nedjelja, 31. prosinca 2017.

OUN-ovi & VATIKANSKI MORALISTI



PAPA FRANJO 'Godina je bila obilježena ratovima, lažima i nepravdom. Ljudi, preuzmite odgovornost za svoja djela!'

    AUTOR: 
    • Hina
  •  OBJAVLJENO: 
  • 31.12.2017. u 20:36


Filippo Monteforte/Pool/File Photo / REUTERS


Papa Franjo rekao je nedjelju u svojem govoru u povodu završetka godine da je 2017. bila obilježena ratovima, lažima i nepravdom, pozivajući ljude da preuzmu odgovornost za svoja djela. U svojem zadnjem javnom obraćanju ove godine, tijekom večernje mise u bazilici sv. Petra, Papa je rekao da je čovječanstvo potratilo ovu godinu "na puno načina djelima smrti, lažima i nepravdama."
I dok je rat najočitiji znak "apsurdnog ponosa", kako ga je nazvao Papa, mnogi drugi grijesi uzrokovali su "ljudsku, društvenu i ekološku degradaciju".
Premda nije spomenuo nijedan konkretan događaj iz 2017., Papa je tijekom godine komentirao mnoge najvažnije probleme u svijetu. U travnju je osudio "neprihvatljiv pokolj" nedužnih civila u kemijskom napadu u Siriji. Prije mjesec dana posjetio je Mjanmar, iz kojeg je više od 600.000 muslimana Rohindža protjerano iz svojih domova u Bangladeš.
Papa je također pokušao dati poticaj miru u Kolumbiji tijekom posjeta u rujnu i lobirao je kod američkog predsjednika Donalda Trumpa u svibnju da prizna problem klimatskih promjena. U vezi jačanja napetosti između Sjeverne Koreje i Zapada, Papa je izrazio zabrinutost zbog nuklearnih arsenala.
Nakon mise, Papa je prošetao Trgom sv. Petra. Obišao je velike jaslice postavljene ispred crkve i rukovao se i fotografirao s hodočasnicima.
                                  ***
Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres uputio je u nedjelju "poruku upozorenja, crvenog upozorenja" o opasnostima koje prijete svijetu u 2018. godini i pozvao je na "jedinstvo" u povodu nove godine.
"Kada sam prije godinu dana stupio na dužnost, uputio sam apel da 2017. bude godina mira. Nažalost, ...dogodilo se suprotno", rekao je Guterres.
"Sukobi su se pogoršali i pojavile su se nove opasnosti. U cijelome svijetu nikada nije bio tako veliki strah od nuklearnog oružja od kraja Hladnog rata", istaknuo je šef UN-a aludirajući na krizu sa Sjevernom Korejom.
"Klimatske promjene brže su od nas" a "nejednakosti su i sve jače" s teškim kršenjima ljudskih prava, kazao je on izrazivši žaljenje zbog jačanja nacionalizma i ksenofobije.
"Mi možemo riješiti sukobe, prevladati mržnju i zaštititi naše zajedničke vrijednosti, ali moramo biti ujedinjeni kako bi to postigli", ocijenio je.
Guterres je pozvao svjetske čelnike da "ponovno izgrade povjerenje ujedinjujući ljude oko zajedničkih ciljeva". (Hina)

****************************************************************
Guterres iz fotelje OUN i njegov moralistički partner  Borgoglio iz Vatikana, jednako potežu svoje hipokritske praćke prema društvenim zalima, sve kako bi skrenuli pažnju s bazičnih uzročnosti svih klasnih zločina, uzrokovanim  ne jednakim suodnosa  načina ekonomske proizvodnje i njene društvene razmjene.
Magarečja  naivnost ili svjesna podmuklost kojima se održava status quo tisućljetne klasne divljine - jače Beštije nad nemoćnim bićem. 

Nema komentara:

Objavi komentar