utorak, 8. svibnja 2018.

IZRAEL NAPAO SIRIJU

 DAMASKOM ODJEKUJU EKSPLOZIJE Ni dva sata nakon Trumpova obraćanja naciji počeo udar na ključnog saveznika Irana

    AUTOR: 
    • Hina,
    •  
    • Jutarnji.hr
  •  OBJAVLJENO: 
  • 08.05.2018. u 22:23
April 14, 2018 - Damascus, Syria - Surface-to-air missiles are seen over Syria's capital Damascus as the Syrian air defenses were responding to U.S. attacks. The U.S. started military actions against Damascus before daybreak Saturday as loud explosions were heard with ''red dots'' seen flying from earth to the sky., Image: 368487683, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News

djelovanje sirijske protuzračne obrane u Damasku tijekom američkih napada projektilima 14. travnja

Neposredno nakon što je američki predsjednik Donald Trump u obraćanju naciji iz Bijele kuće objavio da se Amerika povlači iz nuklearnog sporazuma s Iranom, Izrael je proglasio uzbunu zbog mogućeg iranskog napada, a istovremeno su američki dužnosnici CNN-u rekli da strahuju da bi Iran doista mogao biti na rubu pokretanja napada na Izrael.
Ni dva sata nakon Trumpova obraćanja, iz Sirije je stigla vijest da je u glavnom gradu Damasku oglašena uzbuna, a jedan od zapovjednika sirijske vojske odane predsjedniku Bašaru al-Asadu, rekao je za Reuters da su počeli izraelski zračni napadi na južna predgrađa Damaska. Sirijska državna novinska agencija SANA istovremeno je izvijestila da u samom Damasku odjekuju eksplozije.
Sirijski predsjednik al-Asad čvrsti je saveznik Irana, čije mu snage aktivno pomažu u vojnim operacijama protiv raznih protivnika, od ISIS-a i drugih džihadista pa do onih koje vojno potpomažu Amerikanci koji ih vole nazivati 'umjerenom oporbom', a koja je u većini ključnih uporišta koje je držala tijekom građanskog rata slomljena.
Izraelska je vojska ranije u utorak priopćila da je uočila 'neredovite aktivnosti iranskih snaga u Siriji' zbog čega je lokalnim vlastima na Golanskoj visoravni naređeno da 'otključaju i urede skloništa' za zaštitu u slučaju bombardiranja.
U izjavi izraelske vojske također se kaže da su postavljeni obrambeni sustavi da su "vojnici IDF-a (Izraelskih obrambenih snaga) u visokoj pripravnosti" za mogući napad.
Izraelski mediji su istaknuli da nalog za pripremu skloništa nikada nije izdan tijekom sedam godina građanskog rata u Siriji, u kojemu je Izrael formalno neutralan, ali je izvodio udare preko granice na sumnjive položaje iranskih snaga koje podržavaju sirijskog čelnika Bašara al-Asada.
Iran je optužio Izrael za napad 9. travnja u kojem su u sirijskoj zračnoj bazi ubijena devetorica Iranaca i obećao osvetu.
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je u utorak, uoči Trumpova obraćanja, da Iran nastoji u Siriji rasporediti "jako opasno oružje" kako bi prijetio Izraelu.
Iran "otvoreno, svakodnevno, poziva na uništenje, eliminaciju Izraela s lica Zemlje i prakticira neublaženu agresiju protiv nas", rekao je Netanyahu novinarima u Nikoziji.
"Sada nastoji rasporediti jako opasno oružje u Siriji... u isključivu cilju našeg uništenja", dodao je, ne spominjući međunarodni sporazum s Iranom.
Visoki iranski dužnosnici su u utorak, nekoliko sati prije objave Trumpove odluke, rekli da Iran neće ostati pasivan i da je spreman je za najgori scenarij

Nema komentara:

Objavi komentar