srijeda, 11. svibnja 2016.

JELENA LOVRIĆ


Istine i spinovi o optužbama za fašizaciju Republike Hrvatske

    AUTOR: 
    • Jelena Lovrić
  •  OBJAVLJENO: 
  • 11.05.2016. u 13:06



screenshot HRT


Od potpunog ignoriranja i ne samo prešutnog ohrabrivanja pa do odlučne osude ustaškog režima, ali i aktualnih ispada njegova veličanja - to je put koji je od svog ustoličenja do danas prošla nova vlast. Premda dolazi sa zakašnjenjem, dramatično intoniran istup predsjednice države, koja je upozorila na “neizdrživu zagađenost javnog prostora netolerancijom i mržnjom”, treba pozdraviti i podržati.
Kolinda Grabar-Kitarović na skandaloznu je homiliju dominikanca Prcele s laudama na račun NDH morala reagirati. Ne zato što je s mise i sama prozvana, nego zato što je jedan pop u izravnom prijenosu na javnoj televiziji, uz gromoglasnu šutnju svekolike Crkve, amnestirajući Jasenovac i ustaške zločine i raspredajući o tome da današnja Hrvatska nije ništa nezavisnija ni bolja od NDH, srušio njenu prethodnu tvrdnju da je fašizacija Hrvatske izmišljena priča. O čemu se ovdje zapravo radi - o fašizaciji zemlje ili o izdvojenim, možda i ciljano spakiranim incidentima, koji se napuhuju i poput paklenog spina zloupotrebljavaju za sramoćenje Hrvatske?
Prva je nesporna činjenica da se broj fašistoidnih ekscesa u posljednje vrijeme jako povećava i oni postaju sve otvoreniji i agresivniji. Crnokošuljaških je ispada u Hrvatskoj uvijek bilo, ali je akceleracija njihova pojavljivanja sve furioznija. “Odavno više nije riječ o pojedinačnim pojavama, nego je riječ o trendu”, rezolutan je povjesničar Tvrtko Jakovina i svoju ocjenu o ustašizaciji Hrvatske argumentira podsjećajući na čitav niz recentnih događaja, od zahtjeva predsjednika Sabora da se parlament preimenuje onako kako se zvao u vrijeme NDH do ministra za kojeg su ustaše heroji, mučenici i šehidi, a antifašizam floskula ili hajki na javne ličnosti koje imaju petlje reći da njihova šahovnica počinje crvenim poljem, kako i stoji u hrvatskom Ustavu.
Druga je nesporna činjenica da se fašistoidni ekscesi povezuju s aktualnom vlašću, što je za Hrvatsku posve nova situacija. Izuzetno je važno dolaze li jahači ustašizacije s margina politike i društva ili iz struktura vlasti. Nosi li ustašoliku kapu ministar ili neki klinac s Bleiburga. Bivši predsjednik Ivo Josipović, koji je svojedobno zbog izjave o ustaškoj zmiji popio mnogo kritika, tvrdi da su snage sklone ustaštvu s dolaskom nove vlasti prepoznale svoju šansu i krenule u ofenzivu.
Treća se, vjerojatno najvažnija tema tiče odnosa države i društva prema lavini koja se zavaljala Hrvatskom. Radikalizacija javnog diskursa uzima maha, ali teško je govoriti o dominantnoj tendenciji. Ustaške stranke u Hrvatskoj nikada nisu imale značajniju podršku. Na portalima i društvenim mrežama, s jedne se strane čini da su ustaše Hrvatsku opet uzele pod svoje, s druge strane, buna protiv povratka propalim, zločinačkim politikama sve više jača.
“Otpor je veći nego što sam očekivao”, kaže Jakovina i razloge NO PASARAN stavu nalazi u 25 godina izgradnje pluralizma i civilnog društva, kao i još živim partizanskim tradicijama. Josipović, suprotno, tvrdi da je današnja Hrvatska izdala svoju partizansku prošlost: “Za ustašizaciju zemlje nisu krivi profašisti, krivi su sinovi i unuci partizana i antifašista koji iz vlastita komoditeta šutke gledaju ponovni rast ustaštva”.
Pojava političkog radikalizma ima u cijeloj Europi, ali u europskim se institucijama prije svega gleda na to potenciraju li čelni ljudi pojedine države takve tendencije, prenosi nam HDZ-ov Davor Ivo Stier svoje uvide iz Europskog parlamenta. Hrvatsku predsjednicu i premijera, tvrdi, Bruxelles smatra svojevrsnom garancijom da Hrvatska neće skrenuti putem Poljske ili Mađarske.
      **************************************
Ovaj blog donosi
Društvo klasnih podjela,koje se temelji na fizičkom nasilju, na  duhovnoj laži, na liberalnoj demokraciji i ekonomskoj tiraniji, u svojoj je biti anti društveno, anti humano.
Drugim riječima, to je društvo u vječnoj čahuri barbarizma, preodjenuto  u civilizacijsko ruho.
Nietzsche je smatrao  da sve revolucije u toku povijesti nisu pridonijele  jedan značajan pomak  prema jendnom  višem stupnju razvoja . Iz čega bi proizašlo pitanje:  Ostaje li sudbina današnjeg čovjeka tek u evolucijskoj nadležnosti njenih puževeh pomaka ?

Gledajući prema svjetskoj vodećoj zemlji Amerike, domovine Velikih Očeva jedne nacije, i začetnice Zdravog Razuma, u kojoj danas povlači  njene povijesne niti Krupni Kapital CIA.  Tresući pri tome čitavim svijetom interesima nekolicine barbarskih otimača  svih sredstava za proizvodnju i prirodnih dobara, koji pripadaju  obezvlaštenim masama,  jedine koje tvore motornu snagu ekonomske proizvodnje, i  odgovorne za cjelokupni opstanak  tog velikog društvenog pčelinjaka, bezglavo prevrnut nasred  zagubljene civilizacije.
www.severinomajkus.com    

Nema komentara:

Objavi komentar