srijeda, 19. prosinca 2018.

KOGA TO ZASTRAŠUJE KAPITAL UJEDINJENOG KRALJEVSTVA ?

Ujedinjeno Kraljevstvo se oboružava za tvrdi Brexit s 3500 vojnika

Autor:
  • AFP / EURACTIV.COM
19.12.2018.
British Prime Minister Theresa May speaks with troops serving at RAF Akrotiri, one of two military bases Britain maintains on the east Mediterranean island of Cyprus on Thursday, Dec. 21, 2017. REUTERS/Petros Karadjias/Pool - RC13B7D6A9F0
Petros Karadjias / REUTERS

Ilustracija: Premijerka Theresa may u posjetu vojnoj bazi na Cipru u prosincu 2017.

Britanska vlada u utorak je izjavila da će izdvojiti dvije milijarde funti za financiranje Brexita i staviti 3 500 vojnika u stanje pripravnosti nakon što su se ministri složili da planovi za tvrdi Brexit postanu 'operativni prioritet'.
Vijesti su stigle uslijed stalnog protivljenja prijedlogu sporazuma premijerke Therese May o izlasku iz Europske unije, samo 14 tjedana prije nego bi zemlja trebala napustiti EU.
Nakon sastanaka njenog kabineta, posljednjeg prije Božićne i novogodišnje stanke parlamenta, ministar obrane Gavin Williamson je izjavio da će oko 3,500 vojnih trupa biti u stanju pripravnosti kako bi pomogle u rješavanju 'bilo koje nepredviđene situacije' u slučaju tvrdog Brexita.
No Steve Barclay, glavni ministar za Brexit, rekao je ministrima da se i dalje nada da će osigurati potporu sporazuma May u Donjem Domu parlamenta čije je glasanje odgođeno za idući mjesec.
Nadodao je da bi bilo koja odgovorna vlada pojačala pripreme za 'prvu opciju' koja podrazumijeva napuštanje Europske unije bez dogovora 29 ožujka iduće godine.
- Dogovorili smo se da će pripreme za tvrdi Brexit biti operativni prioritet unutar vlade – izjavio je Barclay nadodavši da 'priroritet sviju ostaje osigurati sporazum'.
Rekao je da će se ministarstva izići u susret poduzetnicima sa svojim savjetima kako bi se najbolje pripremili za scenarij, jer se mnogi boje da bi Brexit mogao biti katastrofalan za britansku ekonomiju.
Prema  parlamentu, poduzeća će dobiti paket priprema u više od 100 stranica dostupnih na internetu, a njih 80.000 koji će najvjerojatnije biti pod najvećim utjecajem tijekom sljedećih nekoliko godina će primiti e-mailove s uputama.
Komisija je rekla da će objaviti svoj vlastiti dokument pripreme za tvrdi Brexit.
Podjele
Ministar financija Philip Hammond inzistirao je u svojoj izjavi u utorak da je 'sporazum premijerke jedini način da se izbjegne referendum i zaštiti radna mjesta, poduzeća i prosperitet'.
Također, vlada je izjavila  da Hammond stvara dogovore kako bi osigurao da vladina ministarstva 'budu u stanju financirati mjere kako bi osigurale civilnu zaštitu u scenariju bez sporazuma'.
Ministarstvo unutarnjih poslova, koje će dobiti najveći dio financijskih sredstava za Brexit, će ga upotrijebiti između ostalo da bi 'povećala sposobnost granične policije sa stotinama novih službenika' – rekao je.
Kabinet Therese May je podijeljen između ministara koji žele da vlada prigrli ishod bez sporazuma i onih koji favoriziraju da parlament kaže završnu riječ nakon glasovanja o potencijalnom scenariju za Brexit.
Jedna opcija je sporazum o Brexitu, koji je upitan nakon što je May prisilno odgodila glasovanje prošlog tjedna suočivši se s velikim protivljenjem unutar vlastite Konzervativne stranke.
Ranije ovog tjedna, britanski parlament je prema dostupnim informacijama blokirao zahtjev opozicijskog vođe Jeremya Corbyna za neobvezujuće glasovanja o povjerenju. To je uslijedilo nakon što je May rekla zastupnicima u parlamentu da neće izglasati o njenom sporazumu ovog tjedna već morati sačekati do sredine siječnja.
Odgoda je izazvala optužbe na račun premijerke da odugovlači glasovanje kako bi povećala pritisak na zastupnike u parlamentu da podrže njen plan te da bi pozvala laburiste da započnu neobvezujuće glasanje o povjerenju protiv cijele vlade.
Međutim, taj potez se očito suočava s porazom nakon što su podupiratelji njene vlade, konzervativni tvrdolinijaši Brexita i pristaše Demokratske unionističke stranke, obećali da će podržati May.
Vrijeme istječe
May je inzistirala u ponedjeljak da nastavlja tražiti 'jamstva' od Europske unije o dijelovima iz njenog plana, iako su službenici Europske unije rekli da nisu planirali nikakav sastanak.
Odgođeno glasanje je razljutilo članove njene stranke i političare iz laburističke opozicije.
- Premijerki je cinično isteklo vrijeme, u pokušaju da manevrira parlamentom stavljajući ga na izbor između dva neprihvatljiva ishoda, njenog sporazuma ili bez sporazuma – rekao je Corbyn.
Također, May se suočava sa zahtjevima za drugi referendum kako bi razriješila mrtvu točku, opcija je to koju podržavaju deseci zastupnika sa svih strana i potvrđuju izvještaji da službenici Therese May također razmatraju tu mogućnost.
No premijerka smatra bi to iznevjerilo rezultate referenduma o Brexitu iz 2016. i narušilo povjerenje javnosti u politiku.
- Nemojmo iznevjeriti britanski narod pokušavajući izvesti novi referendum – rekla je parlamentu u ponedjeljak.
- Drugo glasovanje... napravilo bi nepopravljivu štetu integritetu naše politike – rekla je May, dodajući da bi zasigurno u tom slučaju 'ostali bez pomaka prema naprijed'.
Ovaj članak je u cijelosti preuzet s  Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Nema komentara:

Objavi komentar