utorak, 7. travnja 2020.

GLAS PROSVJETNIH SINDIKATA HRVATSKE



---;


Poštovani predstavnici Sindikata

ovim putem Vam se javljam imajući u vidu pregovore koje Vlada RH namjerava (ili je već počela) voditi sa sindikatima, a vezano za odluke i promjene koje će zahvatiti i sustav obrazovanja. Kako posljednjih dvadesetak dana svoje nastavne i znanstvene aktivnosti obavljam online putem iz Zapadne Slavonije, imala sam se prilike osvjedočiti na koji način se troše milijarde kuna koje će vraćati djeca naše djeca, dok će mnoga djeca i  djeca djece onih koji koriste ove mjere uživati plodove ovih "jako dobrih mjera" koje je donijela Vlada RH. 
Ovdje naravno ne mislim na radnike koji će iz svega ovoga izaći još siromašniji, nego mislim na poduzetnike kojima je ova mjera prilika za stjecanje još više materijalnih koristi. 

Evo primjera kojima svjedočim u svojoj bliskoj okolini, a odnose se mahom na drvnu industriju koje je jedina koja u ovom kraju "cvate". Naime, kako bi ostvarili pravo na 4000 kn plaće za radnike i oslobađanje od plaćanja doprinosa u naredna tri mjeseca, poduzetnici koji su radili normalno do donošenja te odluke i koji nisu imali nikakvih posebnih promjena, odlučili su stati na 2 do 3 tjedna kako bi pokazali da imaju uvjete za pomoć koju daje država. Dakle, posla imaju i mogu raditi najnormalnije kao što su i radili do prošlog tjedna, ali evo odjednom više nemaju posla. Također, s obzirom da se radi o industriji u kojoj se manje prihoda prijavi nego što se ne prijavi, vrlo je lako manipulirati s brojkama o navodnom padu prihoda. Većina kamiona drva (u raznoraznim oblicima) koji odlaze iz Hrvatske ionako se nigdje niti evidentira pa ono malo što se evidentira vrlo lako je obustaviti i/ili ne prikazati. Danas sam u razgovoru s kolegom također čula primjere njegovih poznanika i rodbine, tzv. poduzetnika i obrtnika kako vješto manipuliraju da bi iskoristili ovu mjera i u drugim županijama i u drugim branšama. Ne sumnjam da su ovakvi primjeri nebrojeni.

S obzirom na javno zadovoljstvo poduzetnika (koji inače nikada nisu zadovoljni s državom) nakon ove odluke Vlade, nisam ni sumnjala da su u njoj mnogi odmah prepoznali mogućnost za još veće stjecanje bogatstva!  Mislim da ovakav sustav i ovakve mjere nije uspjela smisliti niti jedna zemlja na svijetu! 
Postavljam pitanje: Je li javni sektor tu da bude solidaran s ovakvim sustavom? Ja sigurno nisam. Ne želim cijeli život provesti u državi koja nije u stanju provoditi zdrave politike! Toliko strpljenja nemam.

U nadi da Sindikat neće odustati od borbe za bolje sutra u ovoj državi i da će se boriti za javni sektor, prije svega ovdje mislim na obrazovanje, 
svu sreću svijeta želim i srdačno pozdravljam,


Nema komentara:

Objavi komentar