.

Novo osnovani Radnički pokret Hrvatske, može predstavljati interese radničke klase tek pod uvjetom da iz nje izranja kao predstavnik interesa cjelokupnog čovječanstva, a ne tek jedne nove plaćene reformatorske protuhe državničkog karaktera, koji je bio i bit će glavni nosilac interesa klasnog društva, sve dotle dok se njene glavne stvaralačke snage ne ujedine sa jedinom svrhom potpunog preuzimanja svih sredstava proizvodnje i prirodnih dobara u vlastite ruke.
Ne više putem krvavih nasilja barikada, niti nekim „elitnim“ Vođama, već apriorno ujedinjene u svom jedinstvenom radničkom sindikatu, da bi izbornim danom, tu na svom radnom mjestu, činili nad većinski društveni faktor, koji če tog istog dana proglasiti Socijaluisrtičku republiku rada, raspustiti Državu i sve njene politiko birokratske institucije, i natjerati  tu klasno milenijsku neman da već idućeg dana nađe svoj dostojanstveni opstanak na proizvodnom radom mjestu.

Marx, Engels i De Leon, u tu su nam svrhu ostavili svoja epohalna revolucionarna dijela Znanstvenog Socijalizma.
Na nama ostaje da ih ostvarimo, ili pak da prepustimo civilizacijska dostignuća, da ih ta klasna neman, zajedno sa svim biološkim vrstama ove lijepe planete Zemlje odvuče u zajednički ambis


www.severinomajkus.com/blog

Nema komentara:

Objavi komentar