ALARM

KOLAPS SUSTAVA: NOVI UDAR NA ZDRAVSTVO VRLO SKORO MOGLI BI OSJETITI PACIJENTI Kašnjenja u plaćanju lijekova su tolika da bi mogli ostati bez terapije!

Split, 190913.
KBC Split.
Drugi dan strajka lijecnika i medicinskih sestara u KBC Split.Na fotografiji: klinika za ocne bolesti KBC Split.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX

- Ne smanje li se bolnička dugovanja za lijekove i potrošni medicinski materijal, uskoro bi nam se moglo dogoditi da proizvođači obustave isporuke veledrogerijama, što znači da bi pacijenti mogli ostati bez terapije. Sve nam teže daju robu jer je ne možemo platiti s obzirom na to da bolnice sve više produljuju rokove plaćanja. Tražimo da se hitno plati barem 700 milijuna kuna starih dugovanja, koji su dosegnuli 2,8 milijardi kuna, od čega je čak 2,5 milijardi dospjelih - kaže Jasminko Herceg, predsjednik Udruge veledrogerija, te traži hitan sastanak s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem ne bi li se barem djelomično riješio problem opskrbe bolnica lijekovima i potrošnim materijalom.
Naime, prije dva mjeseca veledrogerije su zbog velikih bolničkih dugovanja za lijekove i potrošni medicinski materijal trebale dobiti “interventnih” 200 milijuna kuna da se ugasi barem dio požara. No, samo dio tog novca stigao je na račune veledrogerija ili točnije oko 150 milijuna, dok je dio bolnica dodatna sredstva utrošilo u neke druge “prioritetne” potrebe jer propisi ne predviđaju obvezu takvog plaćanja ni, primjerice, općim bolnicama koje su u vlasništvu lokalne samouprave to može “narediti” ministar.
Starenje dugova
Dapače, od veljače raste broj dana najstarijih neplaćenih računa u bolnicama u prosjeku za dvadesetak, a u nekima i puno više dana. Primjerice, najstarija neplaćena faktura u OB-u Dubrovnik stigla je do 950 dana, odnosno “postarala” se za oko tri mjeseca, pa tako dubrovačka bolnica neke lijekove nije platila više od dvije i pol godine. U OB-u Vinkovci ima računa starih 942 dana, u sisačkoj 893, u našičkoj 680 dana.
Od KBC-a, najsporije lijekove i potrošni medicinski materijal plaća osječki, pa su tako neki računi stariji od 680 dana. No, porasli su i dani neplaćanja računa u KBC-u Sestre milosrdnice u KBC-u Zagreb i Split, a jedino je KBC Rijeka i dalje na ustaljenih 150 dana plaćanja dugova.
Novi rekord
Naravno, to je rezultiralo povećanjem ukupnih dugovanja veledrogerijama od veljače do lipnja za oko 300 milijuna kuna, pa je trenutni dug 2,8 milijardi kuna, a u veljači ove godine iznosio je 2,5 milijardi kuna. Naime, trenutna dospjela potraživanja popela su se sa 2,2 milijarde kuna na 2,5 milijardi. Drugim riječima, s obzirom na kratke bolničke limite, iz kojih se, primjerice, upravo moraju isplatiti ne samo plaće nego i regresi, jasno je da nešto mora ostati neplaćeno. Godinama najviše stradavaju računi za lijekove i potrošni materijal, koji se u prosjeku ne plaćaju barem godinu dana.
Problem limita
Situacija se pogoršala otkako su ponovno uvedeni tzv. fiksni bolnički limiti, što znači da se prihodi bolnica ne mogu povećati čak i ako naprave posao iznad limita. Naime, bolnice bi mogle plaćati stara dugovanja, pa i ona za lijekove i potrošni materijal, samo ako bi mogle povećati posao, a onda i za to dobiti dodatni novac.