petak, 22. prosinca 2017.

DRUŠTVENI SUSTAV NA SVOM DNU

četvrtak, 27. veljače 2014.


UKRAJINA PRED BANKROTOM

 Janukovič je pobjegao s 37 milijardi dolara!'

  • Viktor Janukovič i Vladimir Putin
    ALEXANDER NEMENOV
Objavljeno: prije 9 h i 0 min
Nova vlast u Kijevu tvrdi da je zatekla tek oko 500.000 dolara te da je država pred financijskim krahom
KIJEV - Nova je ukrajinska vlada na čelu s donedavnim oporbenim čelnikom Arsenijom Jacenjukom u četvrtak uputila zahtjev Međunarodnom monetarnom fondu za hitnom financijskom injekcijom s obzirom da je u državnoj riznici, prema Jacenjuku, ostalo tek oko 500.000 američkih dolara.
Sve ostalo su, kako tvrdi novi premijer, pokrali svrgnuti predsjednik Viktor Janukovič i njegovi bivši ministri, a riječ je o iznosu od vrtoglavih 37 milijardi američkih dolara.
'Želim vas izvijestiti da je državna riznica opelješena. Oko 37 milijardi dolara od kredita koje je država podigla netragom je nestalo', rekao je Jacenjuk. Dodao je da je tijekom protekle tri godine iz financijskog sustava Ukrajine na razne off shore račune izvučeno dodatnih 70 milijardi dolara.
Šefica MMF-a Christine Lagarde potvrdila je da je ta institucija zaprimila ukrajinski zahtjev za financijskom pomoći te je najavila da će u Kijev vrlo brzo poslati svoj tim stručnjaka koji bi trebali procijeniti koliko bi novca Ukrajini za početak moglo biti dovoljno. U tijeku su, dodaje Lagarde, i konzultacije s 'međunarodnim partnerima'.
'Napravit ćemo, kao što to uvijek radimo, neovisnu analizu ekonomske situacije u Ukrajini, a istovremeno ćemo započeti razgovore s vlastima o reformama koje bi trebale biti temelj za program pomoći MMF-a', kazala je Lagarde.
Novimenovani ukrajinski ministar financija Oleksandr Slapak kaže da bi državi samo ove godine trebalo barem 15 milijardi dolara. Spomenutih 500.000 dolara, koliko je navodno ostalo u državnoj blagajni, jedva je dovoljno za isplatu preostalih plaća javnim službenicima za ovaj mjesec, nakon čega bi Ukrajina bila prisiljena proglasiti bankrot. Prošlog je tjedna, i prije tvrdnje o velikoj pljački, zbog krize i teške ekonomske situacije Ukrajini već srušen kreditni rejting.
Inače, Viktor Janukovič je navodno zbrisao u Rusiju, gdje bi tijekom petka trebao održati i konferenciju za novinare. U četvrtak se s nepoznate lokacije javio priopćenjem tvrdeći da je on i dalje legitimni predsjednik Ukrajine.
                     +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Komentar
Prema Milosevicu, koji je prenio u Cipar nekih 6 milijardi dolara,  Sanader jedva koju stotku milijuna, Janukovic postaje  pravi Jack bez presedana u povijest drumskog razbojnistva.                                                                                                                              Sve se to odvija uz pomoc njihovih Perjanica, koji im stite pozadinu  plastenim sarenilom, domoljublja, nacionalizma, lijevim ili desnim ideologijama, kao i  prostornim zadimljivanjem krscanskim tamijanom.

Nema komentara:

Objavi komentar