petak, 13. svibnja 2016.

KUDA, ČEMU, ZAŠTO, I DOKLE, LJUDI MOJI?!

Sve o slučaju Drimia: Tko je pokrenuo aferu - tajne službe, strane sile, poreznici...?
AUTOR: 
·          
o    Gojko Drljača
 OBJAVLJENO: 
·         13.05.2016. u 07:24
CROPI*******************************************************************
Komentar ovog bloga 
Nakon jednog zastrašujučeg djetinjstva koje se  puzavo protezalo gotovo do zrelih dana, danas se u sjećanje još uvijek vračaju neke od njegovih epizoda.
Bio je to dan iz 1948.godine, kad sam krenuo  u Predsjedništvo nove Titove vlade u Beograd, da tu, usput, iznesen jednu od vlastitih trauma, koje često prožimljuju mnoga naša preostajuća  bivstvovanja.     
Nakon što je zatraženo da se to pismeno obrazloži, na veliko iznenađenje, obečano je da će se to nači već iduće jutro na radnom stolu Rankovića.          I doista, već za nekoliko dana opazio sam izdaleka dvije osobe koje se približavaju mom istarskom selu. Preznojeni, pješačeći pod ljetnim suncem, sa jednom teškom tašnom koju su prebacili iz jene  na dugu ruku, tražeći adresu na koju su bili usmjereni.
Tu su izmoreni sjeli uz prazan i prašnjavi stol, ispili po par čaša vode iz cisterninog vrća,  izvukli svoj teški pisač, te me zamolili da iznova ponovim svoj naškraban i teško čitljiv original arhiviran u Predsjedništvu vlade. Njihovo je službeno držanje proizvelo tek jednu trtu, i odoše.
 Radilo se o teško predratnom  gansterizmu istaknutog partizanskog borca, koji je nakon rata zasjeo na jednu važnu opčinsku funkciju.
Pod uvjerljivim dokazima, koji su proisticali  iz moje pisane izjave, ne formalno je odmah smjenjen i protjeran iz opčinske okoline, da bi svoj preostali vijek preživljavao kao fizički radnik, u gradu gdje ga nitko ne prepoznaje.
Istinsku pravdu karakterizira njena brza i spontana ljudska obzirnost. U društvima koja još ne bivaju stabilizirana kao državničko birokratski monstrumi, koji, u klasnoj vladavini služe tek interesnim svrhama vladara– lišene svakog ljudskog dostojanstva u odosu na podčinjene mase.

www.severinomajkus.com

Nema komentara:

Objavi komentar