TOTALNI FOTOIZVJEŠTAJ IZ DALMACIJE: ZAVLADALA JE POŽARNA APOKALIPSA, VATRA JE DOŠLA PRED SPLIT Sedam požara spojilo su u jedan, ima izgorjelih kuća

    AUTOR: 
    • Hina,
    •  
    • Jutarnji.hr
  •  OBJAVLJENO: 
  • 17.07.2017. u 20:02


CROPIX



>>> NOVO 21:00 Ravnateljica Nastavnog zavoda javnog zdravstva Splitsko-dalmatinske županije dr. Jasna Ninčević upozorila je građane u blizini požarišta da zbog gustog dima i prašine zatvaraju prozore i vrata kuća i stanova, da ne izlaze van ako nije nužno te da uključe klima-uređaj u prostoriji u u kojoj borave.
U slučaju nužnog izlaska na otvoreno, ističe dr. Ninčević, nos i usta obvezno treba prekriti maskom ili laganom pamučnom tkaninom. Poseban oprez potreban je za kronične plućne i srčane bolesnike i malu djecu.
Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije preporučuje svima koji mogu napustiti stanove i kuće da to i učine. S obzirom na izrazito gust dim koji se širi i na udaljenija područja, upozoravaju se svi građani na širemu splitskom području na povećan oprez i odgovorno ponašanje. Upozoravaju se i vozači na dodatni oprez zbog smanjene vidljivosti.
---------
Na području Splitsko-dalmatinske županije po vrlo nepovoljnim uvjetima i pomognuti snažnim vjetrom gori 12 požara, koje gasi oko 400 ljudi s više od 100 vatrogasnih vozila i uz pomoć kanadera i air-traktora, rekao je novinarima u ponedjeljak predvečer vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županijeDražen Glavina.
Od 15 sati već iscrpljenim vatrogascima na požarištima pomažu tri kanadera, a od kasnije poslijepodne i stotinjak vojnika.
Vatrogasci požar gase od četrdesetak minuta nakon ponoći, kada je buknuo u Tugarama, a potpomognut vjetrom proširio se na Srinjine, zatim tijekom jutra na Sitno Gornje i Donje te popodne na Žrnovnicu, Jesenice i Podstranu.
Podzemna raketna baza u Žrnovnici stalno se natapa vodom. Rakete su na dubini od 70 metara.
U prvim večernjim satima vatra je došla nadomak Splita, do Karepovca, a zbog goleme količine dima, zatvorena je i cesta Solin-Klis.
Zatvoren je City Center one u Splitu. Vatra je došla na 50-ak metara od benzinske pumpe Lukoil kraj Solina, pred ulazom u Split. Gore dalekovodi te da se mogu vidjeti bljeskovi i čuti eksplozije, javljaju čitatelji Slobodne Dalmacije.
Civilna zaštita dobila je naputak da se okupe na bivšoj vojarni na Dračevcu. Rečeno je da budu spremni na cjelonoćno dežurstvo.
Splitski kvartovi Brda i Ravne Njive su ostali bez struje, kao i Solin, Ninčevići i Rupotina.
Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara potvrdio je u ponedjeljak navečer kako je od ministra obrane Damira Krstičevića zatražio pomoć Hrvatske vojske u splitskom naselju Kamenu kako bi zaustavio prodor vatrene stihije iz smjera odlagališta otpada Karepovca prema tom naselju.
- Odlagalište Karepovac već gori te je na putu prema naselju Kamenu 50 vojnika koji će pomoći da se zaustavi širenje požara iz smjera Karepovca prema naselju Kamenu, rekao je večeras za Hinu Krstulović Opara.
Po njegovim riječima, trenutačno je najkritičnije kod mjesnog groblja, u blizini Kamena, gdje prijeti vatrena stihija.
Rano večeras veći dio Splita prekriven je gustim dimom koji vjetar nosi iz prigradskih istočnih naselja Žrnovnice, Sitnog Donjeg i Gornjeg te Tugara, a u gradu se osjeća i oštar miris paljevine.
Građani bježe automobilima
Stanovnici ugroženih mjesta automobilima s najpotrebnijim stvarima bježe iz kuća, pa je na prilaznim cestama Splitu poprilična gužva.
Gusti crni dim nadvio se i iznad Splita.
Kod Sitna Gornjeg brani se kuća po kuća, kanaderi pomažu da mogu prići vatrogasne snage, a slično je kraj Tugara, gdje je vatra odmaknuta od kuća, ali zbog vjetra može opet promijeniti smjer, kazao je Glavina.
- Dislocirali smo sve ljude i digli domaće snage koliko smo god mogli, tako da u prosjeku na svakom požaru sada gasi po 30 vatrogasaca plus veliki požar kod Sitnog na kojem je puno više ljudi, rekao je.
Situacija se u poslijepodnevnim satima jako zakomplicirala na području Žrnovnice, posebice u mjestu Privor, ali i u niz drugih obližnjih mjesta. Čitava Žrnovnica oko 18 sati ostala je bez struje, a s obzirom da je nakon kraćeg zastoja vjetar opet počeo jačati, vatrogasci su se našli u dodatnoj nevolji. Kasno poslijepodne zbog gustog je dima zatvorena za sav promet cesta Solin-Klis.
Fotogalerija: Požar u Žrnovnici i okolnim mjestima

Split, 170717.
Veliki sumski pozar koji je buknuo oko 01 h u mjestu Tugare prosirio se do mjesta Privor kod Zrnavice. Mjestani i vatrogasci jos uvijek se bore sa vatrenom stihijom. Na fotografiji: pozar u mjestu Privor prosirio se do kuca.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

U Žrnovnici su iza 19 sati iz nekih dijelova mjesta evakuirana djeca, javila jeSlobodna Dalmacija, koja navodi da stanovnici vode imaju na 'kapaljku'.
U mjestu se teško diše. Građani su se uključili i pomažu gasiti vatru.
- Ja san doša iz Vele Luke u Split kupiti namještaj, i evo, poslalo me na požarište, govori HGSS-ovac Zoran Mirošević.
Na istoj cesti gdje i on gasi, ruke daju članice planinarskog doma Mosor, koji je vatra dobrano nagrizla.
- Normalno da ćemo doći braniti ovo, pa to je naše! Napišite ljudima neka svi zdravstveno sposobni dođu. Mi branimo cestu s brentačama od 20 litara, evakuirali smo ljude iznad Žrnovnice jedva smo ih ugurali u auto, govori kroz suze Vedrana Erić Miloš i sarkastično dodaje: "Bitno da se ima za otići na Wimbledon. A tko će nama pomoć? Pogledajte sunce. Ovo je apokalipsa!"
Vatra blizu deponija
Požar se širi se od istoka prema zapadu, jedna fronta se spušta južno prema TTTS-u i Kamenskom polju. Druga fronta kreće prema Karepovcu, a neslužbeno se doznaje da je vatra zahvatila jugoistočni rub deponija.
U Kučinama su stanovnici maknuli većinu automobila, dio mještana je ostao čuvati kuće, a oko 10-15 auta je izgorjelo i nagorjelo.
Fotogalerija: Požar na području Sitna Gornjeg

Gornje Sitno, 170717. Veliki sumski pozar koji je buknuo oko 01 h u mjestu Tugare prosirio se do Gornjeg i Donjeg Sitnog i ugrozio kuce. Mjestani i vatrogasci i u popodnevnim satima se jos uvijek bore sa vatrenom stihijom. Na footgrafiji: pozar se u popodnevnim satima prosirio prema Zrnovnici.
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Požar je u Mravincima došao do zgrade Specijalne policije, dvije kuće su nagorjele, ali Nova TV javlja da je policijsku zgradu vatra prošla te da je krenula prema Solinu.
Vatra je stigla do groblja u Mravincima, čempresi se ruše, Solinjanji nastoje pomagati vatrogascima. Građani pile borove i polijevaju vodom vrtove.
Za promet je zatvorena i Jadranska magistrala.
Kaos u Privoru
U zaseoku Privor, kao što smo već javljali, potpuni je kaos. Izgorjelo je nekoliko kuća. Vatra prođe dva kilometra u pola sata!
Sveto Marinović (68) izvukao je iz kuće Vladu Hrnjičića, slijepog susjeda.
- Ja ne vidim! Upomoć, pomozite mi - vikao je, priča Sveto čija kuća je u potpunosti izgorjela.
Fotogalerija: Požar u Privoru

Split, 170717.
Veliki sumski pozar koji je buknuo oko 01 h u mjestu Tugare prosirio se do mjesta Privor kod Zrnavice. Mjestani i vatrogasci jos uvijek se bore sa vatrenom stihijom. Na fotografiji: pozar u mjestu Privor prosirio se do kuca.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

- Godinama smo je supruga i ja gradili. A sad sve gotovo. Nema ničega vise. Ovdje sam odučio provesti ostatak života, došao sam iz Austrije, dodao je.
Sedam požara spojilo se u jedan
Vatreni obruč dug 15 kilometara stvorio se kada se sedam odvojenih požara spojilo u jedan, javlja Radio Dalmacija. Južna, sjeverna i istočna strana Žrnovnice su u plamenu, a sjeverni krak požara širi se prema Kučinama i Mravincima. Zabrinjavajuće je i što je raketna baza u Žrnovnici okružena vatrom.
Slušatelji se u eter Radio Dalmacije javljaju i plačnim glasom mole pomoć jer se vatra strahovitom brzinom širi na Kučine i Mravince.
Fotogalerija: Pogled na požar kod Žrnovnice iz Splita i Kaštela Starog

Split, 170717.
Veliki sumski pozar koji je buknuo oko 01 h u mjestu Tugare prosirio se do Zrnovnice. Mjestani i vatrogasci jos uvijek se bore sa vatrenom stihijom. Na fotografiji: Pogled na pozar na Mosoru kod mjesta Zrnovnica.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

- Molimo starije i djecu da se udalje prema centru mjesta, a one koji mogu gasiti da pomognu - rekao je vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.
- Molim vas, pomozite nam!, plakala je dok je govorila slušateljica s tog područja. Radio Dalmacija javlja kako se u Splitu već organizira smještaj za one koji zbog požara moraju napustiti svoje domove.