srijeda, 8. travnja 2020.

Pristanak na ucjene elita ili solidariziranje svih hrvatskih struka u jednistveni sindikat (pokret) za bolje sutra?

Cijenjeni predstavnici prosvjetnih  Sindikata,

Javljam Vam se kao dugogodišnji član Sindikata (od prvog dana zasnivanja radnog odnosa, oko 13 godina), a u jednom razdoblju i povjerenik u matičnoj školi.
Osnovni razlog zbog čega Vam se javljam jest ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo, po mom mišljenju ne toliko zbog koronavirusa, nego zbog Vlade RH koja je puno opasniji faktor u ovom trenutku.

Naime, ne treba se vraćati daleko u prošlost i prisjetiti se situacije kada je Trg bana Jelačića bio premali za sve nas koji smo se borili za samo 450 milijuna kuna. Naglašavam, 450 milijuna kn! Što smo sve morali napraviti da dođemo do tih novaca koje, kako stvari stoje, na kraju nećemo ni vidjeti! Sada odjednom se pronašlo 45 milijardi kuna za hrvatsko gospodarstvo, za poduzetnike... Svaka čast svima i treba pomoći, ali ne na način da se uzima školstvu, zdravstvu, policiji i sličnim službama. Želim reći da kao naši ovlašteni pregovarači ne popuštate u pregovorima s Vladom RH, a sve u smislu odricanja i smanjenja naših prava koja smo tako teško stekli.

Kao otac troje osnovnoškolaca i jednog vrtićanca, mogu reći da sam i ja na prvoj crti (virtualna škola iziskuje strašno puno energije) i ne mogu prihvatiti komentare kad nas ne stavljaju u isti paket sa zdravstvenim djelatnicima, policijom, vatrogascima.
Čujemo ovih dana riječ koja se tako često ponavlja u medijima, a to je SOLIDARNOST!

Što bi to trebalo značiti da se mi učitelji solidariziramo s poduzetnicima i obrtnicima!? Pišem Vam zato što se ne želim solidarizirati s takvim poduzetnicima koji će poslati svoje radnike doma od 1. do 15. travnja, prikazati da nemaju posla, a time ni prihoda svojoj firmi. Od države će dobiti 4000 kn po radniku, a radnike će vratiti 16. travnja, isplatiti pola plaće, a oni kao poslodavci će dobiti od države zajamčena sredstva na koja su aplicirali. Govorim zato što se to već događa u mom bliskom okruženju i na taj način ne želim biti financijer hrvatskih "poduzetnika".

Imate moju potporu u pregovorima s Vladom RH, a vjerujem i svih mojih kolega koji smo tako jedinstveni bili prije samo pola godine. Zauzmite čvrst stav i ne popuštajte jer ovo je prilika gdje će mnogi "loviti u mutnom", a prosvjetni djelatnici to sigurno nisu. Prosvjetni djelatnici u ovoj situaciji mogu izgubiti jako puno, a strah me da će posljedice biti bolne i dugotrajne!

Srdačan pozdrav!
A.L. prof

Nema komentara:

Objavi komentar