ponedjeljak, 31. srpnja 2017.

NOVI HLADNI RAT


PUTIN SE KLADIO NA TRUMPA I - IZGUBIO! Ruski predsjednik u očaju odlučio promijeniti taktiku i vratiti se starim navikama iz SSSR-a

    AUTOR: 
    • Jutarnji.hr
  •  OBJAVLJENO: 
  • 31.07.2017. u 21:20
REUTERS

Senzacionalna pobjeda Donalda Trumpa na američkim izborima u studenom prošle godine izazvala je pravu euforiju u Kremlju, rusofili su otvarali šampanjac, aVladimir Putin zadovoljno je trljao ruke. Ruski predsjednik bio je uvjeren da su Amerikanci konačno dobili predsjednika koji će Rusima priznati da su supersila kakva je nekad bio SSSR i koji će poštivati moćnu vojsku koja je skoro 20 godina bila u zapuštenom stanju...
I Putin je imao pokrića u tim nadama: Trump ga je mjesecima prije izbora hvalio na sve strane i stvarno je izgledalo da će to biti početak jednog divnog prijateljstva. Međutim, devet mjeseci poslije, odnos SAD-a i Rusija je na najnižim granama u zadnjih nekoliko desetljeća, piše NY Times. Putin se kladio na Trumpa, kojemu je prema američkim obavještajcima i pomogao u izbornoj pobjedi, da bi na kraju spektakularno izgubio, analizira ugledni list.
Novi paket sankcija Rusiji, koji je uvjerljivo izglasan u Kongresu, poslao je jasnu poruku u Kremlj da Trump nije svemoguć i da su mu ruke vezane. Istina, Trump još nije potpisao sankcije, ali s obzirom na to da su Senat i Kongres gotovo jednoglasno izglasali odluku, američki predsjednik neće imati previše izbora nego staviti svoj potpis na nacrt zakona, na koji inače ima pravo veta. A kad to napravi, postat će sasvim jasno da će njegova suradnja s Putinom biti - nemoguća.
Prije nekoliko tjedana Putin i Trump odradili su prvi razgovor 'oči u oči'. Naizgled je izgledalo prijateljski, oba predsjednika bila su jako zadovoljna, sastali su se čak i tijekom večere za predsjednike država članica skupine G20, o čemu formalne obavijesti nije ni bilo. Međutim, sada to ispada potpuno nevažno. Kongres nije spreman oprostiti Putinu aneksiju Krima, demokrati optužuju ruskog predsjednika za uplitanje u izbore i za poraz Hillary Clinton, a republikanci su u strahu da njihov predsjednik baš i ne razumije s kime ima posla u Moskvi. Dakle, Trump sve i da nešto hoće s Putinom, ostao je sasvim sam...
Kao odmazdu za sankcije Putin je odlučio protjerati 755 američkih diplomata i taj potez američki obavještajci i službenici vide kao veliku promjenu u taktici ruskog predsjednika. Putin je, po njihovom viđenju, odustao od cyber napada i obavještajnih ratova i okrenuo se metodama iz Hladnoga rata. Informacija o protjerivanju stotina diplomata zbunila je službe u Washingtonu, jer po njihovim izračunima u američkoj ambasadi u Moskvi uopće ne radi toliki broj američkih državljana. Ipak, vjeruje se da su u konačnu brojku uključeni i ruski državljani koji su zaposleni u ambasadi, a s obzirom da njih nije moguće protjerati, kazna će im biti - otkaz.
- Jedan od najvećih ciljeva Vladimira Putina je da Rusija bude tretirana kao nuklearna sila koju će respektirati cijeli svijet. I ne samo respektirati, već i plašiti. U Trumpu je vidio čovjeka koji će mu pomoći u ostvarenju tog cilja - rekla je Angela Stent, ugledna analitičarka sa sveučilišta Georgetown i bivša visokopozicionirana obavještajka u vrijeme administracije Georgea W. Busha.
- Sada se situacija stubokom promijenila. Rusi u nevjerici gledaju kaos u Bijeloj kući, ni sami ne znaju koji će biti sljedeći potez Donalda Trumpa. Zbog toga su strašno nervozni i u nemoći se vraćaju starim navikama. Protjerivanje diplomata je njihova najstarija metoda.
S druge strane, visoki dužnosnik iz Bijele kuće za New York Times tvrdi da Trumpova administracija nije odustala od poboljšanja odnosa s Rusijom, dapače, smatraju da Putinov govor u kojem je najavio protjerivanje diplomata nije bio previše 'bombastičan' i da u cijeloj priči vide priliku za novi preokret.
S tim se ne slaže Rolf Mowatt-Larssen, bivši obavještajac koji je jedno vrijeme proveo i u Rusiji.
- Kratkoročno, nema nikakvih izgleda da se odnosi SAD-a i Rusije promijene. Ovo je novi Hladni rat, ovo traje već neko vrijeme...
Što god se dogodilo u odnosima Trumpa i Putina, glavni problem neće biti riješen godinama. Putinu je veliki cilj bio olabaviti sankcije Amerike i Europe zbog aneksije Krima 2014. godine, a sada ispada da su mu nametnute još teže sankcije.
Upravo zbog toga, američki obavještajci su u strahu da je protjerivanje diplomata tek početak ruske odmazde. Uostalom, bivši direktor FBI-a James Comey prije nego što je smijenjen javno je rekao:
- Uplitanje u američke izbore je tek početak. Vjerujte mi, oni će se vratiti..

Nema komentara:

Objavi komentar