nedjelja, 26. kolovoza 2018.

"PSI LAJU - KARAVANE PROLAZE"

DAN UOČI OKUPLJANJA ŠTRAJKAŠA U ZAGREBU

SRPANJSKE PLAĆE ZA RADNIKE ULJANIK GRUPE osigurat će se kreditom komercijalnih banaka?

(N. LAZAREVIĆ)

Prema neslužbenim informacijama, srpanjske plaće za radnike Uljanik Grupe bit će osigurane kreditom komercijalnih banaka, a država će, prema dogovoru s Europskom komisijom, dati jamstva ako budu potrebna.
Jutros se sastao štrajkaški odbor koji je dogovarao posljednje detalje oko sutrašnjeg prosvjeda u Zagrebu. Kako doznajemo, u Zagreb će iz Pule i Rijeke otputovati 18 autobusa s radnicima Uljanika i 3. maja. Očekuje se da će sutra na Markovom trgu biti najmanje tisuću radnika ova dva škvera, a dolazak potpore najavili su i građani, te predstavnici raznih udruga i stranaka.
Danas je održan sastanak rukovodstva Uljanik Grupe s Poslovnim savjetom koji čine direktori poduzeća povezanih s Uljanik Grupom, a koji se nakon sastanka oglasio putem službenog priopćenja kojeg donosimo u cijelosti.
"Pronalazak modela za isplatu plaća svim radnicima u što kraćem roku osnovni je prioritet svih uprava i direktora Uljanika. Uprava je u stalnoj komunikaciji i suradnji s državnim institucijama i na toj se platformi razrađuje mogući model za isplatu plaće i premoštenje financiranja do početka Programa restrukturiranja.
Budući da je za realizaciju istog ključna podrška državnih institucija uključenih u izradu Programa restrukturiranja, uvjereni smo da ista postoji jer je Program restrukturiranja integralni dio, odnosno drugi povezani korak nakon rescue aid kredita, a što je sve jasno definirano u odlukama Vlade RH iz veljače ove godine.
Uprava i Poslovni savjet posebno su analizirali utjecaj aktualne situacije na odnose s naručiteljima, odnosno brodovlasnicima. Brodovlasnici na određenim gradnjama imaju svoje direktno ugovorene strane servisere i montažere opreme za svoj dio gradnje broda, a ti ljudi nisu ni radnici ni kooperanti Uljanika.
Poštujući legalan štrajk, te isključivu nadležnost Štrajkaškog odbora, uvjereni smo da nikome nije u interesu nanositi štetu brodovlasnicima u dijelu u kojem se ničim ne zadire u tijek i nastavak zakonitog štrajka radnika Uljanika", stoji u priopćenju.
Miletić: Ne vjerujem dok ne vidim
"Ne vjerujem dok ne vidim", komentirao je Boris Miletić neslužbene potvrde da se našlo rješenje za jednu plaću radnika Uljanika."U posljednjih nekoliko tjedana čuli smo puno puta da je Vlada našla rješenje za Uljanik. Od jučer do danas se ništa nije promijenilo. Jutros nije bilo rješenja, a danas poslijepodne ga ima. To znači da se može ako se hoće i da je rješenje za Uljanik samo pitanje političke volje HDZ-ove Vlade! Ne znam zašto su ovoliko čekali i mučili ljude. Nadam se da će pred radnike izaći s dugoročnim rješenjem, a ne da radnici za tri tjedna ponovno prolaze kroz istu agoniju, istaknuo je Miletić. (D. B. P.)

Nema komentara:

Objavi komentar