četvrtak, 26. veljače 2015.

IZVADAK


Kako su prodavači magle zavladali svijetom, Francis Wheen

“Američka dotacijska politika tako je korumpirana i tako potpuno nevezana uz vojne potrebe i taktičku djelotvornost da bi je točno mogli opisati jedino satiričari. Čak je i vatreni pristaše „političkih investicija“ smatraju vicem….
Primjerice , između 1978.i 1998.godine Američko ratno zrakoplovstvo tražilo je da mu se odobri novac za kupnju pet transportnih zrakoplova  Lockheed Martin tipa C-130, ali su članovi Kongresa  - a nekoliko ih je bilo na savjetničkom platnom spisku tvrtke Lockheed Martin – odobrili novac za kupnju ni manje ni više nego 256 C-130-ica ! Tim ritmom, rekao je senator John McCain, jednog će dana višak zrakoplova  biti toliki da će se po jednog moći garažirati u svakom školskom dvorištu u Americi…..


Predsjednik George W: Bush 4. veljaće 2002. stigne u bazu ratnog zrakoplovstva u Elginu na Floridi odjeven u kožnu pilotsku jaknu i najavi golemo povećanje izdvajanja za vojsku u idućih pet godina . Predloženo povećanje samo za 2003. godinu – 48 milijardi dolara  - bilo je veće od ukupnog vojnog proračuna Velike Britanije , a ukupni godišnji iznos izdvajanja za vojsku od 396 milijardi dolara bio bi veći od zbroja proračuna petnaest zemalja koje po visini izdvajaju za vojsku slijede iza SAD_a, uključujući Rusiju i Kinu. Umirovljeni admiral Eugene Carroll to je prokomentirao ovako: 'U 45 godina hladnog rata utrkivali smo se u naoružanju sa Sovjetskim Savezom. Sada kao da se utrkujemo sami sa sobom.“ Str. 149-150

Nema komentara:

Objavi komentar