nedjelja, 3. travnja 2016.

NIKICA SIMIĆ

NIKICA SIMIĆ

'NAŠE ŠKOLSTVO GORE JE I OD RATA, UBIJA SVAKU MISAO' Prva profesorska dijagnoza i teška kritika obrazovnog sustava

  • Luka Gerlanc / CROPIX
Objavljeno: prije 40 min
'Danas se škola razumijeva kao mjesto za učenje. To je predrasuda. Škola je danas samo mjesto na kojem djeca dobivaju kontrolirane informacije', kaže Nikica Simić.
Nikica Simić nije osobito omiljen lik u Zadru. Doživljavaju ga jebivjetrom koji nešto zna i vole s njim igrati tenis. Ne zato što je u tenisu dobar, nego obrnuto, zato što ga mogu pobijediti.
- Kad me pobjede, pitam se čemu se vesele, kad je meni najvažnije družiti se s njima poslije. Znaš, htio sam da ova knjiga bude zadarski projekt, da pokažem da se u provinciji nešto dobro može napraviti. Najljepše je što Zadar to najčvršće prešućuje, o mojoj knjizi tu svi šute, kaže Simić.
U zadarskoj knjižari desetak je primjeraka njegove prve knjige “Heraklit mračni u hrvatskome školstvu” u izdanju Hrvatskog književnog društva, ogranak Zadar. Roman je prva britka kritika ovdašnjem obrazovnom sustavu, ispunjena dokaznim primjerima i stvarnim imenima (od učenika, studenata, nastavnika do političara), ispisana kroz iskustva čovjeka koji je, nakon što je diplomirao teoriju fizike na zagrebačkom PMF-u i položio pedagošku grupu predmeta na zadarskom Filozofskom, 40 godina proveo “unutra”, u razred i zbornicama zadarskih škola. Simić je autor udžbenika, učitelj, mentor, ravnatelj, osnivač dvaju privatnih škola, roditelj (otac Romana iMime Simić) i neprekidni maštač boljega školstva, a njegov je Heraklit mračni racionalna i emotivna pobjeda nad svim lošim postavkama u hrvatskome školstvu, od sustava natjecanja, varanja i ocjenjivanja do udžbenika, nastavnih programa, reformskih dokumenata, pogrešnih političkih odluka i pogrešnih akademika i političara.
Zar se takva knjiga ne čita?
- Ma ne, odmahuje autor, čita se. Samo oni koji je pročitaju šute.
      **************************************************
FAŠIZAM MIJENJA DLAKU - ČUD SVE POPDMUKLIJA.
Severino.SUMANUTA VREMENA 

Nema komentara:

Objavi komentar