subota, 27. svibnja 2017.

BALKANSKA RUTA


DVIJE HUMANITARNE ORGANIZACIJE IZNIJELE TEŠKE OPTUŽBE 'Hrvatska policija pendreči migrante, razbija im mobitele, otima im novac!'

Rigonce, 271015.
Izbjeglice i dalje u velikom broju ulaze iz Hrvatske u Sloveniju preko mosta na Sutli u blizini granicnog prijelaza Harmica - Rigonce.
Na fotografiji: izbjeglice u pretrpanom kampu u Dobovi.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / CROPIX
“Od 10. svibnja ove godine zabilježili smo povećano nasilje hrvatske policije prema migrantima koji pokušavaju preko granice. Nasilje uvijek ima isti oblik: udaranje palicama, uništavanje mobitela, otimanje novca.”
To je sukus optužbi humanitarnih organizacija Liječnici bez granica i Liječnici svijeta koje optužuju hrvatsku policiju ne samo za nasilje prema migrantima nego i za porast nasilja prema ljudima koji iz Srbije pokušavaju ući u Hrvatsku.
Stephane Moissaing, šef misije Liječnika bez granice u Srbiji, tvrdi da je njegova organizacija od 19. svibnja liječila 30 migranata koji su zadobili ozlijede na granici s Hrvatskom.
“Važno je prepoznati da se radi o trendu koji je u porastu i da je takvu praksu potrebno zaustaviti”, izjavio je dužnosnik Liječnika svijeta Owen Breuil. Naime, u Srbiji je nakon zatvaranja tzv. balkanske rute nekoliko tisuća migranata ostalo blokirano i oni u manjim grupama gotovo svakodnevno pokušavaju ući u Hrvatsku.
Policija je već nekoliko puta bila optužena za nasilje prema migrantima, zbog čega je i bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić pokrenuo istragu. Isto tako je početkom godine pozvao nevladine udruge da policiji dostave dokaze o navodnom nasilju prema migrantima kako bi se problem, ako uopće postoji, i riješio. Bivši ministar tada je odbacio i optužbe migranata na račun hrvatske policije koji su tvrdili da ih policajci teško ozljeđuju, kradu im stvari i uzimaju mito.

Nema komentara:

Objavi komentar