subota, 29. srpnja 2017.

MILAN KUNDERA 2

Što je to koketerija ? Moglo bi se možda reći da je to ponašanje kojim se drugoj osobi daje do znanja da je seksualno zbližavanje moguće, pri čemu ta mogućnost nikada ne smije poprimiti karakter izvjesnog. Drugim riječima, koketerija je obećanje seksualnog odnosa , dano bez garancije.
Tereza stoji iza bara i gostima kojima toči piće često koketiraju s njom, Jeli joj ta neprestana bujica laskanja, dvosmislenih opaski, anegdota,ponuda, osmjeha i pogleda neprijatna.? Nije ni malo. Osjeća nesavladivi poriv da svoje tijelo ( tuđe tijelo koje bi htjela otjerati u svijet) izlaže toj bujici.
Tamaš je neprestano uvjerava u to da  su ljubav i fizički odnos dije različite stvari. Nikada nije htjela da to prihvati. Sad je okružena muškarcima prema kojima ne osjeća ni najmanje simpatije. Kako bi to izgledalo voditi ljubav s njima ? Htjela bi to probati bar u formi onog obećanja bez garancije koje se naziva koketerija.
Da ne bude zabune, ona  ne želi da se sveti Tomašu. Želi da pronađe izlaz iz labirinta. Zna se pretvorila u sablast - shvaća stvari previše ozbiljno, od svega pravi tragedije, ne može da shvati lakoću i zabavnu nevažnost fizičke ljubavi. Htjela bi da nauči šta je lakoća. želi da je netko oduči od anahronističkih stavova!
Ako je za druge žene koketerija druga priroda, sasvim beznačajna rutina, za Terezu se pretvorilo u područje veoma značajnog istraživanja kroz koje treba ustanoviti zašto je sposobna. I upravo zato što je za nju tako važna i ozbiljna, njena koketerija nema u sebi ni malo lakoće, usiljena je,izvještačena, pretjerana. Ravnoteža između obečnja i odsutnosti bilo kakve garancije da će ono biti izvršeno ( u čemu leži prava virtuoznost koketiranja ) kod nje je poremećena. Previše vatreno obećava a ne daje dovoljno do znanja da to obećanje nije istinsko obećanje.  Drugim riječima , svi imaju utisak da je izuzetno pristupačna. A kad muškarci traže da ispuni ono što im je o njihovom uvjerenju obećala nailaze na žestok otpor koji ne mogu objasniti drukčije nego da je Tereza prepredena i zla.

                                                                                                       Nepodnošljva lakoća postonja

Nema komentara:

Objavi komentar