srijeda, 20. prosinca 2017.

IZ SVIH PUKOTINA STARE EUROPE IZVIRE FAŠIZAM

KRŠENJE VLADAVINE PRAVA

PRVI PUT U POVIJEST EUROPSKE UNIJE U Bruxellesu pokrenuli postupak protiv Poljske, prijeti im se ukidanjem prava glasa i zamrzavanjem milijardi

    AUTOR: 
    • Hina
  •  OBJAVLJENO: 
  • 20.12.2017. u 13:46
Reuters

Europska komisija je u srijedu predložila Vijeću EU-a pokretanje postupka predviđenog člankom 7 protiv Poljske, koji u konačnici može dovesti do suspenzije prava glasa, ali i zamrzavanjem milijardi eura iz EU fondova.
- Unatoč opetovanim naporima tijekom skoro dvije godine da s poljskim vlastima započne konstruktivni dijalog u kontekstu okvira za vladavinu prava, Komisija je danas zaključila da postoji jasan rizik od ozbiljnog kršenja vladavine prava u Poljskoj - objavio je prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.
Pokretanje postupka predviđenog člankom 7 nikada do sada nije korišteno, a Komisija se odlučila na to nakon što poljske vlasti nisu odustale od kontroverznih reformi u pravosuđu.
Timmermans je istaknuo da je Komisija spremna povući svoj prijedlog ako Poljska ukloni razloge za zabrinutost u roku od tri mjeseca.
Jean Claude-Juncker, prvi čovjek Europske komisije, do posljednjeg trenutka se nećkao što napraviti. Uporno je davao Poljacima vremena, nadao se da je novi poljski premijer spreman za razgovor, ali na kraju se nije dogodilo ništa. Kap koja je prelila čašu je bila kontroverzna reforma pravosuđa iz radionice euroskeptika iz stranke 'Pravo i Pravda'. Europska komisija, ali i veliki broj ostalih međunarodnih institucija smatra da se novim zakonom poljski sudovi stavljaju pod političku kontrolu.
S druge strane, u Varšavi smatraju da nisu napravili nikakav krivi korak. Glasnogovornica Vlade  rekla je da 'EK ima pravo poduzeti ovakve radikalne korake, ali da nisu potrebni'.
- Sankcija definitivno neće biti. Kao što znate, odluka se mora donijeti jednoglasno, a za tako nešto nema šanse. Mađarska nije jedina zemlja koja će glasati protiv sankcija.
Poljski ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro slikovito je opisao u kakvoj se situaciji nalazi njegova zemlja.
- Pokrenuli su 'atomsku opciju' protiv Poljske, ali ja sam potpuno miran. Pravna država funkcionira savršeno

Nema komentara:

Objavi komentar