subota, 19. svibnja 2018.

POMFRIT KAO ORUĐE

Udar na američki krumpir

Rusija bi u odgovoru na američke i EU sankcije mogla zabraniti uvoz pomfrita sa Zapada

AUTOR:
  • Vedran Marjanović
OBJAVLJENO:
17.5.2018. u 15:34
Damjan Tadić / Sergej Karpuhkin / Hanza Media / Reuters

Ilustracija

U nastavku rata trgovačkim sankcijama između Rusije i SAD-a potpomognutima saveznicima iz Europske unije, Moskva razmatra zabranu uvoza pomfrita iz Amerike i EU, objavila je televizijska kuća 'Russia Today' (RT), poslovično pouzdan izvor informacija iz Kremlja. Podsjećajući kako rusko tržište čak 94 posto potreba za pomfritom nabavlja iz uvoza, 'RT' donosi izjavu predsjednika ruske Nacionalne unije za hortikulturu Sergeja Koroleva kako domaće tvrtke ubrzano nabavljaju opremu za proizvodnju pomfrita koja će nadomjestiti uvoz iz SAD-a i EU.
- Uvođenje ograničenja na opskrbu uvezenih zamrznutih krumpira prema Uniji, ne samo da će podržati domaće poljoprivredne proizvođače koji se bave proizvodnjom sirovog krumpira, nego će također doprinijeti očuvanju radnih mjesta u novoosnovanim poduzećima za preradu i povećati sigurnost i kvalitetu proizvoda – izjavio je Korolev za 'RT', najavljujući kako će ruski proizvođači biti u stanju godišnje proizvesti 100 tisuća tona pomfrita za domaće tržište, čija je lanjska potrošnja te namirnice bila 106 tisuća tona.
Prema procjeni 'RT'-a, nakon pomfrita na red bi s liste proizvoda koje Rusija uvozi iz SAD-a i EU, mogli doći farmaceutski proizvodi i cigarete. Trenutno se u ruskoj Dumi razmatraju propisi koji bi trebali odgovoriti na pojačavanje američkih sankcija Moskvi.
- Američke sankcije su apsolutno neprijateljskog tipa. Pogodile su preko 400 naših kompanija i 200 poduzetnika i ostalih građana – upozorio je uoči rasprave o odgovoru na američke sankcije, predsjednik Dume Vjačeslav Volodin. On je izrazio uvjerenje kako su američke i europske sankcije Rusije motivirane željom Washingtona da zaustave razvoj svih zemalja koje su usponu, navevši, osim Rusije, i Kinu i Iran koje su također izložene nekoj vrsti američke blokade.
U prvim nacrtima ruskog odgovora na pojačavanje sankcija od strane Washingtona i Bruxellesa, spominjalo se, prema navodima 'Russia Todaya', prekidanje bilo kakve suradnje s SAD-om i EU u projektima nuklearnog, raketnog i zrakoplovnog tipa te davanje 'slobodnih ruku' ruskim poduzetnicima da razvijaju proizvodnju prema prototipovima proizvoda na koje postoji zaštićeno autorstvo iz SAD-a i iz zemalja članica EU.

Nema komentara:

Objavi komentar