srijeda, 10. srpnja 2019.

PIŠE DANNIELA BAŠIĆ - PALKOVIĆ

TAJNI POSLOVI POZNATOG IDS-OVCA:

Bivši gradonačelnik Poreča uložio novac u ugostiteljski biznis s Kinezima. Planirani restoran nikada nije otvoren, pa EDI ŠTIFANIĆ I SUPRUGA SADA TRAŽE POVRAT SVOJIH 600 TISUĆA KUNA!

 | Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
Edi Štifanić (prvi s desna) u društvu porečke kineskinje Liu Pilato Liying (prva s lijeva) koja je također bila ulagačica u nesuđeni restoran, i to najveća s 2,1 milijun kuna. Na fotografiji je i bivši predsjednik Stipe Mesić, a snimljeni su prilikom proslave kineske nove godine u Poreču (M. MIJOŠEK)

Štifanić je tvrtki Jadranski uspjeh d.o.o., koju su osnovali Kinezi, dao pozajmicu od 300 tisuća kuna, a isti iznos tvrtki je dala i njegova supruga Vesna. Prema nama dostupnim informacijama, taj se posuđeni novac koristio za kupnju poslovnog prostora u staroj jezgri Poreča, čija je procijenjena vrijednost bila 5 milijuna kuna




Bivši IDS-ov gradonačelnik Poreča Edi Štifanić neposredno nakon lokalnih izbora u svibnju 2017. godine i prestanka obnašanja dužnosti prvog čovjeka grada, ušao je u poprilično čudnu poslovnu suradnju s kineskim poduzetnicima iz Šangaja. Zajedno sa svojom suprugom Vesnom Štifanić, temeljem ugovora o zajmu, dao im je pozajmicu u visini od 600 tisuća kuna.
Konkretno, Štifanić je tvrtki Jadranski uspjeh d.o.o. dao pozajmicu od 300 tisuća kuna, a isti iznos tvrtki je dala i njegova supruga Vesna. Prema nama dostupnim informacijama, taj se posuđeni novac koristio za kupnju poslovnog prostora u staroj jezgri Poreča, čija je procijenjena vrijednost bila 5 milijuna kuna.
Članovi društva, odnosno osnivači Jadranskih uspjeha d.o.o., sa sjedištem u Poreču na Obali Maršala Tita, kineski su državljani Minghao Zhang i Qiucen Zhang s adresom u Šangaju. Oni su tvrtku registrirali u siječnju 2017. godine, a osnivački ulog iznosio je 20 tisuća kuna. Godinu dana kasnije kineski poduzetnici kupili su na atraktivnoj lokaciji spomenuti prostor kojeg su planirali urediti kao kineski restoran. Međutim, njihova su ulaganja bila gotovo neznatna, a restoran nikada nije otvoren.
Neplaćeni porez
U vrlo kratkom vremenu, zbog neplaćenog poreza od 158 tisuća kuna protiv tvrtke Jadranki uspjeh Ministarstvo financija podnijelo je prijedlog za pokretanje stečajnog postupka. Tvrtka kojoj je bivši porečki gradonačelnik Edi Štifanić posudio novac nevjerojatnom je brzinom, iz nepoznatih razloga, otišla u stečaj. Nije jasno što se u međuvremenu dogodilo između vlasnika i ulagača koji su kroz pozajmice pomogli da kupe vrijednu nekretninu. Očito su svi skupa u jednom trenutku od zajedničke investicije digli ruke i pustili državu da tvrtku odvede u stečaj.
No Štifanić i njegova supruga Vesna nalaze se među vjerovnicima koji su u otvorenom stečajnom postupku prijavili tražbine na osnovu ugovora o zajmu koji su sklopili s kineskim vlasnicima tvrtke Jadranski uspjeh. Kroz stečajni postupak Štifanići potražuju identične iznose koji sveukupno iznose 600 tisuća kuna. Prodajom nekretnine pretpostavka je da bi se i oni i ostali ulagači mogli naplatiti.
U cijeloj ovoj poslovnoj zavrzlami nejasno je zbog čega je bivši gradonačelnik, odmah nakon što je napustio tu poziciju, odlučio dati toliki novac kineskim ulagačima i kakav je bio njegov interes u tom poslovnom potezu? Je li mogao pretpostaviti da Kinezi zapravo nisu imali ozbiljnih namjera za ulaganje? Zar Štifaniću nije bilo čudno da investitori po svemu sudeći taj prostor u Poreču kupuju uz pomoć njegove i pozajmica još nekoliko fizičkih i pravnih osoba? Nije li se već tada trebao upitati imaju li oni uopće vlastitih sredstava za taj projekt i hoće li njihov restoran u takvim okolnostima uopće zaživjeti?
Postavlja se i pitanje otkud bivšem gradonačelniku gotovo 300, odnosno 600 tisuća kuna koliko su supruga i on pozajmili kineskim ulagačima?

Nema komentara:

Objavi komentar