četvrtak, 9. travnja 2020.

PROUZVODNJA HRANE ZA GLADNE ILI VIŠAK VRIJEDNOSTI ZA ZASITNE

POSLJEDICE PANDEMIJE

'NE DONESETE LI HITNE MJERE, ČEKA NAS GLOBALNA HUMANITARNA KRIZA' Stručnjaci pozivaju odgovorne na akciju: Ključ rješenja krize vidimo u ovim potezima

    AUTOR: 
    • Jutarnji.hr
  •  OBJAVLJENO: 
  • 09.04.2020. u 18:10

A woman with a child carries a box of food assistance she received from the Second Harvest Food Bank of Central Florida at a mobile food drop event at the Impact Outreach Ministry on April 6, 2020 in Orlando, Florida, US. While donations are down, many food banks across the country are scrambling to keep up with a skyrocketing demand for food due to job losses as businesses furlough workers due to the COVID-19 pandemic. (Photo by Paul Hennessy/NurPhoto)
NurPhoto via AFP

Ilustracija




Opskrba hranom diljem svijeta mogla bi zbog koronavirusa biti ugrožena, a ne učine li vlasti nešto, broj gladnih mogao bi se udvostručiti.
Upozoravaju na to neke od najvećih prehrambenih kompanija na svijetu. Unilever, Nestlé i PepsiCo, ali i udruženja farmera, tijela Ujedinjenih naroda, akademici i organizacije civilnog društva, tvrdeći kako je ovo prijeloman trenutak. Zemlje pozivaju da granice ostave otvorenima za dostavu hranu, kao i da ulažu u ekološki održivu proizvodnju prehrambenih namirnica.
- Vlade moraju donijeti hitne mjere kako bi spriječile da se pandemija Covida-19 pretvori u globalnu prehrambenu i humanitarnu krizu - stav je ovih multinacionalnih kompanija.
Vjeruju da je ključ rješenja krize otvaranje granica, kao i ulaganje u lance proizvodnje hrane i zaštitu farmera, piše britanski list Guardian.
Skupina globalno najrazvijenijih zemalja na svijetu G20 pod velikim je pritiskom. Nobelom nagrađeni ekonomisti i bankari pisali su forumu navodeći kako bi za spas svjetskog gospodarstva, naročito onog u zemljama u razvoju, bilo potrebno donijeti mjere vrijedne nekoliko trilijuna dolara. 
Više od stotinu bivših premijera i šefova država, uključujući Tonyja BlairaGordona Browna i Nicolasa Sarkozyja, također su apelirali na zemlje iz kruga G20 da reagiraju.
Pozvali na otvaranje granica
Unatoč tomu, malo je učinjeno. UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu strahuje da bi, unatoč (srećom) dobrim usjevima ove godine, na svijetu mogla zavladati nestašica hrane.
Osim što su zatvorene granice, problem predstavlja i činjenica da je u mnogim državama smanjena sloboda kretanja. To može imati izravne posljedice na usjeve, jer - tko će raditi na poljima?
- Rastu rizici vezani uz uobičajeni lanac opskrbe hranom. To će se naročito osjetiti u siromašnijim zemljama koje su ovisne o uvozu, od kojih se mnoge nalaze u subsaharskoj Africi - pojasnili su predstavnici prehrambene industrije pozvavši na otvaranje granica i morskih te riječnih luka.
Napominju da je ključno i pokretanje lokalne proizvodnje hrane, kao i kreditiranje proizvođača koji se možda samo tako mogu othrvati ovoj globalnoj pošasti.
- U ovom trenutku nije nam teško zamisliti situaciju u kojoj veliki broj ljudi gladuje. Broj gladnih i sada se procjenjuje na oko 800 milijuna, a to bi se moglo udvostručiti, uz značajan rizik od bolesti uzrokovanih pothranjenošću kao i problemima kod djece - kažu. Kompanije naglašavaju da će idućih godina biti nužni ciljani programi protiv gladi, kako od država, tako i od udruga civilnog društva, a trebat će organizirati i impozantnu financijsku pomoć.
Distribucija hrane bit će jako težak i važan zadatak, potvrđuje Wanjira Wathai, direktorica Svjetskog instituta za resurse za Afriku.
- Moramo osigurati adekvatnu raspodjelu hrane, naročito u gusto naseljenim područjima - rekla je za Guardian.
Prehrambene kompanije upozoravaju da bi gospodarstva diljem svijeta morala ulagati više u održivu proizvodnu hrane. To bi podrazumijevalo drugačije sustave poticaja, drugačije sustave njegovanja tla, ali i fokus na hranjive , no ipak cjenovno prihvatljive prehrambene proizvode. Bilo bi dobro i kada bismo, govore, u kućanstvima mogli smanjiti bacanje hrane.
Pismo je poslano zemljama G7, G20, ali  i brojnim drugim čelnicima svjetskih zemalja.

Nema komentara:

Objavi komentar