srijeda, 6. prosinca 2017.

TKO IZGORI TAJ IZGARA JOŠ VIŠE

EVAKUIRANO NA DESETKE TISUĆA LJUDI

FOTOGRAFIJE PAKLENE FRONTE: KALIFORNIJOM BIJESNE POŽARI 'Stigli smo ponijeti sa sobom samo par Božićnih poklona... Sve što sam imala je nestalo'

    AUTOR: 
    • Jutarnji.hr
  •  OBJAVLJENO: 
  • 06.12.2017. u 15:35
REUTERS

Požari koji ekstremno brzo bijesne jugom Kalifornije progutali su već više od 263 tisuće četvornih metara dok se vatrogasci bore s paklenom frontom.
Jaki vjetar i suhi uvjeti potpalili su najmanje pet požara u utorak stavljajući točku na i prethodnim požarima koji su ove godine divljali Kalifornijom.
Požar je natjerao desetke tisuća ljudi da napuste svoje domove, stradalo je više od stotinu zgrada, a područje je ostalo bez struje.
U gradu Ventura proglašen je policijski sat kako bi se stanovnici zaštitili od kriminala, a vatra je toliko silna da je prešla na drugu stranu autoceste, a guta oko 4 tisuće četvornih metara u sekundi.
U Los Angelesu evakuirano je oko 150.000 ljudi, a ukupno je oko 43.000 domova ostalo bez električne energije te se očekuje da će brojka biti i veća pošto vatra gori u blizini dalekovoda.
- Očekujemo da ćemo se cijeli tjedan boriti s požarima - kazao je gradonačelnik Los Angelesa.
Firefighters battle to save one of many homes burning in an early-morning Creek Fire that broke out in the Kagel Canyon area in the San Fernando Valley north of Los Angeles, in Sylmar, California, U.S., December 5, 2017. REUTERS/Gene Blevins TPX IMAGES OF THE DAY - RC1CC7C96C80
 
Požari su izazvali toliko dima da ga je NASA snimila iz svemira. Vatra je poharala čitave četvrti, sravnila kuće s tlom i pretvorila ih u prah. Stradala je i bolnica Vista del Mar u Venturi, samo dva sata nakon što je evakuirana.
Mještani koji su morali pobjeći iz svojih kuća opisali su napete trenutke dok im se vatra približavala ogromnom brzinom.
- Žar s drveća padala je po autima. Bogu hvala da nam je kuća ostala čitava. Ne mogu vjerovati jer je vatra bila jako blizu - kazala je Mary Robinson iz Venture.
Njezina sugrađanka Samantha Wells-Zuniga pobjegla je s obitelji dok je gledala kako cijela četvrt Hawaiian Village, gori.
- Gledali smo o ovakvim katastrofama na televiziji i tada ne razmišljaš što bi učinio da se to dogodi tebi, što bi spakirao u trenutku?
Sa sobom su tako ponijeli par božićnih poklona.
- Sada je sve što sam imala, osim moje divne obitelji, nestalo

Nema komentara:

Objavi komentar