nedjelja, 12. kolovoza 2018.

ČIJA JE TO BOLEST ?

'TO JE BOLESNO, SESTRO, BOLESNO!' Četiri mrtve ptice okačene su na ogradu crkve, a na njima je fluorescentnim slovima napisana riječ 'pop'


Cirkvena, 090818. Reportaza o prijetnjama nekih mjestana Cirkvene koji su lokalnom sveceniku u nekoliko navrata pred crkvom vjesali ubijene vrane, sovu i jastreba.
Na fotografiji: zupnik Ivan Novak.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX



Na petak trinaesti, prva mrtva vrana. Na pun mjesec, druga mrtva vrana. Onda ubijena sova, pa neki dan jastreb. Ptice jedna veća od druge ovješene o orah uz ogradu crkve nasuprot farofa, župnog dvora. Na svakoj ptici fluorescentnom bojom ispisana riječ “pop”.
Mrtva vrana na ulici nije ugodan prizor, kamoli privezana raširenih krila uz željeznu ogradu stare seoske barokne crkve. Mrtva sova izgleda prijeteće, ali prizor mrtvog jastreba, sajlom okačenog za vjetrokaz pored župnikove kuće, podiže dlačice na rukama i na temperaturi od 36. I njegova su krila raširena, pričvršćena za dugački štap, tako da sirota ptica izgleda kao da je u mukama skončala na raspelu.
Nalazimo se u Cirkveni, 15-ak kilometara od Križevaca. Uz mjesnu crkvu dotrajale fasade je frizerski salon, preko puta Konzum i kafić, do njih škola (pohađa ju, doznajemo, 85 dječice), Poljocentar i niz kuća raštrkanih uz cestu na granici s Bjelovarsko-bilogorskom županijom. Od urednih okućnica s cvijećem veselih boja, ljepši je jedino prilaz školskoj zgradi jarkocrvena pročelja. Naselje od kojih četristotinjak stanovnika izgleda kao idealno mjesto za miran, seoski život.

Cirkvena, 090818. Reportaza o prijetnjama nekih mjestana Cirkvene koji su lokalnom sveceniku u nekoliko navrata pred crkvom vjesali ubijene vrane, sovu i jastreba.
Na fotografiji: Zupni ured.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX

- Ovaj užas traje već sedam mjeseci. Ne mogu uperiti prst ni u koga, ne znam tko ubija ptice, ali znam da s njim treba na nekoliko mjeseci u Vrapče. To je bolesno, sestro, bolesno. Ubijaju ptice i vješaju ih župniku pred stan i crkvu. Pa gdje tog ima? - pita zgodan mladić za šankom. Podne je, sunce vani prži, tko ne mora, taj ne radi. Mladić pije viski-kolu i groze ga te mrtve životinje najviše, kaže, zbog djece koja idu na misu. Prestrave se siročići, veli.
Naručili smo kavu, prednost pred zatvorenim klimatiziranim prostorom dali oparenoj terasi s pogledom na crkvu i stan u kojem živi župnik Ivan Novak, taman kada je svečano odjeveni muškarac pozvonio na župnikova vrata. Preko osam prozora na pročelju navučene su škure, nitko mu ne otvora, pa se pridošlica ubrzo vraća u smjeru groblja. Donedavno je, pričaju nam kasnije dečki iz obližnje pilane, velečasni pio kavu s mještanima baš za stolom za kojim sjedimo, a nakon što je sve ovo počelo, nema ga više među ljudima.........Svoju stranu priče iznosi nam Mirko Kovačić (67), orguljaš koji je posljednju misu odsvirao u crkvi u veljači ove godine. Od tada, kaže, u crkvu nije stupio zbog svećenika.
- Župnik stalno šalje policiju na mene, evo već četvrti put. Danas sam bio na ispitivanju. Otišao u 8, vratio se u 15.30 sati, jeo nisam. Taj čovjek me zlostavlja, nepovratno nanosi štetu mojem zdravlju, štetu mojem ugledu koji sam gradio 28 godina kao voditelj KUD-a. Osamsto sati godišnje radim gratis, 52 godine sviram orgulje u crkvi. Više ne, jer je uz njega to nemoguće. On je zlostavljač, protjerao me. Imam 56 kila, a on 156. Vođenje zbora u crkvi stara je tradicija, kao i pjevanje “Muke Isusove” na Cvjetnicu. Sve je to on ukinuo jer želi ukinuti naše običaje i tradiciju, a mene proganja. Ne vjerujem više da je ta osoba svećenik, on je vražji izaslanik. Nijedna njegova riječ ne pripada evanđelju - uzrujan je orguljaš Kovačić
*************************************************************************************
Ovaj blog
Kako vjernik od 56 kilograma  može da propitkuje sveččenika od 156 kilograma  :: kuda je nestalo 170 tisuća  Kuna , za koje se njegova svetost nikada ne obvezuje da se polože računi običnim smrtnicima. !?.  

.

Nema komentara:

Objavi komentar