srijeda, 15. travnja 2020.

CROATIA ON THE ROAD TO DEEP DEPRESSION

REAKCIJA

ČELNIK WHO-a NAKON TRUMPOVE ODLUKE O OBUSTAVI FINANCIRANJA 'Žalimo zbog toga, mi se borimo protiv pandemije svakim milimetrom svoje duše'

    AUTOR: 
    • Jutarnji.hr
  •  OBJAVLJENO: 
  • 15.04.2020. u 18:39





AFP





Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je na današnjoj redovitoj pressici kako žali zbog najave Donalda Trumpa da SAD prestane financirati WHO, ali je istovremeno pozvao svijet na jedinstvo u borbi protiv koronavirusa.
- Sjedinjene Američke Države su dugogodišnji i darežljivi prijatelj WHO-a i nadam se da će tako i ostati. Žalimo zbog odluke američkog predsjednika, izjavio je.
- Organizacija još uvijek razmatra posljedice takve odluke i pokušat će popuniti rupe s partnerima. Sada je vrijeme za zajedničku borbu protiv opasnog neprijatelja, poručio je te istaknuo je da će objaviti službene brojke o financijama WHO-a zbog Trumpove odluke.
- WHO je zahvalan mnogim nacijama, organizacijama i pojedincima koje su izrazile svoju podršku i odanost WHO-u zadnjih dana, uključujući financijsku potporu. Pozdravljamo iskazivanje globalne solidarnosti jer solidarnost je pravilo igre za pobjedu na Covidom-19. WHO nastavlja proučavati virus svaki dan, učimo puno od mnogih zemalja o tome što djeluje kod virusa i dijelimo informacije cijelom svijetu. WHO se bori protiv pandemije svakim milimetrom svoje duše. Činit ćemo to do kraja, poručio je.
U međuvremenu je Amnesty International pozvao američki Kongres da stopira Trumpov plan da se obustavi financiranje WHO-a usred pandemije koronavirusa.
Već danima Trumpova administracija oštro kritizira stav ženevske agencije UN-a, posebno stajališta koja Washington smatra previše povoljnim za Peking.
Američki predsjednik je kazao kako WHO nije ispunila svoju osnovnu dužnost i da za to mora odgovarati.
"Da je WHO obavio svoj posao i poslao medicinske stručnjake u Kinu kako bi objektivno proučili situaciju na terenu, epidemija je mogla biti zadržana u njezinom izvoru s vrlo malo preminulih," dodao je

Nema komentara:

Objavi komentar