četvrtak, 30. travnja 2020.

IDS_ov MODUS OPERANDI









SAZNAJEMO

MODUS OPERANDI IDS-ovog POREČKOG UHLJEBA: Bivši gradonačelnik Edi Štifanić po sjednici Nadzornog odbora gradskog poduzeća dobiva finu svotu, a to mu nije ni jedino uhljebljenje

 | Autor: Chiara BILIĆ


Bivši IDS-ov gradonačelnik Poreča Edi Štifanić zna kako namaknuti pokoju kinticu sa strane - uhljebništvom u Nadzornom odboru porečkog komunalnog poduzeća Odvodnja. Štifanić je, vjerovali ili ne, kao šef tog NO-a održao samo 12 sjednica u dvije godine, ali je za taj izniman trud i napor nagrađen naknadom od 48 tisuća kuna neto! Računica govori da je za svaku sjednicu dobio po četiri tisuće kuna.

TEKST SE NASTAVLJA NAK

Podatak je to Državnog ureda za reviziju, koji je u veljači ove godine utvrdio da ta tvrtka nije provela njihov naputak o načinu isplate članova NO-a. Naime, prema preporuci Ureda za reviziju, oni bi takozvanu nagradu za rad trebali primati po održanoj sjednici, a ne na mjesečnoj razini.
Osim toga, NO Odvodnje, firme koja je u fokusu javnosti zbog kazne Europskog ureda za borbu protiv prijevare (OLAF) u iznosu od šest milijuna eura, nije uredio kriterije i pravila za imenovanje članova tog nadzornog tijela, niti Uprave. Štoviše, od ukupno devet preporuka Državnog ureda za reviziju, proveli su tek tri.
Štifanić je svakako najintrigantnija, ako ne i najopskurnija figura u Odvodnji. Nakon što je na čelu Poreča proveo dugih 12 godina, 2013. je pravomoćno osuđen na šest mjeseci zatvora, uvjetno na četiri, i to zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja. Ukratko, u naumu da se 2017. kandidira za još jedan gradonačelnički mandat spriječio ga je zakon. No, Štifanić nije plakao za prolivenim mlijekom. Štoviše, vrlo je brzo pronašao novi izvor financiranja. Šefovsku je funkciju u NO-u Odvodnje počeo obnašati već u siječnju 2018. godine, u isto vrijeme kada je zaposlen i na radno mjesto savjetnika predsjednika Uprave društva Usluge, još jednog porečkog komunalca. Indikativno je ovdje da je na direktorskoj poziciji te kompanije, kao i na onoj u Odvodnji, isti čovjek - IDS-ovac Milan Laković. Štifanić je za svoje usluge savjetnika primao izuzetno visoku plaću.
Spomenimo i da će njegov četverogodišnji mandat u Odvodnji porezne obveznike koštati ni manje ni više nego 96 tisuća kuna neto ili 141 tisuću kuna bruto! Inače, tijelo koje nadzire uprave tvrtki najčešće ima pet članova, među kojima je i predsjednik, a čija je naknada najviša. Tako je i u Odvodnji. Štifanić dobiva dvostruko veći iznos od ostalih članova. Točnije, u izvješću Državnog ureda za reviziju jasno je navedeno da mu mjesečno na račun pristiže dvije tisuće kuna. Ostali se moraju zadovoljiti s tisuću. Tijekom 2018. i 2019. su, treba posebno istaknuti, održali samo 12 sjednica - 2018. osam, a godinu kasnije četiri.
Primjera radi, članovi NO-a pulskih trgovačkih društava mjesečno primaju 700, a predsjednik 1.000 kuna. Ukupno se, dakle, za mandat čitavog saziva NO-a Odvodnje izdvaja 288 tisuća kuna neto, čak 425 tisuća kuna bruto!
Osim Štifanića, bankovni račun u istom poduzeću deblja i šef porečkog IDS-a i predsjednik porečkog gradskog vijeća Adriano Jakus, koji je sa Štifanićem i već spomenutim Lakovićem dio frakcije IDS-a Poreča neprijateljski naklonjene prema aktualnom gradonačelniku Lorisu Peršuriću. Ostatak članova čine predsjednik općinskog Vijeća Tar-Vabrige, također IDS-ov Mladen Vojinović, rukovoditelj sektora operative u Odvodnji Siniša Pilat i Amer Kadrić.
Štifanićeva izdašna naknada je, izgleda, svojevrsno priznanje za nepravilnosti počinjene u postupku javne nabave Odvodnje za projekt izgradnje pet kanalizacijskih objekata na području Poreštine, zbog čega je OLAF toj tvrtki odredio pokrivanje financijske korekcije u iznosu od 54 milijuna kuna. Greške u koracima s potencijalnim elementima korupcije i sukoba interesa počinjene su tijekom 2014. i 2015. godine, kada je Štifanić bio gradonačelnik, ali po funkciji i predsjednik Skupštine Odvodnje. Naime, cijena izgradnje pročistača postignuta u javnoj nabavi iznosila je 290 milijuna kuna, od čega je 215 milijuna trebao sufinancirati Europski fond. No, OLAF je Odvodnju kaznio s četvrtinom tog iznosa. Veći dio nastalog minusa, 45 milijuna kuna, pokrit će se podizanjem kredita u Europskoj banci za obnovu i razvoj. To je, uz protivljenje oporbe, odlučeno u ožujku na sjednici porečkog Gradskog vijeća, kojim predsjeda zamjenik šefa NO-a Odvodnje Adriano Jakus. No, da budemo pošteni, valja ovdje dio odgovornosti preuzeti i gradonačelnik Peršurić, koji očigledno nema ni snage ni volje da se suoči s ovim problemom.
Da bivši prvi čovjek Poreča, čini se, voli ploviti mutnim ili u najmanju ruku sumnjivim vodama, pokazala je i njegova bizarna i nerazjašnjena poslovna suradnja krajnje čudnovate kronologije s kineskim poduzetnicima, o čemu je naš list pisao lani u srpnju. Netom nakon lokalnih izbora u svibnju 2017. godine i prestanka obnašanja dužnosti gradonačelnika, Štifanić je zajedno sa suprugom Vesnom tvrtki Jadranski uspjeh sa sjedištem u Poreču, čiji su osnivači kineski državljani Minghao i Qiucen Zhang iz Šangaja, dao pozajmicu u visini od 600 tisuća kuna. Supružnici Štifanić su podijelili teret, svaki je dao po 300 tisuća. Prema tada dostupnim informacijama kojima je raspolagao Glas Istre, taj se posuđeni novac iskoristio za kupnju poslovnog prostora na atraktivnoj lokaciji u staroj jezgri Poreča. Vrijednost mu je bila procijenjena na pet milijuna kuna. Kineski su državljani kompaniju registrirali u siječnju 2017. godine, a osnivački je ulog iznosio 20 tisuća kuna. Godinu dana kasnije kupili su već spomenuti prostor. Planirali su otvoriti kineski restoran, no to se nikad nije dogodilo. Zbog neplaćenog poreza od 158 tisuća kuna Ministarstvo financija je protiv tvrtke Jadranski uspjeh podnijelo prijedlog za pokretanje stečajnog postupka. Nejasno je, međutim, zašto je Štifanić tom poduzeću uopće posudio novac, zašto je propalo u ekspresnom roku i u kakvim su uopće odnosima kineski vlasnici i porečki ulagači.
Onomad smo pisali da je, prema arhivi Glasa Istre, Štifanić u imovinskoj kartici iz 2009. godine naveo da mu je plaća sa 17.421 kunu narasla na 18.652. Živio je u roditeljskoj kući u Štifanićima, a gradio je kuću u Baderni. U to je vrijeme imao tri kredita ukupne vrijednosti 174.500 eura, ali je vozio skromni Renault 19 Chamade iz 1990. Tada je bio član Nadzornog odbora Odvodnje, također porečkog komunalca. Po trenutno dostupnim podacima sudskog registra, u tom je poduzeću poziciju predsjednika NO-a obnašao 2005 do 2012. Osim toga, bio je član u nadzornim odborima porečkog Adriaplusa i Parentiuma. Sve je funkcije, navodno, obnašao bez naknade. Istovremeno, jedan je kredit otplaćivala i njegova supruga, a primala je plaću u visini oko 3.500 kuna.
U zraku je, dakle, ostalo visiti otkud Štifaniću novac za pozajmicu i zašto je uopće odlučio investirati u kineski restoran koji nikad nije ugledao svjetlo dana. Naime, na sva pitanja koja mu je postavila naša novinarka, bivši je gradonačelnik odgovorio s: "Nemam komentara."
Na koncu je tvrtka Jadranski uspjeh završila u stečaju, a Štifanić i njegova supruga nalazili su se među vjerovnicima koji su prijavili tražbine na osnovu ugovora o zajmu. Potraživali su iznos od 600 tisuća kuna. Osim bračnog para Štifanić, pozajmicu od 2,1 milijuna kuna dala je i Pilato Liying iz Poreča koja je, vidljivo je sada iz baze podataka Poslovne Hrvatske, s već spomenutim Minghao Zhangom dijelila suvlasništvo u tvrtki L. Z. Y. & POLO, također sa sjedištem u Poreču, a koja je Jadranskom uspjehu pozajmila 611 tisuća kuna. Zanimljivo je da je i to poduzeće u stečaju od prosinca 2019. godine. Pilato Liying je pak bila dio vlasničke strukture još nekoliko odjavljenih obrta i tvrtki u stečaju, a svojevremeno je bila aktivna u njegovanju hrvatsko-kineski odnosa, organizirala je doček kineske Nove godine u Poreču i družila se s bivšim hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.
Bizaran kineski pothvat nije jedini Štifanićev propali pokušaj zarade. Dovoljno je podsjetiti da je u svibnju 2018. godine, dakle također nakon prestanka obnašanja funkcije gradonačelnika, u vrijeme kad je tek koji mjesec bio ustoličen u fotelju predsjednika NO-a Odvodnje, umalo postao pročelnik za gospodarstvo Istarske županije. Početkom tog mjeseca tu su vijest potvrdili iz Županije. Kazali su da je na javnom natječaju bio najbolji kandidat, ispunio je sve formalne uvjete te ostvario najbolji rezultat usmenog i pismenog testiranja. Na natječaj se prijavio samo još jedan kandidat koji, kako je tada rečeno, nije ispunio uvjet od najmanje pet godina radnog iskustva na odgovarajućim poslovima.
No, zbog pravomoćne osude za kazneno djelo Štifanić na koncu ipak nije zaposlen u Županiji. Ipak, dobio je posao u realnom sektoru i to, kako je neslužbeno potvrđeno, na jednoj menadžerskoj funkciji u Istarskim supermarketima. Koliko je poznato, nakon što je u toj kompaniji došlo do promjene vlasničke strukture, više ne zarađuje niti tamo.
Što se tiče Štifanićevog zapošljavanja na radno mjesto savjetnika Uprave komunalnog poduzeća Usluga u siječnju 2018., moglo bi se tek zaključiti da direktor te tvrtke naprosto nije sposoban voditi posao bez pomoći nekadašnjeg gradonačelnika. Laković je, kao što smo već rekli, ujedno i direktor Odvodnje. Dok u Odvodnji nadzire poslovanje, u Usluzi je Štifanić izrađivao novi cjenik za usluge gospodarenja otpadom te sudjelovao u izradi strategije uvođenja i funkcioniranja novog jedinstvenog informacijskog sustava

Nema komentara:

Objavi komentar