subota, 6. svibnja 2017.

TUROBNA ZEMLJA

JP MORGAN

TUROBNE VIJESTI IZ JEDNE OD NAJMOĆNIJIH INVESTICIJSKIH BANAKA Snizili preporuku ulagačima: 'RH će zbog političkih trzavica gubiti investitore'

    AUTOR: 
    • Frenki Laušić
  •  OBJAVLJENO: 
  • 06.05.2017. u 13:52
Davor Pongracic / CROPIX

Ilustracija

Politička nestabilnost u državama poput Hrvatske, koje još nisu etablirane i konsolidirane demokracije, negativno utječe na percepciju investitora.
Dokaz za to jest i podatak da je velika svjetska investicijska banka JP Morgan u svom zadnjem izvješću za svoje klijente smanjila investicijski potencijal Hrvatske upravo zbog aktualne političke nestabilnosti. “Unatoč dobrim makroekonomskim izgledima, povećani politički rizik uvjerio nas je da je potrebno smanjiti investicijske izglede za Hrvatsku”, navodi se u izvještaju napravljenome još prošlog tjedna, nakon što je premijer Andrej Plenković smijenio Mostove ministre koji nisu podržali Zdravka Marića, ministra financija.
Ocjena niže
Tehničkim riječima, JP Morgan je Hrvatsku “maknuo” s oznake OW (overweight), što je preporuka za kupnju (pozitivna slika), na MW (marketweight), što je neutralna preporuka, s napomenom da će daljnja ocjena biti donesena nakon što se vidi kako će se razviti politička situacija u našoj zemlji. Ako se politička nestabilnost nastavi i sa sobom donese pogoršanje ekonomskih indikatora, tada se može dogoditi i da nas JP Morgan stavi i u klasu UW (underweight), što je preporuka za prodati (negativna slika). Ono što baca još turobniju sliku jest to što je analiza pokazala da, unatoč tome što je JP Morgan prošle godine u studenome povećao rejting Hrvatske s MW na OW, njihovi klijenti investitori su i dalje ostali skeptični prema ulaganju u Hrvatsku, tretirajući nas kao državu nepoželjnu za investicije.
Analitičari JP Morgana podsjećaju na to da aktualna politička kriza u Hrvatskoj predstavlja “nesretno ponavljanje situacije iz lipnja prošle godine, kada je SDP podnio zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Tomislavu Karamarku, u vrijeme sukoba HDZ-a i Mosta”. Pritom ističu da će HDZ bez Mosta moći formirati samo tanku većinu u Hrvatskom saboru ako dođe do preslagivanja saborske većine i Vlade, osim ako, kao što “sugeriraju lokalni mediji, Hrvatska narodna stranka podupre Vladu HDZ-a”. “Čak i da postigne novu većinu preslagivanjem, stabilnost Vlade bit će još krhkija nego dosad. No, bude li se moralo ići na izbore, od čega premijer ne bježi, ali ipak preferira preslagivanje u parlamentu i održavanje sadašnje Vlade s novim ministrima, izvanredni izbori bi se negativno odrazili na kreditni rejting države.
Loš utjecaj izbora
Izvanredni izbori dodatno bi usporili reformske procese i gospodarstvo bi do kraja godine suštinski ovisilo u uspjehu turističke sezone. Uz to, novi izbori bi skrenuli pažnju politike s rješavanja problema u Agrokoru, a to bi moglo povećati rizik da se taj proces počne odvijati nekontrolirano”, smatraju u JP Morganu.
Naime, u toj investicijskoj kući ne gledaju kritički na donošenje Lex Agrokor i tvrde da je Vlada prepoznala važnost rješavanja tog problema i brzo reagirala kako bi smanjila štetni utjecaj krize u tom poduzeću na šire gospodarstvo, te smatraju da je Vlada na taj način izbjegla nekontrolirani i nagli raspad tog koncerna koji bi u tom najcrnjem scenariju mogao prouzročiti otkaze za tisuće zaposlenih. Nadalje, s obzirom na to da je iz hrvatske Vlade izravno rečeno kako se neće koristiti novac poreznih obveznika da se spasi Agrokor, JP Morgan ocjenjuje lex Agrokor kao implicitnu državnu pomoć.
“Naša konačna ocjena lex Agrokor ovisit će o kvaliteti provođenja i upravljanja tim procesom, a utjecaj problema u Agrokoru na gospodarstvo gledamo kroz potrošnju, investicije i bankarski sektor. Postoji, naime, mogućnost da će tvrtke koje posluju s Agrokorom smanjiti svoje investicije dok se ne vidi kako će se sve odviti, no ne očekujemo da će problemi s Agrokorom utjecati na smanjenje potrošnje, a to će ovisiti o razini otkaza koji bi se mogli dogoditi tijekom restrukturiranja tog koncerna. Ipak, naš temeljni scenarij predviđa da će se provesti kontrolirani proces restrukturiranja Agrokora i da će imati tek ograničeni utjecaj i na potrošnju i na pouzdanje potrošača. Pouzdanje potrošača se rapidno popravljalo proteklih godina, ali je zadnjih mjeseci zabilježen njegov pad koji se može pripisati zabrinutošću potrošača zbog Agrokora, ali vjerujemo ipak da će potrošnja rasti zbog planiranog povećanja plaća u javnom sektoru, promjena poreza na dohodak i očekivane snažne turističke sezone”, navodi se u analizi.
Jednako tako JP Morgan smatra i da ne postoji velik rizik za ukupni bankarski sektor, zbog toga što je Hrvatska narodna banka provodila mjere kojima je izloženost banaka prema Agrokoru smanjila na ispod 25 posto kapitala svake banke.
Ključan deficit
Kada je riječ o makroekonomskim podacima, analitičari JP Morgana ističu da će značajno smanjenje proračunskog deficita u 2016. na 0,7 posto bruto domaćeg proizvoda dovesti do izlaska Hrvatske iz Procedure prekomjernog deficita, da će gospodarstvo ove godine rasti po stopi od tri posto, a javni dug pasti na 83 posto BDP-a. Ipak, unatoč dobrim makroekonomskim trendovima, JP Morgan ocjenjuje da će mogući izvanredni izbori ili produljenje političke nestabilnosti i neizvjesnosti negativno utjecati na Hrvatsku zbog usporavanja reformskih procesa, ali i gubljenja fokusa s procesa restrukturiranja Agrokora.

Nema komentara:

Objavi komentar