srijeda, 22. kolovoza 2018.

BRUNO LANGER O ULJANIKU:


'Nitko ne spominje glavne aktere na čelu s ajatolahom IDS-a'

   10

)

Umjesto posljednjeg turističkog vala, iako je, čini se, i ovdje turizam podbacio ove godine, u Puli se ovih dana odvija velika drama. Ovdje glavno pitanje nije hoće li Marko Perković Thompson nastupiti u Areni, već hoće li brodogradilište Uljanik koje hrani cijelu Pulu propasti i završiti u stečaju. U srijedu je to kulminiralo nakon što radnici nisu dobili plaću, a danima su najavljivali da će izaći na cestu. To se i dogodilo, blokirali su promet, trubili na čuđenje i zaprepaštenje turista koji su se raspitivali što se to zbiva u ovom gradu, piše Direktno čiji tekst prenosimo u nastavku.
"Policija je blokirala prilaze Uljaniku i pulsku rivu, stanje se za sada smirilo, ali dugoročno rješenje još se ne nazire. Stoga smo razgovarali i s Brunom Langerom, frontmenom grupe Atomsko sklonište koji je ujedno i politički i društveni aktivist te značajna javna osoba u Puli. Langer nam je izrazio svoje ogorčenje, ali i bijes. I sam je otišao razgovarati s radnicima Uljanika koji, kao što smo i vidjeli, kipe od bijesa, a pogrdnim riječima obrušavaju se i na gradonačelnika Borisa Miletića, kao i na bivšeg predsjednika IDS-a, danas europarlamentarca Ivana Jakovčića. Evo što nam je o svemu na licu mjesta rekao sam Langer, vidno uzrujan i potresen.
"Ponavlja se scenarij koji je bio s Agrokorom kada se istina skrivala da bismo je ipak saznali. U slučaju Uljanika, također traje igra skrivača po istom scenariju. Naime, u slučaju Uljanika, nitko nije spomenuo glavne aktere, a koji su i doveli Uljanik u ovo stanje. To je sprega lokalne politike na čelu s neizostavnim ajatolahom IDS-a Ivanom Jakovčićem, koji je u maniri pravog 'vizionara' još 2010. godine najavljivao preseljenje Uljanika iz centra Pule na istočnu obalu Istre", rekao je Langer i nastavio s optužbama:
"S druge strane, tadašnja uprava, odnosno drugovi iz komiteta, koji su ostali na čelnim pozicijama u Uljaniku, postaju hrvatski 'onassisi', odnosno brodovlasnici, stvaraju Uljanik plovidbu i preko noći postaju bogataši. Zna se tko je sve unutra, jer to ide od rukovoditelja pa sve do djece nekih bankara. Kranje je vrijeme da se otvori pitanje Uljanik plovidbe. Zašto? Zato jer je novcem radnika Uljanika stvarana ta tvrtka, kao i na njihovom znoju i krvi".
Našem sugovorniku nelogično je da sada ti isti radnici trebaju završiti na cesti, a "oni koji su ih opljačali nastavili biti tajkunima".
"U postupku koji bi trebao objasniti kako se došlo do novca, trebalo bi na 'bubanj' staviti i brodove iz Uljanik plovidbe i radnicima podijeliti plaću. Kakve veze imaju premijer Plenković i HBOR s brodogradilištem koje je privatno, a od kojih se sada očekuje rješenje? U ovom slučaju treba zaboraviti na Vladu", kategoričan je bio Langer.
Ovo je moj apel, nastavio je, ali i apel poštenih i opljačkanih radnika Uljanika.
"Dajte neka konačno profunkcionira pravosuđe u ovoj nesretnoj državi, ovo je naš vapaj. Molimo za pomoć i ljude iz medija, gdje je sada istraživačko novinarstvo? Neka se istraži što se dogodilo, pomozite nam, novinari. Pomozite da gotovo pet tisuća radnika Uljanika ne završi na cesti jer ovo je tek početak"", zaključio je Bruno Langer razgovor za Direktno.

Nema komentara:

Objavi komentar