ponedjeljak, 20. kolovoza 2018.

POKRET ILI POLITIKA GOSPOĐE DALIJE OREŠKOVIĆ

NOVO LICE

DALIJA OREŠKOVIĆ ODLUČILA UĆI U POLITIKU 'Njoj nije potrebna stranka, treba joj pokret!'



Tomislav Kristo / CROPIX


- Što se više branim od političkog angažmana, samo proizvodim suprotan efekt. Ali ne mogu šutjeti o stvarima koje nisu dobre. A jedna stvar vuče drugu - morala sam reagirati na nacrt novog prijedloga Zakona o sprečavanju sukoba interesa, kao i na način na koji je donesen lex Agrokor...
Saveznici
I tako sam, i ne htijući, ušla u politiku. Nemam velika očekivanja, nisam sigurna ni da ću uspjeti, ali ne mogu samo slijegati ramenima i očajavati, barem ću probati ostvariti svoje ideje...
Tako bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković, koja je još prije nekoliko mjeseci tvrdila da je politika previše toksična da bi se njome bavila, obrazlaže promjenu stava i najavu da se spremna politički angažirati. Nema namjeru prikloniti se ni jednoj političkoj opciji, nije još sigurna ni da će osnivati stranku, ali je u potrazi za saveznicima.
Kakve su političke šanse D. Orešković, pitali smo dvojicu političkih analitičara. Berto Šalaj kaže da s obzirom na to da se kao čelnica Povjerenstva afirmirala kao beskompromisni borac protiv korupcije ima logike da u nastavku te borbe “drugim sredstvima” gradi svoju platformu, ali napominje da to samo po sebi nije dovoljno za politički identitet, jer građani očekuju i jasne ideološke stavove. Čini mu se da bi pokušaj osnivanja nove stranke bilo rasipanje energije i procjenjuje da bi pokret koji bi bio u stanju animirati razočarane birače polučio veći uspjeh.
Suprotan učinak
Otegotna je okolnost, smatra Šalaj, što je korupcija u Hrvatskoj golem problem i što se sva nova politička lica njome bave i imaju je kao glavnu agendu. No, to samo ide na ruku HDZ-u.
- Svi shvaćaju da se politička klima u Hrvatskoj mora mijenjati, ali iz toga još nije izrastao pravi treći blok. Čak 50% građana ne izlazi na izbore. D. Orešković bi sa svojim imidžem možda mogla dijelu građana vratiti nadu i promijeniti to raspoloženje - kaže Šalaj.
I Pero Maldini upozorava da “svi imaju isti fon: borbu protiv nemorala, korupcije, ali se ne ujedinjuju nego nastupaju zasebno, što vodi fragmentaciji političke scene koja proizvodi dijametralno suprotan učinak od onoga što nova lica zagovaraju - umjesto da spriječe oni tako otvaraju prostor za političku trgovinu i korupciju”
*****************************************************
Ovaj blog
Svaki preostali ZDRAVI RAZUM danas posjeduje
 slična razmišljanja.
De Leon je još početkom 20. stoljeća također izrazio svoje:
"Dosta nam je vaših 'reformi' !     Moralnih mediokritetsko i dječijih aspiracija malograđanskih pokreta, u vremenima kolosalnih društvenih problema, koji kucaju na vrata svakom čovjeku sa zahtjevom da budu riješeni."
Ovaj blog  razmišlja, i godinama  djeluje pod egidom:
"Jedinka je tek fragment jednog cjelovitog bića.  Dvoje mogu pretstavljati efektivnu trojku. Udružimo se da postanemo tektonska sila koja će stubokom promjeniti ovaj klasni koruptivni svijet".
www.severino-majkus.blogspot.com 
email : sevmajkus@gmail.com
Srdačno vas pozravlja, Severino

Nema komentara:

Objavi komentar