petak, 15. travnja 2016.

LICE I NALIČJE BESTIDNIH

KOMENTAR

ROBERT BAJRUŠI: U SAMO TRI MJESECA OD IZBORA MOST SRUŠIO SVE ŠTO JE OBEĆAVAO Vikali su #samoreforme, a onda hladno zaposlili svoje uhljebe

  • Damir Krajac / CROPIX
Objavljeno: 13.04.2016
Zaista ne bi bila vijest kako su nakon dolaska na vlast, HDZ ili SDP, po ministarstvima i javnim tvrtkama zaposlili brigadu svojih članova. Takvo što je imanentno i jednoj i drugoj stranci, a članstvo u njima obično je korak u uhljebljivanju, kako se to popularno zove.
I zato su u studenom 2015. mnogi razočarani birači glasali za Most jer su povjerovali da će manje-više nepoznata ekipa ispuniti predizborna obećanja i eliminirati uhljebe, smanjiti administraciju i reformirati Hrvatsku, makar, figurativno, izginuli u obavljanju tih časnih i svetih zadataka. Avaj, nije prošlo ni onih famoznih 100 dana, a Most se pretvorio u kopiju dviju velikih stranaka.
Iako je Ustavni sud krajem 2015. suspendirao odredbe Zakona o državnim službenicima kojima je Milanovićeva Vlada omogućila zapošljavanje u kabinetima ministara mimo natječaja na određeno vrijeme, Most, koji se zalaže za smanjenje administracije, u svom saborskom klubu zaposlio je tri nova djelatnika.
Samo reforme, rekli bi u pokretu koji vodi Božo Petrov. Djeluje kao skeč arhivska izjava Bože Petrova, dan nakon parlamentarnih izbora, da “Most neće ni s kim koalirati, naša riječ je za nas svetinja. Ono što tražimo su reforme”.
Ne treba pretjerivati poput Vladimira Šimunića, dužnosnika Domoljubne koalicije, koji je zaključio da reketarenje i ucjene, nedosljednost i smušenost, neznanje i ograničenost poznavanja elementarnih političkih kompetencija oslikavaju tzv. stranku Most. Šimunić je vjerojatno ovo izgovorio u afektu, ali neosporno je da je u tri mjeseca Most porušio sve što je obećavao.
Pustimo ono troje zaposlenih u Saboru. Ima i gorih primjera. Ines Strenja Linić zagovara povećanje cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja iako je sama oslobođena plaćanja dopunskog na temelju braniteljskog statusa, a ima plaću od 16.000 kuna. Čak i utemeljeni prijedlozi padaju u vodu kada ih brane kompromitirane osobe. Jer, onaj tko s dvije tisuće eura mjesečno koristi privilegij neplaćanja dopunskog nema moralno pravo tražiti čak niti, doista beznačajnih, 19 kuna više za zdravstvo od onih koji imaju tri ili četiri puta manje.
Zato će se Most srušiti, a nitko neće žaliti.
    *****************************************************************************
" Nema te reforme koja koja se ne može provesti u 15 dana."     Božo Petrov


Nema komentara:

Objavi komentar