UZBUNA U EUROPI ZBOG VELIKIH PUTINOVIH VOJNIH MANEVARA U BJELORUSIJI Tisuće vojnika već je stiglo, strahuje se da je na pomolu okupacija cijele države

    AUTOR: 
    • Snježana Pavić
  •  OBJAVLJENO: 
  • 24.08.2017. u 20:46
Commander of Russian Western military district Andrei Kartapolov, Defence Minister Sergei Shoigu, President Vladimir Putin and Commander-in-Chief of the Russian Navy Vladimir Korolev walk along the Admiralty Embankment ahead of the Navy Day parade in St. Petersburg, Russia, July 30, 2017. Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin / REUTERS

Od ponedjeljka su ruski vojnici počeli dolaziti u Bjelorusiju, u sklopu priprema za vojnu vježbu Zapad 2017. koja bi se trebala održati u rujnu na teritoriju Bjelorusije, Kalinjingrada i Rusije. To bi mogla biti najveća ruska vježba od kraja hladnog rata, piše britanski Guardian. Zapadni analitičari procjenjuju da će u vježbi Zapad 2017. od 14. do 20. rujna sudjelovati do 100.000 vojnika i logističkog osoblja.
Službene brojke su bitno manje: prema onima koje prenosi poljski radio, u vježbi na području Bjelorusije sudjelovat će 12.700 vojnika, od kojih 3000 iz Rusije. Prema Bečkom sporazumu iz 2011., maksimalan broj vojnika u jednoj vojnoj vježbi ne smije prijeći 13.000. No glavnina vježbe održat će se u Rusiji.
Strah
Najava velikih vojnih vježbi u susjedstvu izazvala je strah u Poljskoj, baltičkim zemljama, Ukrajini i samoj Bjelorusiji. Oporba u Bjelorusiji upozorava da bi Rusija mogla iskoristiti vojne vježbe da rasporede vojnike i ostave ih tamo, zadržavajući Bjelorusiju pod okupacijom, javlja Deutsche Welle. Poljska se pridružuje sumnjama svojih baltičkih susjeda da bi zajednički pothvat Rusije i Bjelorusije mogao biti više od obične vojne vježbe, piše američki tjednik Newsweek. Pomoćnik poljskog ministra obrane Michal Dworczykizjavio je da bi Rusija mogla iskoristiti vježbu da trajno rasporedi svoje snage u Bjelorusiji. "Puno je sumnji i straha zbog prijašnjih akcija Ruske Federacije da neće sve snage i oprema biti povučeni nakon vježbe", upozorio je poljski doministar. Iz Moskve takve tvrdnje odbacuju kao čisto pretjerivanje.
Bivši predsjednik Gruzije Mihail Saakašvili također upozorava da ruski planovi s Bjelorusijom podsjećaju na aneksiju. "Za vrijeme vježbe, bit će podignuta infrastruktura. U tom smislu prijetnja nije nestala nego se prije širi. To je ono što Ukrajinci danas imaju na svojim vlastitim granicama", izjavio je Saakašvili, aludirajući na rusku okupaciju Krima. Od početka sukoba u Ukrajini 2014. među istočnim članicama NATO-a raste strah od ruskih teritorijalnih pretenzija. U najmanju ruku, Rusi vježbom Zapad 2017. vježbaju sukob s NATO-om, upozoravaju iz Latvije.
"Pažljivo promatramo što se događa preko naše istočne granice", poručili su u četvrtak iz poljske vlade. Bjelorusija u koju dolaze prve ruske trupe u sklopu priprema za vježbu, graniči s Poljskom, Litvom i Latvijom. Pomoćnik ministra obraneTomasz Szatkowski rekao je u četvrtak za Reuters da Poljska namjerava udvostručiti veličinu svoje vojske. Plan im je do 2032. izdvajanja za obranu povećati na 2,5 posto, što je više od zahtjeva NATO-a koji od svojih članica traži 2 posto izdvajanja, ali mnogi ne dosežu ni toliko.
Odgovor
Velika vojna vježba demonstracija je moći Rusije i poruka NATO-u koji se širi usprkos ruskim upozorenjima. Poljska je sigurna zemlja i Poljaci se mogu osjećati sigurno, poručio je pomoćnik ministra obrane Michal Dworczyk uoči današnjeg posjeta Varšavi glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga. Stoltenberg će tijekom dvodnevne posjete obići NATO-ove snage za brzo djelovanje raspoređene u blizini istočne granice Poljske.
Guardian piše da je ruska vježba odgovor na američko postroženje sankcija Rusiji, dok Rusi tvrde da je riječ o uobičajenoj, dugo planiranoj vježbi koja se održava svake četiri godine. Procjenjuje se da je u vježbi Zapad 2013. sudjelovalo 70.000 vojnika i pratećeg osoblja, dok Rusija tvrdi da ih nije bilo više od 13.000. Za vrijeme hladnog rata vježba Zapad uključivala je i do 150.000 ljudi.
NATO je u posljednje dvije godine povećao broj svojih snaga na Baltiku i u Poljskoj kao odgovor na rusku okupaciju Krima. Rasporedio je tu četiri svoje multinacionalne brigade, uz redovne poruke da će se napad na jednu članicu tretirati kao napad na kompletan NATO savez. Ipak, Poljska, Litva, Latvija i Estonija i dalje su u strahu od Rusije. Njemački predsjednik Frank Walter Steinmeier u srijedu je u Tallinnu, na obljetnici potpisivanja sporazuma njemačkog i sovjetskog ministra vanjskih poslovaRibbentropa i Molotova 1939., kojim je Njemačka predala baltičke zemlje Sovjetima, poručio da su danas male i velike zemlje punopravne članice EU i da mogu računati na zaštitu. "Vaša sigurnost je i naša sigurnost", poručio je njemački predsjednik Estoncima, a preko njih i ostalim baltičkim susjedima.
Strasti pokušava stišati bivša finska predsjednica Tarja Halonen poručujući da nema razloga da se Estonija panično boji Rusije. "Vi ste u Europskoj uniji, u NATO-u, imate euro. U tom smislu niste samo zaštićeni, nego ste postali jedna nezavisna ozbiljna zemlja", poručila je.
Optužbe
Bjelorusija je ovog tjedna objavila da su kao promatrače pozvali sedam zemalja, Ukrajinu, Poljsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Švedsku i Norvešku. NATO je potvrdio da će poslati dva svoja časnika za vezu, javlja Radio Slobodna Europa. Izvor radija u NATO-u kritizira Rusiju zbog netransparentnosti u pripremi vježbe, što je izvor mnogih sumnji. Prema Bečkom sporazumu iz 2011., u slučaju ovako velikih vježbi trebali bi razmjenjivati detaljnije informacije.
Hrvatski vojnici na Baltiku i u Poljskoj
Hrvatska je lani na NATO summitu u Varšavi podržala odluku o jačanju NATO snaga u Litvi, Latviji, Estoniji i Poljskoj pa je dogovoreno da 90 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga sudjeluje u Poljskoj u borbenoj skupini pod vodstvom SAD-a, a 200 vojnika u Litvi tijekom ove i 2018. godine u sastavu borbene skupine pod njemačkim zapovjedništvom.
Hrvatska je ove godine sudjelovala u NATO-voj vojnoj vježbi Saber Strike 2017. na Baltiku, te u litvanskoj vježbi Iron Wolf, koja je dio šire vježbe Saber Strike. U Iron Wolfu u lipnju hrvatski vojnici sudjelovali su zajedno s vojnicima iz Litve, Norveške, Portugala i SAD-a. Saber Strike 2017. jedna je od najvećih ovogodišnjih vježbi u organizaciji Američkog zapovjedništva NATO-a za Europu (US EUCOM). Održana je u lipnju na teritoriju Litve, Latvije, Estonije i Poljske, u njoj je sudjelovalo 18 država članica NATO-a sa 10.500 vojnika.