utorak, 21. kolovoza 2018.

ULJANIK U GENERALNOM ŠTRAJKU

Nema plaće za srpanj, 4.500 radnika Uljanik Grupe OD DANAS SU U ŠTRAJKU

(M. MIJOŠEK)

Radnici Uljanika bit će na svojim radnim mjestima, ali neće raditi, a raditi ne bi smjeli ni kooperanti Uljanika, pa je njima poručeno da do završetka štrajka ne dolaze u brodogradilište, kaže predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac
Proces mirenja u pulskom brodogradilištu Uljanik i svim društvima Uljanik Grupe okončan je neuspjehom, srpanjska plaća čije je kašnjenje bilo jedini razlog za pokretanje tog postupka nije stigla na račune gotovo 4.500 tisuće brodograditelja i od jutros u sedam sati oni stupaju u štrajk.
"Činjenica je da Uprava nije znala reći kad će nam biti isplaćena plaća i da je s današnjim danom isteklo vrijeme za mirenje, da mirenje nije uspjelo i da smo odmah potom najavili Upravi da krećemo u štrajk. Kako ih nismo imali vremena o tome obavijestiti tijekom dana, pozivam radnike ovim putem da dođu i obustave rad na svojim radnim mjestima, a štrajkaški odbor će se isto sastati odmah ujutro po dolasku na posao pa ćemo odlučiti kako dalje, kaže predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.
Radi se o generalnom štrajku do ispunjenja zahtjeva, odnosno isplate plaće, u kojem će sudjelovati radnici svih sedam društava Uljanik Grupe u Puli, kao i radnici riječkog brodogradilišta 3. maj i obuhvatit će sve radnike, a od štrajka su izuzeti samo zaštitari, vatrogasci i dežurne službe.
"Odmah ujutro će biti zatvoreni izvori acetilena i kisika, a ostat će uključena samo struja i eventualno voda. Radnici Uljanika bit će na svojim radnim mjestima, ali neće raditi, a raditi ne bi smjeli ni kooperanti Uljanika, pa je njima poručeno da do završetka štrajka ne dolaze u brodogradilište", kazao je Cerovac.
Razlog ulaska u štrajk je neisplata plaće, a Cerovac kaže da se razmišlja i o tome da se od najodgovornijih zatraži da daju ostavku. Predsjednik štrajkaškog odbora bit će Đino Šverko.
Krivnja svih vlada
Predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić rekla je jučer da je najveća odgovornost za sve što se događa u Uljaniku na Upravi.
"Mišljenja smo, a osluškujući i ono što o svemu misle radnici brodogradilišta, da ona zbog svega ovoga što se dešava mora otići. Uprava je u potpunosti izgubila kredibilitet, a radnici, dobavljači i kooperanti su izgubili povjerenje u nju. Radnici su ogorčeni činjenicom da od Uprave ne dobivaju prave informacije, te da im se možda i svjesno lagalo da će plaća biti isplaćena nakon blagdana Velike Gospe. Zbog činjenice da se drugi put u ovoj godini za svoje plaće trebaju boriti najavom štrajka, vrijeme je da ova Uprava ode", kazala je Cvitić.
Predsjednica SIKD-a jednako se žestoko obrušila i na Vladu RH, koja po njezinim riječima ima još veću odgovornost za aktualnu situaciju.
"To se ne odnosi samo na ovu, već i na sve bivše vlade koje su izdale jamstva na iznos veći od 500 milijuna eura, a da nisu osigurale da netko nadzire rad ovog društva. Van pameti je da država bude jamac za tolika sredstva, a nema nikog tko će kontrolirati poslovanje Uljanika. Činjenica je da NO Uljanika funkcionira u krnjem sastavu, da će 31. kolovoza na Glavnoj skupštini taj NO biti popunjen novim članovima, pa je pomalo nevjerojatno da država nije do danas predložila dopunu dnevnog reda sjednice i svog člana ili članove koji bi sjedili u tom tijelu", kazala je Cvitić.
Ona je naglasila da je ministar Horvat još prije mjesec dana obećao da će država pomoći, no to se nije dogodilo.
Slučaj Brodotrogir
Zbog kašnjenja s isplatom plaća radnicima Brodotrogira, Cvitić je izrazila sumnje i u namjere strateškog partnera Danka Končara.
"Ako neki strateški partner, koji ima namjeru uložiti u Uljanik 300-njak milijuna eura, s druge strane nije u stanju osigurati plaće za radnike društva koje već ima u vlasništvu, onda ja imam pravo sumnjati da on neće biti dobar strateški partner za Uljanik Grupu", zaključila je Cvitić.
Iz Uljanik Grupe jučer su poručili kako "unatoč pozitivnim informacijama kojima raspolažu da sve nadležne institucije i strateški partner ulažu maksimalne napore u iznalaženje cjelovitog rješenja za dugoročno funkcioniranje brodogradnje na obje lokacije, i u Puli i u Rijeci, socijalnim partnerima nisu bili u mogućnosti potvrditi točan datum isplate plaće za srpanj".
"Sve uprave i svi direktori izražavaju žaljenje zbog kašnjenja plaće te i dalje ulažu maksimalne napore da se ovaj problem razriješi što brže", poručeno je jučer iz Uprave društva. (M. P.

Nema komentara:

Objavi komentar