četvrtak, 11. siječnja 2018.

SDP-ova VLADA U SLUŽBI KRUPNOG KAPITALA

srijeda, 18. prosinca 2013.


(D. ŠTIFANIĆ)

Vlada ne odustaje od Plomina C na ugljen

Objavljeno: 17.12.2013 | 10:04Zadnja izmjena: 17.12.2013 | 10:146 komentara
Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) nedavno je odlučila o prestanku financiranja projekata temeljenih na ugljenu, što bi trebalo rezultirati ukidanjem novčane podrške izgradnji elektrana koje pogoni to fosilno gorivo i promoviranjem ulaganja u obnovljive izvore energije. Takvu je odluku pozdravila Svjetska nezavisna organizacija za zaštitu prirode (WWF), ističući da je riječ o povijesnom trenutku jer se EBRD pridružio sve izraženijoj globalnoj inicijativi napuštanja investiranja u ugljen "uzimajući u obzir njegov razarajući utjecaj na zdravlje i klimu".
- Odluka EBRD ne utječe na razvoj projekta TE Plomin C koji HEP i nije planirao financirati i kreditom ove financijske institucije, napominju iz Elektroprivrede.
Tumače da investiciju procijenjene vrijednosti oko 800 milijuna eura kane realizirati kroz tzv. projektno financiranje: HEP i odabrani strateški partner će s jednakim, 50-postotnim udjelima osnovati "projektno društvo" koje će iz prihoda od prodaje proizvedene električne energije vraćati kredit, odnosno uloženi kapital ulagačima.
HEP će, kako doznajemo, u izboru partnera između ostalog vrednovati i kvalitetu uvjeta financiranja koje oni mogu jamčiti. Kreditno zaduženje, ističu iz ove javne tvrtke, neće opterećivati bilancu poduzeća niti zahtijevati izdavanje državnog jamstva.
I unatoč takvim objašnjenjima, legitimno se upitati što ovakvo novo "ne" prljavom gorivu s financijskogtržišta znači u priči oko strateškog državnog projekta Plomina C (500 MW) na ugljen? Moćnu karbonjeru HEP i Vlada (bivša i sadašnja), usprkos ekonomskoj i ekološkoj osporavanosti od nekih energetskih stručnjaka te okolišnih udruga, odustajanju potencijalnih partnera i notorne neusklađenosti projekta sa županijskim prostornim planom (na toj lokaciji predviđen je plin i manja snaga), ustraju "posaditi" u zaljevu na istoku Istre kao zamjenu za dotrajao Plomin 1 (125 MW). (I. RADIĆ)
                                       *****************************************
Komentar
Kad Plominskim zaljevom krstari Greenpeace  i traži da se odustane od projekta elektrane na fosilno gorivo. Kad Europska banka odustaje od financiranja tog pakleno Čačićevog projekta , kad se tome pridružuje Svjetska organizacija za zaštitu prirode  (WWF), kad  usprkos ekološkoj i ekonomskoj (ne)opravdanosti odustaju brojni partneri tog projekta neusklađenog sa Županijskim prostornim planom ( gdje je predviđen plin, čiji glavni Jadranski vod  prolazi uz sami Plomin), i kad brojni stručnjaci ukazuju na njegove katastrofalne posljedice za Istarski vodeći turizam Jadranske regije, onda postaje posve razvidan razlog zašto Hrvatska vlada nipošto ne odustaje od te svoje sulude manije. Napose nakon što se ušuljala na vlast pomoću svojih lažnih demo(n)kratskih prevara te male i zagubljene Hrvatske nacije. 

Nema komentara:

Objavi komentar