nedjelja, 5. srpnja 2015.

DALI GRČKA VEČER OBEČAJE NJENO NOVO JUTRO ?!

BISERA FABRIO IZ ATENE

FOTO: LUDNICA U CENTRU ATENE Grci slave, iako ne znaju što ih čeka u ponedjeljak: 'Skinuli smo ih do gaća!'

  • AFP
Objavljeno: prije 40 min
'Gladovat ćemo u svakom slučaju. Ovako smo barem pokazali da ćemo gladovati dostojanstveno'
U neočekivanom prevratu, jer do 22 sata po grčkom vremenu prebrojano je pola glasova, njih 5 milijuna, protiv kreditora glasalo je 61.3 posto grčkih birača. Na atenskim ulicama počelo je veliko slavlje. Promet je zaustavljen, ljudi pjevaju, mađu zastavama, plaču od sreće. Mada nitko ne zna sa sigurnošću što će se dogoditi u ponedjeljak, s nestrpljenjem se očekuje obraćanje premijera Alexisa Tsiprasa, pobjednika ovog referenduma, naciji. Šefovi eurozone, priča se u Ateni, najavili su sastanak već sutra jer nitko nije očekivao da će se do jučer tijesna razlika u javnom mnijenju ovako brzo istopiti i da će Grčka tako rezolutno reći ne. Ovo, naravno, nisu još uvijek službeni rezultati, ali u neki veći prevrat više nitko ne vjeruje.

      **********************************************************************************************

Bez obzira na konačan rezuitak glasanja., Grčka je danas napravila svoj mali ali značajan korak k povratku starovjekovno hibernirane demokracije prema njenom ponovnom uskrsnuću.
No, prema povijesnim iskustvima nužan je oprez prije no što se uzvikne :"Hura Grčkoj!". Jer, prema svemu sudeči, nigdje još na vidiku onog što bi doista predstavljao veliki korad k ekonomskoj demokraciji, koji bi logično usljedio novim jutrom grčkih stvaralačkih masa na potpunom i instantnom preuzimanju svih sredstava prizvodnje u svoje ruke
.Manje od toga tek ostaje ona izlužena politička demokracija kao kamuflažna maska ekonomske tiranije.
www.severinomajkus.com

Nema komentara:

Objavi komentar