utorak, 17. veljače 2015.

RAZDROBIJENA CIVILIZACIJA

KOLUMNA
Schettino - antiheroj trećeg tisućljeća
Piše: Elio Velan
Objavljeno: 17.02.2015 | 16:16Zadnja izmjena: 17.02.2015 | 16:160 komentara
Morbidna radoznalost: čeprkam po internetu da bi otkrio zanimljive detalje iz svakodnevnice najpoznatijeg morskog vuka iz trećeg tisućljeća, Francesca Schettina. Ljeto 2014.,Schettino je odjeven sav u bijelo, elegantan, napudran, friško ošišan, osunčan, drži čašu koktela i razgovara na terasi jednog hotela na otoku Ischia, otmjeno odredište talijanskog jet seta. Gala večera se održava upravo u vrijeme kada se na otoku Giglio obavljaju teški radovi poravnavanja kruzera Costa Concordia koji se nasukao na hridima u siječnju 2012. godine.
Očito, Schettino je zvijezda večeri, priložene fotografije rječito govore o popularnosti kapetana koji je napustio brod i putnike na njemu, nakon što ga je apsurdnom komandom usmjerio prema hridima ispred luke na tirenskom otoku. Nekoliko dana ranije Schettino gostuje na rimskom Sveučilištu La Sapienza, okupljenim studentima objašnjava kako se upravlja brodom u situaciji opće panike, kako kapetan treba postupiti u teškim situacijama, treba imati jake živce, treba znati rukovoditi akcijom spašavanja putnika i članova posade, nije lako.
Schettino je proveo zadnje ljeto prije presude suda kao zvijezda nekog drugog svijeta koji je realan, unatoč svemu, zbiljan i konkretan. U prosincu 2014. godine modni magazin Diva e Donna koji se očito kreće u tom paralelnom svijetu glamura objavljuje apsurdnu, grotesknu vijest da su organizatori i producenti reality show-a “L' Isola dei famosi” (Otok poznatih ili slavnih) kontaktirali Schettina kako bi ga uvrstili u ekipu poznatih imena show biznisa koji će se takmičiti u vještinama medijskog i otočnog preživljavanja. Kaže list da je Schettinu ponuđena gaža od 1,5 milijuna eura. Vijest je demantirana no ipak ona rječito govori o atmosferi, o kulisi koja je podignuta oko tog neslavnog imena svjetskog brodarstva i  plovidbe.
Nakon par dana provedenih u pritvoru Francesco Schettino je pušten na slobodu i kao slobodan čovjek i dalje se brani unatoč prvostepenoj presudi kojom je osuđen na 16 godina zatvora. Državno odvjetništvo je tražilo 26 godina zatvora no suci su smanjili kaznu na 16 godina i odbili zahtjev da se Schettina pritvori. Trenutno se u Italiji raspravlja je li kazna primjerena krivičnom djelu i nisu svi suglasni, što je normalno. Dakle, Francesco Schettino je dobio 10 godina zatvora zbog počinjenog djela višestrukog ubojstva, pet godina zatvora zbog izazivanja brodoloma, jednu godinu zatvora dobio je zbog toga što je napustio brod, suprotno pravilima službe, moralu i etici. Tek jedna godina zatvora zbog teške povrede pravila mora jer, sud je utvrdio da je Schettino napustio brod neposredno nakon udesa, u fazi kada je  njegova nazočnost na brodu bila najpotrebnija.
Pet godina zatvora zbog izazivanja brodoloma: sud je utvrdio da je Schettino osobnom komandom naredio skretanje od ustaljene rute kako bi se brodom poklonio otoku Giglio, skrenuo je sa rute i na putu naišao na hridi, brod je u trenutku sudara vozio brzinom od osam nautičkih milja. Kaže Schettino da nije samo on odgovoran, da su odgovorni i podčasnici broda zaboravljajući da je komandant broda Bog na zemlji, barem je to pravilo na moru, iznad njega nema nikoga pa čak ni vlasnik broda. Napokon, dobio je deset godina zatvora zbog krivičnog dijela višestrukog ubojstva. U brodolomu 32 osobe su izgubile život, poredajte ljesove u nizu i razmislite o tome. Prvostepena, nepravomoćna presuda donijeta je tri godine nakon brodoloma, Schettinova obrana priprema žalbu, uslijedit će nova faza, konačna odluka pripast će ustavnom sudu. Schettino ima još vremena, on će i dalje voditi život kakvog je vodio da sada, bez obzira na presudu jasno je da se radi o stilu života koji nije primjeren čovjeku s takvom optužbom.
Hoću reći da je cijeli sustav koji je izgrađen oko tog simbola antimornarske i antimorske etike bolestan, nakaradan. U normalnim okolnostima Schettino bi presudu trebao dočekati u zatvoru. Zar netko uopće razmišlja da će ga na kraju sud osloboditi bilo koje odgovornosti? Hoće li ga i ovog ljeta snimati na nekom glamour partiju, ili na nekoj sveučilišnoj katedri? Sve je moguće, šuška se da bi mogao, u međuvremenu, objaviti memoare, izdavači bi silno platili jer je roba koja se prodaje i to dobro. Iskreno, ne znam je li 16 godina zatvora primjerena kazna. Nakon sekciranja presude ipak mi se čini da je Schettino, zbog napuštanja broda, dobio premalo, tek godinu dana, čini mi se smiješnom kaznom zbog teškog (zlo)djela.
Schettino, ma koliko pogriješio u fazi približavanja otoku, bio bi sasvim drugi lik (ma koliko patetičan zbog kardinalne greške) da nije napustio komandno mjesto. Morao je ostati sa članovima posade, s putnicima, morao se do kraja suočiti s vlastitim propustima, bijeg je osnovna poanta cijele te priče s tragičnim krajem jer, 32 osobe su te noći izgubile život zbog neodgovornog ponašanja u prvom redu kapetana i potom ostalih članova komandnog sustava. (Elio VELAN)
      *******************************************************************************************************

Komentar ovog bloga
Kakvo sudstvo –takav kriminalac !

Dok ih globalni sustav klasnog društva  serijski proizvodi poput kobasica, kao opći nutriment  posjedničkih glodavaca svih materijalnih i duhovnih stečevina jedne prolupane civilizacije, koja, ovih dana dovodi u pitanje vlastiti suicid, razvlaštene mase pribjegavaju traženju neke igle u stogu sijena baš tamo gdje nema nikakvog izgleda da ju se pronađe; poput izgubljenog povjerenja u sebe same, i zagubljenog dostojanstva razdrobljenih individua.

www.severinomajkus.com/blog 

Nema komentara:

Objavi komentar