nedjelja, 12. kolovoza 2018.

DRUŠTVENA TRANSFORMACIJA ČOVJEKA KAO ISKONSKOG BIĆA

TRANSFORMACIJA DRŽAVE KOJA JE BILA SIMBOL MULTIKULTURALNOSTI Zapanjujuća promjena slike Danske koja je uvela geta u kojima vrijede drugačija pravila

    AUTOR: 
    • Goran Šikić
  •  OBJAVLJENO: 
  • 12.08.2018. u 15:46

Ayah, 37, a wearer of the niqab weeps as she is embraced by a police officer during a demonstration against the Danish face veil ban in Copenhagen, Denmark, August 1, 2018. REUTERS/Andrew Kelly TPX IMAGES OF THE DAY TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS

Ayah (37) u suzama dok je grli policajka tijekom prosvjeda protiv zabrane nošenja vela na licu




Pojam danskog identiteta nekoć se izražavao u toleranciji prema drugome i drugačijem, no slika današnje Danske prilično se promijenila. Porastom utjecaja desnih nacionalista, poput populističke Danske narodne stranke (DPP) koja je na zadnjim parlamentarnim izborima po broju osvojenih glasova druga stranka u državi, u Danskoj dijelom službene politike postaju potezi koji bi nekoć bili nezamislivi.
Tako je Danska postala jedina država zapadnog svijeta koja je službeno uvela 'geto' - područje čiji stanovnici žive pod drugačijim pravilima u odnosu na ostatak zemlje. Prema sada važećim zakonima, djeca iz danskih geta moraju od svoje prve godine provesti najmanje 25 sati tjedno u državnom vrtiću u kojem se govori danski. Prema predloženom novom zakonu, koji dolazi pred parlamentarce na izglasavanje najesen, predviđaju se dodatne zatvorske kazne za stanovnike geta ukoliko budu osuđeni za zločin, te strože kazne za zločine unutar područja geta.
***************************************************
Ovaj blog
Uvijek sam smatrao društvo koje nam je dano  bez izbora , da je to sve po nekom tuđem maslu.  Da smo mi svi, manje-više, tek neke razbacane iskonske   individue diljem  ove lijepe Planete. Tu da vegetiramo  u redovima  rasnih, nacionalističkih, vjerskih, ideoloških i etičkih sadnica, te da budemo konzumirani kao sočni plodovi klasnom zvjerinjaku, koji vodi svoje državničke poslove : pravnim, vojnim i policijskim kanonima  nad našoj vegetacijskoj  razjedinjenosti. Suočeni jedino dragim ogledalcem, koje nas štiti kao ljepotane i najpametnije na ovome svijetu.   


Nema komentara:

Objavi komentar