ponedjeljak, 21. kolovoza 2017.

GORI DALMACIJA

SVI VATROGASCI NA TERENU

DALMACIJOM OPET HARAJU POŽARI, GORI NA SVE STRANE Drama kod Benkovca i Zadra, kaos na Dalmatini, buktinja na Hvaru guta sve pred sobom

    AUTOR: 
    • Hina,
    •  
    • Jutarnji.hr
  •  OBJAVLJENO: 
  • 21.08.2017. u 08:37
Jure Mišković / Hanza Media
  • U nedjelju navečer između 20 i 22 sata na benkovačkom području izbilo je između 10 i 15 požara. Požari su planuli i kod Pirovca i Turnja, a vatrena stihija je kod Benkovca dospjela i do same autoceste. U ponedjeljak poslijepodne planulo je i kod prigradskog naselja kraj Zadra, Kožina. Požare gase kanaderi i air traktori, a vatrogascima i pripadnicima Oružanih snaga RH posao otežava jaka bura.
  • Nekoliko manjih požara na području Pristega kod Benkovca spojilo se u jedan veći koji je zahvatio nekoliko obiteljskih kuća i gospodarskih objekata u tome mjestu.
  • Zbog požara je zatvorena dionica autoceste A1 između čvorova Zadar II i Šibenik, a kolone vozila na izlasku s autoceste kod Benkovca i kod Pirovca u smjeru Zagreba u jednom su se trenutku protezale na 9 kilometara. Neki vozači su u panici autocestom vozili u suprotnom smjeru kako bi pobjegli od požara. HAC je oko 16 sati objavio da su prestali naplaćivati cestarinu na trima naplatnim postajama te su dignute rampe za slobodan prolaz.
  • Iako se špekulira da su požari podmetnuti korištenjem ampula s fosforom, za te tvrdnje zasad nema dokaza.
  • Planuo je i požar pokraj vojarne Zemunik, ali je on zaustavljen prije nego je došao do zgrada.
>>> NOVO 16:32 Nekoliko manjih požara koji su tijekom današnjeg dana gorjeli na području Pristega kod Benkovca spojilo se u jedan veći požar koji plamti tolikom silinom da je zahvatio nekoliko obiteljskih kuća i gospodarskih objekata u tome mjestu, javlja Zadarski list. Požar gase pripadnici JVP iz Ivanić Grada s nekoliko vozila, a ogorčeni mještani ljutiti su što im u pomoć nije došao nijedan od protupožarnih zrakoplova.
Jedan mještanin o svojem je, pak, trošku naručio cisternu s vodom kako bi pokušao sam gasiti požar na svojem imanju i to prije svega kako bi spasio pčele u pčelinjaku.
-----------------------------
16:18 Na naplatnim postajama Pirovac, Benkovac i Zadar II zbog požara su dignute rampe i vozačima se privremeno ne naplaćuje cestarina, objavili su iz Hrvatskih autocesta.
- U dogovoru s prometnom policijom, odjelom za sigurnost cestovnog prometa, zbog velikog broja požara uz autocestu, a u cilju zaštite sigurnosti i zdravlja naših korisnika, te bržeg isključivanja korisnika s autoceste, Hrvatske autoceste d.o.o. i Hrvatske autoceste održavanje i naplate cestarine d.o.o. donijele su odluku o 'dizanju rampi' odnosno propuštanju bez plaćanja cestarine na naplatnim postajama Pirovac, Benkovac i Zadar II, navode u HAC-u.
- Ističemo da naši korisnici zbog otvorenih požara uz autocestu, nisu ugroženi, ali zbog vremenskih uvjeta i gustog dima, donesena je Odluka o bržem isključenju s autoceste, napominje HAC u priopćenju.
- Ovom prilikom apeliramo na korisnike da prolaskom kroz naplatnu postaju i dolaskom na državnu cestu poštuju regulaciju i ograničenje prometa na državnim cestama. Naposljetku sve korisnike koji kreću na put molimo da prate stanje na cestama kako bi se informirali i na vrijeme isplanirali svoje putovanje ili u slučaju otežanog stanja na autocesti odabrali alternativni pravac putovanja, naveli su još u HAC-u apelirajući pritom na strpljenje vozača i razumijevanje svih korisnika autocesta.
-----------------------------
16:07 Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika sa svim raspoloživim snagama preusmjerene su oko 15,30 sati na najnovije požarište Kožino kod Zadra, objavio je MORH. Kožino je zadarsko prigradsko naselje, sjeverozapadno od samog grada.
-----------------------------
15:59 Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika uspjele su u kratkom vremenu zaustaviti širenje požara prema vojarni u Zemuniku, potvrdili su u ponedjeljak poslijepodne u MORH-u.
Požar je izbio u blizini vojarne s vanjske strane ograde iz smjera Murvice, a potporu u zaustavljanju požara prema vojarni pružale su i zemaljske vatrogasne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a i Zračne luke Zadar. Zračne snage od vatre su uspjele spasiti i improvizirane stambene civilne objekte u neposrednoj blizini vojarne.
Na području Benkovca, uz zračne snage, na gašenju požara angažirano je i 96 pripadnika Hrvatske kopnene vojske OS RH.
Od ostalih požarišta velikih razmjera ponovno se aktivirao požar kod Kistanja u Šibensnko-kninskoj županiji, a zračne snage prerapoređuju snage i na požarištima u Kašiću, Slivnici, Smilčiću i drugim požarištima u Zadarskoj županiji. Još je uvijek aktivno požarište i na otoku Hvaru gdje djeluju dva helikoptera Mi-8 MTV. Sve raspoložive zračne snage su u zraku i čine sve kako bi zajedno s vatrogascima na zemlji spasili naseljena mjesta, objavilo je Ministarstvo obrane.
Zbog požara je, inače, još uvijek za sav promet zatvorena dionica autoceste A1 između čvora Zadar II i Šibenik, izvijestio je u ponedjeljak nešto prije 16 sati Hrvatski autoklub (HAK), a fotografije s tog mjesta koji su objavili pojedini mediji pokazuju da su neki vozači svojim automobilima bježali od dima u suprotnom smjeru.
-----------------------------
15:52 Požarište na području Benkovca tijekom poslijepodneva obići će ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević, najavili su iz MORH-a.
Trenutno je na tom području, kod mjesta Kožlovac, Pristeg, Vukšić i Lepuri angažirano 96 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, dok su tijekom dana bila angažirana i četiri Canadaira CL-415 i četiri Airtractora AT-802 HRZ i PZO-a, koji su nakon toga preraspoređeni na druga kritična opožarena područja sukladno prioritetima gašenja, navode u MORH-u.

Nema komentara:

Objavi komentar