četvrtak, 31. svibnja 2018.

NISKI UDARCI

OTKRIVAMO DETALJE UŽARENOG SASTANKA VRHA SDP-a: 'JE*I SE, BERO, NEĆEŠ NAS SVE OVDJE ZAJE**VATI!' Komadina pobjesnio na šefa i izjurio sa sjednice

    AUTOR: 
  •  OBJAVLJENO: 
  • 31.05.2018. u 15:25
Damjan Tadic / CROPIX

Zlatko Komadina i Davor Bernardić


Teške riječi, izbacivanje iz stranke, vrijeđanja novinara i na krajuZlatko Komadina koji je, uz riječi “J... se, Bero, nećeš nas sve ovdje zaje...” uzeo svoj sako i otišao sa sjednice, obilježili su zadnje Predsjedništvo SDP-a održano u utorak.
Predsjednik stranke Davor Bernardić uzeo je na zub Aleksandru Kolarić, kandidatkinju za predsjednicu zagrebačkog SDP-a koja ga je kritizirala u prošlom broju Globusa, te Tamaru Puač, kandidatkinju za predsjednicu Požeško-slavonskog SDP-a koja je protiv njega podnijela kaznenu prijavu.
'Slušaj Bojana'
Suočen s kritikama ostalih članova Predsjedništva, brzo je odustao od obračuna s Kolarić pa je, kako su nam prepričali neki članovi Predsjedništva, sve ostalo na Bernardićevoj konstataciji da je “njezina naslovnica Globusa daleko gora od onoga što je prije pet godina rekla Zoranu Milanoviću”.
No kod Puač je inzistirao na izbacivanju iz stranke i uspio dobiti glasove “za” onih koji su ostali na sjednici (iznimka je bio suzdržaniBojan Glavašević). Povod za drastičan obračun s njom bila je kaznena prijava koju je Puač podnijela protiv Bernardića, glavnog tajnika SDP-a Nikše Vukasa, članova Statutarne komisije SDP-a iMitra Obradovića iz požeškog SDP-a. Kaznenu prijavu Puač je podnijela nakon što su se sva stranačka tijela oglušila na njezine primjedbe i upozorenja da Mitar Obradović (inače Bernardićev favorit) ne ispunjava uvjete za predsjednika županijske organizacije SDP-a jer nema dovoljno stranačkog staža.
Glavašević je navodno među prvima upozorio Bernardića da ne srlja s izbacivanjem Puač iz stranke. Ivo Jelušić je bio na istom stavu i rekao Bernardiću “nek’ posluša Bojana”.
- Znaš li da je Puač doista podnijela kaznenu prijavu DORH-u? - pitao je Komadina.
- Pa to je objavljeno u novinama! - odgovorio je Bernardić što je, kako su nam prepričali članovi vodstva SDP-a, Komadini bio okidač da preko usta prevali psovku, okrene se i ode.
Mučna atmosfera
No Komadina nije bio jedini koji je otišao sa sjednice Predsjedništva. Doznajemo da je radi mučne rasprave i, kako kažu naši sugovornici, ishitrene odluke o izbacivanju požeške SDP-ovke sjednicu napustio i Vedran Babić. Prepričavajući sjednicu Predsjedništva, SDP-ovci govore da je bila prilično mučna, da su se vodile duge i jalove rasprave, a da se Bernardić u jednome trenutku obrušio na novinare između kojih je izdvojio pojedince i počastio ih pogrdnim nazivima.
- Bero, pazi što govoriš, to je utuživo - rekao mu je Peđa Grbin koji je, kažu svjedoci, u jednom trenutku upozorio Bernardića da se zaustavi.
Ovakva sjednica Predsjedništva SDP-a samo se uklopila u atmosferu i zbivanja koja prate unutarstranačke izbore na kojima će SDP-ovci u lipnju birati predsjednike svih županijskih i najveće, zagrebačke organizacije. Na sceni je još nezabilježena količina sukoba, optužbi za manipulacije i izborni inženjering. Od dvadeset županijskih organizacija (plus zagrebački SDP), u samo se tri mogu očekivati “mirni” izbori, i to u primorsko-goranskom, krapinsko-zagorskom i istarskom SDP-u, gdje aktualni predsjednici Zlatko Komadina, Siniša Hajdaš Dončić i Vili Bassanese neće imati protukandidata.
U svim ostalim sredinama vodi se žestoka borba između kandidata lojalnih Davoru Bernardiću i ostalih.
U Državnom odvjetništvu dobili smo informaciju da su zaprimljene dvije kaznene prijave protiv Davora Bernardića radi manipulacija izborima u SDP-u. To znači da Puač nije jedina koja je prijavila šefa stranke za krivotvorenje isprave, no nismo saznali tko stoji iza druge prijave. U Državnom odvjetništvu kažu da će uskoro povodom tih prijava započeti izvidi.
Krivotvorenje
Tamara Puač samo je jedna u nizu kandidata koja smatra da Bernardić gura svoje kadrove tako da se manipulira članstvom, a u slučaju njenog protukandidata Mitrovića čak i krivotvore isprave. U žalbama koje je podnosila stranačkim tijelima Puač je navodila kako je Obradović bio upisan u SDP 10. lipnja 2013. godine, a ispisao se 5. svibnja 2016. Istog je dana gradski SDP u Požegi donio odluku da ga izbace iz stranke. Tu odluku o izbacivanju nakon tri je pune godine, 6. svibnja 2018. godine, poništila Statutarna komisija i još mu priznala kontinuitet u članstvu.
- Da stvar bude još gora, Statutarna komisija mu nije samo neutemeljeno priznala ulazak i stranački kontinuitet nego su mu dodali malo članskog staža jer za kandidaturu nije imao uvjet - pet godina - kaže Puač. Objašnjava da je rok za predaju kandidature istekao 17. svibnja te tvrdi da je Statutarna komisija zaobišla službenu stranačku evidenciju DAVID i kao datum otkad mu traje članstvo navela 2. travnja 2013. godine, kada je predao zahtjev za upis u SDP.
No svi su se oglušili, pa je protiv šefa stranke podnijela kaznenu prijavu radi krivotvorenja isprave što bi ju, ako Glavni odbor potvrdi odluku Predsjedništva, trebalo koštati članstva.
- Nisam dobila službenu obavijest od Predsjedništva, a kaznenu prijavu sam podnijela zbog krivotvorenja isprava, korištenja tih i takvih podataka u daljnjoj dokumentaciji i priskrbljivanju nepripadajućih uvjeta i prava - rekla je Puač, navodeći da ni u jednom trenutku nije požalila što je povukla taj potez.
- Poštovanje statutarnih procedura i procedura Pravila o izboru tijela ŽO trebao bi biti unutarstranački prioritet. Jer ako mi ne poštujemo svoje unutarstranačke akte kako bi nekoga instalirali (podobnog) vodstvu, što ćemo i kako djelovati kada nam se ukaže prilika voditi državu. Takva pomisao izaziva dozu straha - rekla je Puač.
Otišao ranije
Zlatko Komadina na naš je upit o napuštanju sjednice rekao da je otišao ranije zbog obiteljskih obaveza. O psovki je rekao da su neki članovi Predsjedništva SDP-a 'čuli ono što su željeli čuti'

Nema komentara:

Objavi komentar