petak, 29. travnja 2016.

NEPODNOŠLJIVA RETORIČKA LAKOĆA LJEVICE I DESNICE O PORIJEKLU, ULOZI I KARAKTERU DRŽAVE

"Svjesno ili nesvjesno zanemarivanje razlike između političkog režima i države ključna je pretpostavka tvrdnje da Republika Hrvatska nije sljednica “nijednog totalitarizma”. No država i politički režim nipošto nisu iste kategorije. Država je organizirana politička zajednica koju konstituiraju teritorij i stanovništvo koje na njemu živi. Moderna je država teritorijalna država. Politički režim je skup normi, načela i postupaka na osnovi kojih se ona politički organizira. Te norme, načela i postupci bitno određuju karakter države te je čine demokratskom, autoritarnom ili totalitarnom. Režimi se mogu mijenjati a da država opstaje, kao što se mogu mijenjati vlade a da se ne mijenja politički režim ili politički sustav. Neki autori, naime, izjednačuju, a neki razlikuju politički režim i politički sustav. U nas je izraz režim uvelike poprimio pežorativno značenje pa se za njega nerijetko vezuju nedemokratske prakse. I danas, primjerice, neki politički komentatori govore o režimskim medijima. Pomislili bismo su svi mediji u Hrvatskoj režimski, ako je režim demokratski, a da među tim “režimskim” medijima postoje pristrani ili naprosto politički opredijeljeni provladini ili prostranački mediji."                    Mirjana Kasapović

       ************************************************************************************************
Komentar ovog bloga
....'Država i politički režim nipošto nisu iste kategorije'. ....
Ma šta su onda: kotao i lonac !?  Koji se toliko razlikuju jedno od drugog; da bi klasna papazjanija  proždrla ogromne šume za njenu analitičku papirologiju, i ukorićila je u debele knjižurine životinjskom kožom.
Povijesna je laž odvajkada satkana kvantitativnom društvenom skramom, sve kako bi predstavljala jedno dotjerano naličje vlastitoj nakazi.
Ljevica i Desnica Hrvatske i Svijeta, i njeni spinovi, jednako se utrkuju, kao po onoj narodnoj uzrečici: "Tele šumom - baba drumom", tjerajući vlastiti mak na konac o svim njenim čimbenim i ne čimbenim činjenicama.
Znakovito, da se to jednako izvodi,  prije,  kao i poslije devetnaestog stoljeća - nakon što je taj društveni Car znanstveno posve ogoljen, i sveden na klasne podijele posjednika i ne posjednika, te na Državu kao vjernog puzavca,  isključivo u zaštitnoj službi posjedujućkih klasa. Drugim riječima: Država kao unajmljeni policajac koji čuva interese parazitskih posjednika, od vječnih pretendenata da vrate pokradeni proizvod u svoje vlasništvo.
www.severinomajkus.com 

Nema komentara:

Objavi komentar